9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialScenariu rusesc in Crimeea

Scenariu rusesc in Crimeea

Rusia a ridicat ieri tonul contra Ucrainei, reactionand dur fata de ambitia Kievului de a adera la NATO, in timp ce ministerul ucrainean de externe asigura ca aderarea nu va afecta interesele Moscovei.
Duma, Camera inferioara a Parlamentului rus, s-a declarat miercuri „serios preocupata” de proiectul Ucrainei de a adera la NATO, iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, preciza ca aderarea la NATO a Ucrainei si a Georgiei, doua foste republici sovietice, „va insemna, fara indoiala, o bulversare geopolitica colosala”, iar Rusia, „ca stat suveran, va decide in ce fel isi va apara securitatea nationala”.
Intre timp, in Crimeea, unde Rusia isi tine flota Marii Negre, protestatari pro-rusi continua, in portul Feodosia, manifestatiile contra manevrelor militare ucraineano-americane, „Sea Breeze 2006”, prevazute a avea loc in aceasta luna. Protestele, fata de care politicienii rusi si-au declarat sprijinul, ilustreaza cum Moscova si aliatii sai din Ucraina incearca in mod constant sa submineze autoritatea presedintelui pro-occidental Iuscenko si sa aduca din nou Ucraina in sfera de influenta a Kremlinului, avand in vedere ca, din 1997, aceste manevre au loc cu regularitate in Crimeea. NATO a facut ieri un apel catre partidele ucrainene de a evita „politizarea” manevrelor militare din aceasta vara in Ucraina si care fac obiectul manifestarilor anti-NATO de zece zile.
Manevrele „Sea Breeze 2006” au fost prezentate in Crimeea ca fiind organizate de NATO in cadrul programului de cooperare „Parteneriat pentru pace”, ceea ce responsabili ai Aliantei Nord-Atlantice au dezmintit ieri la Bruxelles. „Nu este vorba despre manevre NATO”, ci de „manevre bilaterale intre SUA si Ucraina, care sunt deschise si altor state aliate si partenere, dar care nu sunt organizate si nici finantate de NATO”.
Rada Suprema de la Kiev (Parlamentul unicameral ucrainean) nu a dezbatut ieri prezenta militara straina pe teritoriul tarii, decizand prelungirea vacantei pana la 14 iunie. Intre timp, protestele anti-NATO – intretinute la presiunea Kremlinului de principala forta de opozitie pro-rusa (Partidul Regiunilor) – continuau ieri la Feodosia, unde au venit autobuze cu protestatari din Odessa, televiziunea rusa apreciind ca situatia poate scapa de sub control in orice moment.

Cele mai citite

Cum să prevenim un alt AVC: sfaturi și strategii

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală care se produce atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt...

Un tânăr de 34 de ani și-a pierdut viața într-un tragic accident nautic în Delta Dunării

Un tânăr de 34 de ani și-a pierdut viața într-un tragic accident nautic, sub privirile tatălui său, după ce barca în care se aflau...

Greenpeace a sesizat autoritățile pentru instalațiile offshore din sectorul Istria al Mării Negre

Greenpeace România anunță că a sesizat autoritățile competente pentru protecția mediului cu privire la funcționarea fără autorizație de mediu valabilă a instalațiilor offshore operate...
Ultima oră
Pe aceeași temă