17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialŞcoala din baracă

Şcoala din baracă

Zece copii dintr-un sat hunedorean învaţă într-o baracă cum sunt cele folosite pe şantiere, pentru muncitori. Containerul a fost amenajat astfel încât să servească de sală de clasă, deoarece părinţii au preferat ca micuţii să înveţe aproape de casă. Cealaltă variantă presupune deplaserea copiilor la o şcoală aflată la opt kilometri depărtare de sat.

 

Lecţii simultane

Containerul a fost amplasat la intersecţia mai multor străzi din satul Holdea şi a fost conectat la reţeaua electric astfel încât să poată fi luminat şi încălzit. Copiii stau în bănci improvizate, iar cei de clasa întâi şi a doua învaţă simultan cu cei din clasele a treia şi a patra. Învăţătoarea este nevoită să stea mai mult în picioare pentru a nu bloca accesul elevilor spre capătul containerului, acolo unde a fost fixată o tablă mică din sticlă.

“Copiii sunt cuminţi şi învaţă. Dacă am avea mai mult spaţiu, ar fi mult mai bine. Pentru ei mi-aş dori un spaţiu mai mare, ca să aibă loc suficient’, spunea, joi, învăţătoarea Mirabela Steimbinder.

De altfel, copiii nu simt foarte mult criza de spaţiu, chiar dacă şi-ar dori să studieze într-o şcoală mai mare. Obişnuiţi de acasă cu greutăţile vieţii, micuţii din clasele I-IV afirmă că le place să înveţe şi că şi-ar dori să ajungă avocaţi sau medici.

Decizie unanimă

Părinţii susţin că pentru copii este mai bine să înveţe în sat decât să se trezească dimineaţa devreme pentru a merge la şcoala din satul vecin, Ohaba.

“Copiii sunt mici, iar dacă îi trezeşti devreme ca să ajungă la şcoala din Ohaba, când vin acasă adorm cu capul pe caietul de teme”, afirma unul dintre părinţii celor zece elevi.

Primarul comunei Lăpugiu de Jos, Alin Chiorean, a declarat că a ajuns în situaţia amenajării unei şcoli într-un container, deoarece clădirea veche este distrusă şi nu mai prezintă siguranţă pentru copii. În plus, părinţii copiilor au spus că refuză să-i trimită la şcoala din centrul de comună, deoarece nu doresc ca aceştia să facă naveta.

“Şcoala nu mai putea funcţiona în clădirea veche şi am adus un container, fostă baracă de muncitori. Copiii sunt buni, învaţă, îşi dau silinţa. Chiar dacă unii provin din familii sărace şi părinţii lor lucrează la câmp, copiii sunt ajutaţi şi sunt trimişi la şcoală”, a afirmat primarul comunei Lăpugiu de Jos.

Potrivit edilului, atunci când vor termina primele patru clase, copiii pot opta să înveţe la şcoala din Ohaba, unde vor face naveta cu un microbuz şcolar.

Situaţia şcolii din Holdea rămâne însă neschimbată, deoarece autorităţile nu au bani la bugetul local pentru reparaţiile necesare la clădirea veche.

Cele mai citite

Insomnie și stres: probleme gestionate prin masaj. Beneficii și detalii despre saloanele de masaj

Noaptea, gândurile nu-ți dau pace. Ziua, oboseala te prinde din urmă, iar tu nu mai dai randament. Relaxează-te la un salon de masaj! Află...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Despre iubirea creștină

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprinde, una  care...
Ultima oră
Pe aceeași temă