6.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialScandalul noxelor a stimulat vânzarea de mașini electrice. Germania oferă și subvenții...

Scandalul noxelor a stimulat vânzarea de mașini electrice. Germania oferă și subvenții de până la 5000 de euro

Guvernul german intenţionează să acorde subvenţii de până la 5.000 de euro (5.475 de dolari) pentru a stimula achiziţionarea de automobile electrice şi hibride, au declarat surse citate de Bloomberg, informează Agerpres.

Cererea de automobile electrice a crescut la finele anului trecut, după scandalul manipulării emisiilor poluante de către Volkswagen. Atât ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, cât şi ministrul german al Mediului, Barbara Hendricks, au cerut atunci introducerea unei cote privind automobilele electrice.

Obiectivul Executivului de la Berlin este ca în anul 2020 un milion de automobile electrice să ruleze pe drumurile din Germania. De asemenea, în ceea ce îi priveşte pe producătorii auto germani, BMW, Mercedes şi Volkswagen produc deja automobile electrice, iar Audi şi Porsche au planuri referitoare la producţia unor astfel de automobile. 

Reducerile de taxe costă miliarde de euro şi ar putea fi acordate cu greu, ţinând cont de actuala situaţie a bugetului, susţine una din surse. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a declarat recent că intenţionează să utilizeze excedentul din 2015 la finanţarea costurilor asociate cu fluxul de refugiaţi. În Germania au sosit 1,1 milioane de solicitanţi de azil în 2015. 

În 2015, au fost înregistrate pe piaţa germană aproximativ 30.000 de automobile electrice şi hibride. 

Săptămâna trecută, şeful BMW, Harald Krueger, a declarat că industria auto are nevoie de sprijinul Guvernului german pentru majorarea vânzărilor, iar directorii generali ai marilor companii auto se vor întâlni din nou în aprilie cu cancelarul Angela Merkel pentru a discuta problema subvenţiilor. 

Alte surse susţin că autorităţile de la Berlin vor ca industria auto să acopere 40% din costurile legate de subvenţii. 

Şi ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a afirmat recent că nu se opune acordării unor subvenţii pentru sprijinirea vânzărilor de automobile electrice şi hibride, dar prioritatea ar trebui să o reprezinte extinderea numărului punctelor de încărcare a vehiculelor electrice. 

Şeful brandului Volkswagen, Herbert Diess, a afirmat recent că producătorul auto nu are preferinţe între acordarea subvenţiilor pentru cei care cumpără vehicule electrice sau acordarea unor reduceri de taxe. 

“În prezent, există în jur de 5.500 de puncte publice de încărcare a vehiculelor electrice în Germania, cu mult sub necesar”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Germani de Automobile (VDA), Matthias Wissmann. Acesta a cerut mai mult sprijin guvernamental şi extinderea numărului punctelor de încărcare a vehiculelor electrice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele Iohannis se va întâlni cu liderii Bisericii Greco-Catolice

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu liderii Bisericii Greco-Catolice din România, anunță un comunicat transmis de Administrația Prezidențială. Evenimentele la care participă șeful statului...

28 noiembrie, ziua cea mare a Bucovinei! Se împlinesc 105 ani de la unirea cu țara

1918 a fost un an deosebit. România a fost la un pas să dispară ca stat, dar a terminat să fie mai mare...

Deficitul bugetului a urcat la 3,97% din PIB după primele 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,97% din PIB după primele 10 luni ale anului în curs, respectiv la 62,81 miliarde de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă