Schema presupune înscrierea la cursuri universitare fără intenția de a le urma, doar pentru a obține împrumuturi pe care studenții nu mai intenționau să le returneze
O investigație realizată de The Sunday Times, preluată de G4Media, dezvăluie că mii de studenți, în principal români, sunt suspectați că ar fi fraudat sistemul britanic de împrumuturi universitare, generând o pagubă de sute de milioane de lire sterline.
Schema identificată presupunea înscrierea la cursuri universitare, fără intenți de a le urma, doar pentru a obține împrumuturi pe care studenții nu intenționau să le mai returneze.
Potrivit anchetei, schema se concentrează asupra universităților francizate, instituții mai mici care oferă cursuri în numele universităților consacrate și care au condiții reduse de admitere. Anul trecut, în aceste instituții, între 35% și 55% dintre solicitanți au fost români.
Cifrele guvernamentale indică o creștere spectaculoasă a numărului de cetățeni români care solicită împrumuturi pentru studii: 5.000 în 2015-2016 și 84.000 în 2023-2024. Astfel, aproximativ 15% din populația românească din Marea Britanie a beneficiat de împrumuturi pentru studii doar anul trecut.
Investigația arată mai multe practici suspecte. Studenții abandonează cursurile, după ce primesc primul împrumut de întreținere (aproximativ 4.000 de lire sterline), pentru a se înscrie din nou anul următor și a solicitat fonduri suplimentare. Admiterea studenților se face fără cunoștințe suficiente de limba engleză, unii dintre aceștia utilizând capturi de ecran ale testelor Duolingo pentru a-și demonstra competențele lingvistice. Colegiile francizate au profituri uriașe, unul dintre acestea raportând 234 de milioane de lire sterline venituri anul trecut, cu o creștere de 1.266% în trei ani.
Secretarul britanic pentru educație, Bridget Phillipson, a declarat că dezvăluirile indică „unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din istoria sectorului universitar britanic” și a anunțat o investigație a Autorității pentru Fraude din Sectorul Public.
În prezent, datoria totală a împrumuturilor pentru studenții din Marea Britanie a ajuns la 236 de miliarde de lire sterline și se estimează că va atinge 500 de miliarde de lire sterline, până în 2040.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube