4.1 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSpecialScandal la una din firmele care a castigat contracte ANL in Banat

Scandal la una din firmele care a castigat contracte ANL in Banat

Peste 100 de angajati ai SC „Consmin” SA Petrosani (judetul Hunedoara), firma specializata in constructii si amenajari interioare, au protestat, ieri, in curtea societatii, ca urmare a faptului ca nu si-au primit salariile sau alte drepturi banesti. Muncitorii au afirmat ca inca nu au intrat in posesia salariului pe luna mai sau a avansului pentru luna iunie si ca in aceste conditii nu mai pot lucra.
Printre protestatari se afla si un salariat aflat in concediu postnatal, Cornel Rosu, care ar trebui sa beneficieze de o alocatie, platita de stat, de 9, 6 milioane de lei lunar. „Nu am primit acesti bani pentru luna mai. Mi-au dat doar un avans de 2,5 milioane de lei, dar ce sa fac cu ei. Banii astia ii vireaza statul, nu sunt din fondurile de salarii, cum mi-a spus directorul economic, asa ca nu inteleg de ce nu au bai. De ce mi-a cheltuit altcineva banii?”, se intreba barbatul, angajat la „Consmin” din anul 2002. Proaspatul tatic mai are acasa inca doi copii si a spus ca nu mai are ce sa le dea de mancare. Ieri, acesta a stat ore in sir la usa directorului societatii in speranta ca isi va primi drepturile banesti.
Dupa cateva ore de greva si negocieri cu conducerea firmei, oamenii au plecat la lucru, dupa ce li s-a promis ca cel mai tarziu vineri isi vor primi salariile. Angajatii ameninta, insa, ca vor demara noi proteste, daca administratia nu se tine de cuvant.
Directorul SC „Consmin”, Emil Tutunaru, a afirmat, insa, ca nu poate achita salariile din cauza blocajului financiar existent si ca firma nu a incasat inca banii de la beneficiarii de servicii. „Avem de incasat de la Compania Nationala a Huilei Petrosani 18,5 miliarde lei, alte doua miliarde de la Directia Silvica si inca doua miliarde lei pe un program SAPARD”, a declarat acesta.
Actionarul majoritar al firmei din Petrosani este SC „Nova Construct”, care apartine omului de afaceri Doru Tamas. Acesta este fostul actionar al SC „Servmin” SA Petrosani, firma „distrusa” cu buna stiinta, asa cum reiese din rapoartele Directiei Finantelor Publice Hunedoara, de SC „Global Invest”, la care acum in structura actionariatului apare si presedintele Clubului „Jiul” Petrosani, Alin Simota. De fapt, acesta din urma se regaseste si in actionariatul SC „Consmin” SA.

Scandaluri financiare si datorii de miliarde la stat

Firma nu se afla totusi in cea mai fericita situatie si a fost implicata intr-o serie de scandaluri, cel putin in ultima perioada. La ora actuala, „Consmin” SA are datorii la bugetul de stat in valoare de 1,3 miliarde lei, la bugetul asigurarilor pentru somaj datoreaza 586 milioane de lei, iar la bugetul asigurarilor de stat are de achitat 5,6 miliarde lei.
Desi avea aceste sume restante, societatea a castigat licitatia, alaturi de alte firme, pentru reconstructia caselor din Banat distruse de inundatii. Tutunaru recunoaste ca SC „Consmin” a pus mana pe un contract generos, in valoare de 17 miliarde lei, dar a spus ca, din pacate, nu se pot apuca de lucrari, din cauza ca ANL nu s-a inteles deocamdata cu beneficiarii locuintelor.
In ceea ce priveste datoriile la bugetul de stat, directorul firmei a afirmat ca acestea au fost esalonate si din acest motiv s-au putut prezenta la licitatie.
Tot SC „Consmin” SA apare in scandalul legat de amenajarea peisagistica a parcului unde sunt amplasate inestimabilele opere ale lui Constantin Brancusi, o afacere de 40 de miliarde lei. Este vorba, in principal, de pavimentul pus intre operele sculptorului, in valoare de peste 1 milion de dolari, pe care Statul Roman i-a imprumutat de la Banca Mondiala, care la cea mai mica ploaie se acopera de un strat de mazga.
Proiectul a fost avizat de fostul ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, iar afacerea a ajuns in atentia procurorilor, care au declarat ca stabilizatorul ecologic vegetal din componenta stratului de amestec utilizat la pavimente nu a fost testat din punct de vedere al posibilelor reactii in contact cu piatra de travertin din care sunt realizate operele brancusiene, si este posibila favorizarea dezvoltarii microvegetatiei pe monumente.
In replica, Emil Tutunaru a spus, insa, ca societatea pe care o conduce nu are nici o vina in acest scandal, pentru ca doar a executat lucrarea, solutia fiind aleasa de Ministerul Culturii si firma de proiectare.

Cele mai citite

ANSVSA, recomandări pentru achiziționarea și păstrarea alimentelor de origine animală în perioada sărbătorilor

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) avertizează populația cu privire la riscurile asociate cumpărării și depozitării alimentelor de origine animală, în...

Viktor Orban s-a întâlnit cu Trump și Elon Musk la Mar-a-Lago

Cei doi lideri s-au întâlnit și în iulie și au discutat despre „posibilitățile păcii” Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și miliardarul Elon Musk...

Consiliul Concurenței investighează posibile înțelegeri anticoncurențiale pe piața articolelor sportive

Consiliul Concurenței a deschis o anchetă privind posibile înțelegeri anticoncurențiale în domeniul comercializării de articole sportive, iar inspecțiile au vizat sediul Nike European Operations...
Ultima oră
Pe aceeași temă