14.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăSpecialScandalul intern Trump-Rusia se acutizează

Scandalul intern Trump-Rusia se acutizează

Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA, unul dintre organismele care investighează ingerinţele Moscovei în scrutinul prezidenţial, a cerut organizaţiei politice a preşedintelui Donald Trump toate documentele din campanie, despre legături cu Rusia, afirmă surse citate de presa americană scrie Mediafax.

Scrisoarea Senatului a ajuns în urmă cu câteva zile la comitetul de campanie al lui Donald Trump, fiind adresată trezorierului organizaţiei politice, afirmă doi oficiali citaţi de cotidianul The Washington Post.

Este prima dată când structura politică de campanie a lui Donald Trump este vizată formal de investigaţia Congresului SUA privind ingerinţele Rusiei în campania electorală prezidenţială din 2016.

După transmiterea notificării, membrii fostei echipe de campanie au fost rugaţi să coopereze în anchetă şi nu au voie să facă niciun comentariu public.Scrisoarea este semnată de senatorul republican Richard Burr, preşedintele Comisiei senatoriale pentru Informaţii, şi de senatorul democrat Mark R. Warner.

Congresmeni democraţi cer date despre conturi asociate lui Donald Trump care ar avea legături cu Rusia

Membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor din SUA au cerut miercuri informaţii din partea Deutsche Bank despre eventuale conturi asociate preşedintelui Donald Trump care ar avea legături cu Rusia, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Reuters.

Democraţi din Comisia pentru Servicii Financiare din Camera Reprezentanţilor au anunţat miercuri că i-au trimis o scrisoare directorului filialei din SUA a Deutsche Bank, John Cryan, în care cer informaţii despre credite primite de Donald Trump pentru afacerile imobiliare şi dacă acestea au fost garantate de Administraţia Rusiei.

Congresmenii cer şi informaţii despre o schemă financiară care a permis transferul din Rusia a zece miliarde de dolari.

"Congresul încă este în întuneric în legătură cu împrumuturile acordate de compania Deutsche Bank preşedintelui Trump, dacă acestea au fost garantate de Administraţia Rusiei sau au vreo legătură, oricare, cu Rusia. Este esenţial ca banca să ofere Comisiei informaţiile necesare pentru evaluarea scopului şi concluziilor evaluărilor interne", se arată în scrisoarea trimisă Deutsche Bank.

Democraţii nu pot obliga Deutsche Bank să ofere documentaţia. Comisia pentru Servicii Financiare a Camerei Reprezentanţilor poate face o solicitare formală, dar decizia va fi luată doar prin cooperarea congresmenilor republicani. Până în prezent, niciun republican nu a semnat solicitarea adresată Deutsche Bank.

Biroul Federal pentru Investigaţii, Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor au declanşat anchete în cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi al presupuselor contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi.

Un procuror special, Robert Mueller, va coordona investigaţiile. Potrivit unor surse, Mueller, "a primit autoritatea de a investiga posibilitatea unei tentative de acoperire" de către Preşedinţia SUA a ilegalităţilor comise de apropiaţi ai lui Donald Trump prin contactele cu oficiali ruşi.

John Brennan, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii din Statele Unite, a declarat, marţi, în cursul audierilor în Congres, că a fost preocupat de unele interacţiuni între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi oficiali ruşi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă