13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialScandalul de cămătărie de la Jandarmeria Română: „Banca Română de Comerț” Corcodel...

Scandalul de cămătărie de la Jandarmeria Română: „Banca Română de Comerț” Corcodel rămâne în arest preventiv, pentru 30 de zile

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au decis, miercuri, ca șeful Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, să rămână în arest preventiv pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de cămătărie, informează News.ro.

Magistraţii ICCJ au judecat, miercuri, contestaţia la decizia din 4 august a Curţii de Apel Bucureşti de arestare preventivă a şefului Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. ICCJ a respins contestaţia, hotărând menţinerea lui Marian Corcodel în arest preventiv. Decizia este definitivă.

Procurorii DIICOT îl acuză pe colonelul Marian Corcodel că începând cu anul 2011, folosindu-se de influenţa pe care o exercita asupra unor subordonaţi şi uzând în mod nelegal de prerogativele funcţiei sale, ar fi constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, scopul constituirii acestui grup fiind săvârşirea în mod repetat, printre altele, a unor infracţiuni de camătă, dar şi delapidare.



 

 

În uma cercetărilor, procurorii au stabilit că „beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal, ar fi fost subordonaţi ai lui Corcodel, iar sumele împrumutate ar fi fost cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii de euro. El ar fi perceput dobânzi cuprinse între 10 şi 20% din valoarea împrumuturilor, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceştia ar fi fost ulterior executaţi silit.

„Investigaţia penală a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise către doi suspecţi ori altor membri ai grupului infracţional, care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel Marian. De altfel, la nivel B.A.D. era răspândită expresia «are cardul la Corcodel» (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, sau «Banca Română de Comerţ Corcodel»”, au precizat procurorii DIICOT.


Citește și: Corcodel şi asociaţii | OPINIE

În scandalul „Corcodel, jandarmul cămătar“ a căzut şi un ofiţer de la Protecţia Internă a MAI, unul dintre „asociaţii“ cămătarului. E însă greu de acceptat că nimeni altcineva din Direcţia Gene­rală de Protecţie Internă, în afară de el, nu a ştiut despre activitatea acestei reţele de cămătari cu epoleţi ce lucra ne­stingherită de ani de zile, că nimeni nu a aflat că aceasta era acoperită chiar de un om din sistem.


Procurorii DIICOT mai susțin că, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, ar fi cerut unor subordonaţi care au fi aderat la grupul infracţional organizat pe care l-ar fi iniţiat, persoane ce ar fi avut ca atribuţii gestionarea şi administrarea unor bunuri, să fure importante cantităţi de motorină de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii, combustibil scos ilegal din unitate şi transportat în alte locuri, de unde ar fi fost predat acestuia sau altor membri ai grupului infracţional.

În acelaşi dosar, a fost arestat preventiv şi prim-adjunctul comandantului Bazei de Administrare a Jandarmeriei, Daniel Preoteasa.



 

 

În urma percheziţiilor făcute în acest dosar, au fost identificate şi ridicate, atât din biroul lui Corcodel, cât şi din alte spaţii, foarte multe contracte de împrumut, atât în formă autentică, cât şi înscrisuri sub semnătură privată, dar şi agende şi notiţe deţinute de membrii grupului infracţional, pentru a avea o evidenţă strictă atât a debitorilor, cât şi a sumelor de bani care au fost sau urmau să fie date cu titlu de dobândă (camătă). De asemenea, în acelaşi birou de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Baza de Administrare şi Deservire a fost identificată şi suma de 50.000 lei şi 55.000 euro, urmând să fie făcute cercetări pentru stabilirea provenienţei acestor bani.



 

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă