3.5 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialScandalul cailor din Deltă continuă

Scandalul cailor din Deltă continuă

Scandalul privind caii din Delta Dunării este departe de a se încheia, deşi reprezentanţii Vier Pfoten au anunţat că au convenit cu autorităţile locale un protocol de acţiune comună pentru protejarea acestor animale. În timp ce Kuki Bărbuceanu, reprezentantul Vier Pfoten România, a declarat că autorităţile au acceptat să nu mai scoată caii sălbatici din zona Letea pentru a fi sacrificaţi la abator, reprezentanţii Prefecturii, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi Direcţii Sanitar-Veterinară (DSV) Tulcea susţin că nu s-a convenit nimic.

„Domnul Bărbuceanu a purtat mai multe discuţii cu autorităţile din Tulcea, dar nu s-a convenit asupra unui protocol de acţiune comună în privinţa cailor de la Letea şi din Delta Dunării pentru că cei care spun că protejează caii vor să impună măsuri care contravin legii. I-am cerut reprezentantului Vier Pfoten să se pună de acord cu autorităţile care au responsabilităţi legale în această chestiune şi, dacă se realizează acest acord, semnăm protocolul”, a declarat Vasile Gudu, prefectul judeţului Tulcea.

Spre abator, conform legii

Marinela Tertiş, director DSV Tulcea, spune că semnarea protocolului s-a blocat pentru că Vier Pfoten vrea să impună măsuri ilegale. „De exemplu, interzicerea vânzării către abator a cailor din Deltă de către proprietari, solicitată de Vier Pfoten, este ilegală. DSV sau altă instituţie nu poate obliga un proprietar de cai să-i vândă. Din acest motiv, caii de la Letea, după ce vor fi investigaţi de medicii veterinari, vor putea pleca, oricând, spre abatoare, conform legii.”

Grigore Baboianu, guvernator ARBDD, se opune de asemenea semnării protocolului pro-pus de Vier Pfoten pentru că reprezentanţii acestei organizaţii consideră caii din Deltă ca fiind animale sălbatice şi din acest motiv ar trebui să fie incluse în patrimoniul natural.

„Nu există un studiu ştiinţific care să ateste această teorie a celor de la Vier Pfoten. Ştefan Răileanu, de la Institutul Delta Dunării, a răspândit această ipoteză, dar nu are o fundamentare ştiinţifică. Nici nu are cum să dovedească valoarea de patrimoniu a cailor din Deltă pentru că animalele respective s-au sălbăticit în ultimele două decenii. Caii din deltă s-au sălbăticit pentru că au fost scăpaţi de sub control de proprietari. Populaţia din zona C.A. Rosetti a îmbătrânit şi nu mai foloseşte caii la muncile agricole, cum se întâmpla în urmă cu câteva decenii.”

Ştefan Răileanu recunoaşte că nu are argumente ştiinţifice pentru a demonstra valoarea de patrimoniu natural a cailor de la Letea. “Caii din Deltă au valoare din punct de vedere turistic şi ar trebui să fie protejaţi dacă vrem să dezvoltăm turismul în zonă”, afirmă însă el.

Ameninţare cu procese

Antonel Pocora, primarul comunei C.A.Rosetti, spune că localnicii din Letea se află într-un veritabil război cu organizaţiile de protecţie a animalelor. Proprietarii celor 50 de cai blocaţi de mai bine de o săptămână la o fermă din judeţul Brăila îi ameninţă pe cei de la Vier Pfoten cu procese pe motiv că le-au confiscat caii. Directorul DSV Tulcea, Marinela Tertiş, spune că “găzduirea cailor bolnavi de anemie infecţioasă, cum sunt o parte din cei plecaţi de la Letea, într-o zonă necontaminată, cum este ferma Urleasca din judeţul Brăila, este o faptă penală ce se pedepseşte cu închisoarea”.

Cele mai citite

Top 3 accesorii care nu trebuie să lipsească din casa ta atunci când ai un nou-născut!

Sosirea unui nou-născut în casă vine la pachet cu multă bucurie și entuziasm, dar și o serie de  schimbări și emoții, iar pentru a...

Festivalul de film fantastic Dracula TiMes, parte a Dracula Film Festival, s-a încheiat

Dacre Stoker, stră-stră-nepotul lui Bram Stoker, autorul cărții Dracula (1897), a participat la Dracula TiMes cu prezentarea „Stoker on Stoker, Misterele din culisele scrierii...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții românilor din SUA. Ar urma o întâlnire cu secretarul de stat Blinken

Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiesc în SUA. Din imaginile...
Ultima oră
Pe aceeași temă