12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialScenariul jafului de la "Amnezia" era scris pe bileţel

Scenariul jafului de la “Amnezia” era scris pe bileţel

Un jaf petrecut la o benzinărie din Timişoara a confirmat, oarecum, ipoteza conform căreia, în România, la ora actuală, nimic nu se mai întâmplă ca la carte, nici măcar infracţiunile. Adică, sunt organizate în mod superficial, de răufăcători amatori, care au pretenţia să nu fie prinşi, iar loviturile lor să intre în categoria faptelor cu autor necunoscut. În mod paradoxal, poliţiştii timişoreni au reuşit să rezolve cazul jafului de la barul de manele “Amnezia” într-un timp record, graţie unui bileţel găsit asupra unuia dintre principalii suspecţi pe care era schiţat întregul scenariu al afacerii.

Cum a avut loc jaful

Lovitura a fost executată joi dimineaţă, în jurul orei 5.30, când doi indivizi îmbrăcaţi în haine de culoare închisă, cu gulerele trase în sus, cu mănuşi şi căciuli, au năvălit în bar şi s-au năpustit asupra chelneriţei, o tânără de 19, care rămăsese singură în local întrucât colegul ei tocmai plecase să-şi cumpere ţigări la o benzinărie din apropiere. În urma loviturilor de pumn primite în faţă şi în ceafă, fata a leşinat. În câteva zeci de secunde, tâlharii au înşfăcat orga electronică, un laptop, telefonul mobil al victimei şi au dispărut pe uşa din spatele clădirii. Când s-a întors de la cumpărături, barmanul şi-a găsit colega prăbuşită la podea, inconştientă. A sunat imediat la patronul barului şi la Poliţie, iar un echipaj de la Secţia 2 a sosit în câteva minute. În ciuda cercetărilor amănunţite la faţa locului, în primele ore ale anchetei nu au fost identificate probe care să ducă la identificarea imediată a infractorilor.

Scenariul jafului, schiţat pe un bileţel găsit asupra principalului suspect

La doar 24 de ore de la comiterea jafului, oamenii legii au reuşit să adune probele necesare rezolvării cazului şi să aducă în faţa procurorilor, cu propunere de arestare preventivă, nu mai puţin de cinci persoane care au pus la cale parodia de jaf. Spre surpriza anchetatorilor, care se aşteptau la o muncă de cercetare laborioasă, în timpul percheziţiei asupra chelneriţei care pretindea că a fost lovită şi ameninţată de tâlhari a fost descoperit un bileţel pe care era trecute, pas cu pas, măsurile luate de tinerii infractori pentru ca lovitura să pară cât mai reală. “Pe listă erau trecute numele complicilor şi obiectele din bar pe care aceştia urma să le fure. Tânăra îşi închipuia că a planificat jaful perfect, însă a fost dată de gol de bileţelul ce l-a uitat asupra sa”, a dezvăluit unul dintre poliţiştii care au lucrat la caz. Conform scenariului, fata şi-a convocat patru prieteni şi au pus totul la punct până în cel mai mic detaliu. Unul dintre complici trebuia să vină cu o rangă, mănuşi, pentru a nu lăsa amprente, şi saci în care să înghesuie obiectele furate. Orga, laptopul, televizorul, banii şi câteva sticle de tărie pentru a sărbători reuşita acţiunii.

Mai mult, s-a planificat chiar şi forţa loviturilor ce ar fi trebuit încasate de chelneriţă, adică până la stadiul de sângerare. Totul a decurs ca la carte, cu excepţia a două probleme ce nu puteau fi prevăzute: barmanul a luat banii cu el, când a plecat după ţigări, în ciuda recomandării că ar fi mai bine să-i lase în casa de marcat pentru a nu fi jefuit pe stradă, iar loviturile atacatorilor au fost destul de anemice şi a fost nevoie de mai multe „duble” până la apariţia sângerărilor. Tocmai din această cauză, fata a şi căzut în inconştienţă. „Trei dintre cei cinci sunt acuzaţi pentru furt calificat, iar alţi doi, care stăteau de pază în faţa barului, pentru complicitate la furt calificat”, a declarat Emil Andrei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei cinci riscă între 3 şi 12 ani de închisoare. Toţi cei cinci sunt cercetaţi în stare de libertate, după ce instanţa de judecată a refuzat emiterea unor mandate de arestare…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă