30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialSchimburi de tiruri între Coreea de Nord și Coreea de Sud la...

Schimburi de tiruri între Coreea de Nord și Coreea de Sud la Marea Galbenă

Militarii din Coreea de Nord și cei din Coreea de Sud au făcut un schimb de focuri de avertisment în zona liniei de demarcaţie maritimă din Marea Galbenă, locul în care au mai avut loc astfel de evenimente, chiar mai violente, a anunțat Ministerul Apărării de la Seul.

Potrivit Mediafax, acest scurt schimb de tiruri are loc într-un moment în care speranţele unei interacţiuni constructive între cei doi rivali au fost relansate de vizita-surpriză în Sud, sâmbătă, a unei delegaţii la nivel înalt de la Phenian.

Potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, o navă de patrulare nord-coreeană a efectuat o incursiune de o jumătate de milă maritimă (peste 900 de metri) în apele teritoriale ale Coreei de Sud, iar o navă de patrulare sud-coreeană a efectuat un tir de somaţie.

În loc să se retragă, nava nord-coreeană a deschis focul, iar sud-coreenii au "replicat", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. Niciuna dintre cele două nave nu a vizat-o pe cealaltă în mod direct şi nu s-au înregistrat pagubbe, potrivit aceleiaşi surse.

Incidentul a avut loc către ora locală 9.50 (3.50, ora României), în apropiere de Insula Yeonpyeong, iar nava nord-coreeană a revenit ulterior în apele teritoriale ale Nordului. În total, nava sud-coreeană a tras "aproximativ 90 de salve", a adăugat purtătorul de cuvânt. "Supraveghem mişcările trupelor nord-coreene şi ne intensificăm vigilenţa în faţa oricărei provocări suplimentare", a subliniat el.

Numită "linia limitei Nordului", frontiera a fost trasată de către forţe ONU şi ale Statelor Unite în 1953, după Războiul Coreei. Phenianul refuză să recunoască această linie de demarcaţie, care a fost teatrul unor confruntări scurte, dar sângeroase, între cele două ţări surori inamice, în 1999, 2002 şi 2009, mai arată Mediafax.

Insula Yeonpyeong a fost bombardată în noiembrie 2010 de către armata nord-coreeană, provocând o criză internaţională şi aducând peninsula pe marginea unui conflict. Patru sud-coreeni au fost ucişi atunci.

Niciun armistiţiu nu a fost semnat după Războiul Coreei, cele două state aflându-se, în mod teoretic, în război.

Cele mai citite

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Cod galben de furtuni în 10 județe, până mâine dimineață. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa în zece judeţe din vest.Astfel, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă