13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialScenariul – încă incert – al unei mari coaliţii

Scenariul – încă incert – al unei mari coaliţii

Duminică, 22 septembrie, germanii votează iar ultimele sondaje de opinie confirmă că actualul cancelar, Angela Merkel, şi partidul său, CDU/CSU, sunt consideraţi câştigători, dar relevă că pe ultima linie dreaptă se micşorează distanţa de social-democraţii SPD. De altfel, există o reală incertitudine privind coaliţia care se va forma după scrutin.

La câteva zile distanţă de alegerile de duminică din Germania, slăbiciunea liberalilor ameninţă actuala coaliţie a cancelarului Angela Merkel în timp ce social-democraţii par deja că se pregătesc să guverneze alături de ea. Suddeutsche Zeitung scrie că „a rămas mai puţin de o săptămână înaintea alegerilor şi deja SPD distribuie posturi într-o mare coaliţie”, ca cea din 2005-2009. Publicaţia detaliază şi ceea ce ar putea cere social-democraţii – şase posturi de miniştri (trei bărbaţi, trei femei) şi cu Sigmar Gabriel, actualul preşedinte al SPD în funcţia de vice-cancelar.

Scenariul unei mari coaliţii între conservatori (CDU/CSU) şi social-democraţi se bazează pe un sondaj al Institutului Forsa pentru Stern. Conservatorii cancelarului Angela Merkel (CDU/CSU) sunt creditaţi în continuare cu 39% din intenţiile de vot. Problema este că nu va avea majoritatea absolută cu partenerul liberal (FDP), în scădere cu un punct, la 5%, chiar sub pragul necesar pentru a avea deputaţi în Parlament. FDP este afectat din cauza „unei conduceri relativ puţin simpatică, a certurilor şi a erorilor (politice) făcute la începutul legislaturii”, consideră Siegmar Schmidt, politolog la Universitatea din Landau.

Social-democraţii s-au răzgândit

SPD, cu un procent neschimbat de 25%, nu pare afectat de polemica ce agită Germania de săptămâna trecută iscată de o fotografie a candidatului său, Peer Steinbruck cu un deget acuzator. El nu a reuşit niciodată să ţină piept Angelei Merkel şi în campanie a acuzat-o că nu a făcut nimic în ultimii patru ani. În ce priveşte alt aliat tradiţional al SPD, Verzii, aceştia se menţin la nivelul de 9%, departe de cele 15% aşteptate în primăvară. Greşeala este că au făcut campanie pe un teren deja ocupat de alte formaţiuni de stânga – cel al justiţiei sociale.

Richard Hilmer, director al institutului de sondaje Infratest dimap, arăta că o mare coaliţie „este natural constelaţia cea mai probabilă care ar fi acceptată de electori”. Luni seară, Angela Merkel a emis un semnal lipsit de ambiguitate – nu se pune problema să adere la coaliţie micul său partener liberal dacă nu va fi reprezentat decât în 9 din cele 16 parlamente regionale. Greii FDP au făcut apel la simpatizanţii dreptei să îşi împartă voturile între CDU/CSU şi liberali pentru a salva coaliţia aflată acum la putere. La alegerile legislative germane, electorii au două voturi: unul pentru un deputat, altul pentru un partid şi le pot repartiza după propria voinţă. Cererea nu este însă pe gustul conservatorilor care îşi văd propriul scor scăzând.

În cazul în care conservatorii şi liberalii nu ajung să obţină o majoritate absolută, atunci CDU/CSU va face eforturi să obţină cât mai multe procente posibile înainte de a începe negocieri cu SPD, potrivit lui Hilmer. SPD pare din ce în ce mai deschis ideii unei mari coaliţii şi candidatul său, Peer Steinbruck a anunţat că este gata să participe la negocierile pentru formarea unui astfel de guvern, deşi nu doreşte să facă parte din el.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă