20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialScandal muşamalizat la spital: Pacienţii sunt de vină

Scandal muşamalizat la spital: Pacienţii sunt de vină

Criza infecţiei intraspitaliceşti de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, care a dus la moartea a doi pacienţi, este pe punctul de a fi muşamalizată.

Raportul comisiei de anchetă a Ministerului Sănătăţii întârzie să apară, deşi încă din perioada anchetei au ajuns în presă o serie de grave deficienţe manageriale constatate de membrii comisiei. Iar rezultatele analizelor sunt surprinzătoare.

Nici una din probele prelevate nu a demonstrat prezenţa acinetobacterului, germenele infecţiei care a fost găsit numai la cei trei pacienţi. Potrivit şefului DSP Galaţi, Valentin Boldea, probele biologice luate de la toţi cei trei pacienţi au evidenţiat acinetobacterul, dar cum nu există rapoartele medico-legale pentru pacienţii decedaţi nu se poate spune dacă au murit din cauza traumatismelor sau a acinetobacterului, aşa că e luată în calcul varianta ca sursa infecţiei să fie una externă.

Dacă acinetobacterul e scos din ecuaţie, autorităţile medicale pun la zid streptococii. Analizele probelor prelevate de la cadrele medicale au demonstrat că zece cadre medicale aveau streptococi şi stafilococi patogeni şi acestea au fost trimise acasă pentru a se trata.

Şi deficienţele manageriale sunt ignorate. Cele mai multe nereguli au fost găsite la Terapie Intensivă (ATI), iar în condiţiile în care 2 din cei 3 pacienţi au fost duşi de la blocul operator direct la ATI, unde au rămas 10, respectiv 14 zile până la momentul în care s-a descoperit că sunt infectaţi cu acinetobacter, e evident că sursa probabilă a infectării lor a fost în această secţie.

Membrii comisiei au descoperit perfuzoare pe jos şi au constatat că tot pe pardoseală sunt depozitate şi flacoanele cu perfuzii. Altă deficienţă, la fel de gravă, este că la tuburile de la aparatele de respiraţie artificială, încărcate cu floră microbiană, nu sunt utilizate piese bucale de unică folosinţă. Microbii sunt trecuţi de la un pacient la altul ca pipa păcii.

Dezastrul de la ATI, trecut cu vederea

Medicii din spital susţin că secretul acestei muşamalizări este faptul că şeful Secţiei ATI, Nicolae Bacalbaşa, este candidatul USL pentru preşedinţia CJ Galaţi şi s-a pus în funcţiune întreg arsenalul de relaţii care pot scoate ATI din scandalul infecţiei intraspitaliceşti. Refuză să îşi dea numele pentru a nu intra în conflict cu conducerea spitalului.

Medicii spun au reclamat deseori mizeria de la ATI şi ultima igienizare a secţiei s-a făcut la presiunile medicilor chirurgi, care i-au cerut acest lucru preşedintelui CJ, Eugen Chebac, după ce conducerea spitalului a rămas insensibilă la apelurile lor.

„Când a făcut şeful ATI, Nicolae Bacalbaşa, un referat pentru achiziţionarea unor tuburi de unică folosinţă pentru aparatele de respiraţie artificială din cadrul secţiei?”, a întrebat retoric unul dintre medici.

Cele mai citite

Europarlamentarul Ramona Strugariu va candida la funcția de primar în Cluj-Napoca

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, conform agerpres.ro. "Am intrat în politică tocmai ca să...

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă