Astăzi, Colegiul Naţional „Ioniţă Asan”, din judeţul Olt, a fost reclamat de organizaţia Romani CRISS la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru segregarea copiilor romi de clasa I, se arată într-un comunicat al organizaţiei. Pe de altă parte, directoarea colegiului a explicat, pentru România liberă, că nu este vorba de un caz de segregare, ci a fost creată o nouă clasă la începutul anului şcolar, după ce copiii s-au înscris mai târziu în clasa I. În acea clasă, opt din cei 12 elevi sunt de etnie romă.
„Ne întrebam de ce toţi copiii din această clasă sunt romi„
Astfel, astăzi, organizaţia Romani CRISS şi reprezentanţii legali a doi copii romi din clasa I B de la Colegiul Naţional Ioniţă Asan din Caracal (judeţul Olt) au depus o plângere la CNCD şi au intentat o acţiune civilă la Judecătoria Caracal, privind segrerarea şcoalră pe criteriul etnic şi al categoriei sociale a copiilor romi de la nivelul claselor întâi din colegiu, se arată în comunicatul organizaţiei.
„În luna noiembrie, am realizat o vizită de documentare la această şcoală şi am constatat că elevii romi sunt înscrişi preponderent la clasa I B şi că le este îngrădit accesul la educaţie de calitate, în comparaţie cu ceilalţi copii din clasa I A step-by-step şi I A tradiţional. Încălcarea prevederilor Ordinului 1540/19.07.07, privind interzicerea segregării şcolare a copiilor romi a fost semnalată anterior şi prin raportul de control efectuat de Instituţia Prefectului – Judeţul Olt, emis în data de 24.10.2011″, a declarat Oana Mihalache, din partea Romani CRISS, conform comunicatului remis redacţiei.
„Noi, toţi părinţii, eram nelămuriţi de ce în această clasă sunt doar 12 elevi, nu avem o sală de clasă, nu avem o învăţătoare care să ne ia copiii să îi ducă în clasă, aşa cum au procedat celelalte două învăţătoare cu copiii lor. De asemenea, ne întrebam de ce toţi copiii sunt romi în această clasă. Am observat, imediat ce am intrat în clasă, că sala era foarte puţin îngrijită, pereţii nezugrăviţi, parchetul murdar”, a declarat un părinte rom.
În plus, Oana Mihalache, de la Romani CRISS, a declarat, pentru România liberă, că, la momentul izbucnirii scandalului, reprezentanţii liceului şi-au motivat decizia de a înfiinţa o nouă clasă, unde copiii romi sunt majoritari, prin faptul că părinţii au înscris copiii după începerea oficală a anului şcolar şi că, în definitiv, este un avantaj pentru copiii romi, pentru că, dacă sunt mai puţini, vor învăţa mai bine. Totuşi, Oana Mihalache a declarat pentru România liberă că Romani CRISS a a obţinut cererile de înscriere ale copiilor şi că sunt în termen.
Directoarea colegiului: Celelate două clase erau prea numeroase
Pe de altă parte, contactată de reporterul România liberă, directoarea Tanţa Negroiu Drăghici a negat acuzaţiile care se aduc liceului şi a explicat că elevii au fost înscrişi pe 12 septembrie, după începerea anului şcolar, motiv pentru care a hotărât să înfiinţeze o nouă clasă. Ea a mai spus că nu ştia că respectivii copii sunt romi, pentru că nu îşi declaraseră etnia.
Opt din cei 12 copii din acea clasă sunt de etnie romă, a explicat directoarea colegiului „Ioniţă Asan”. „Chiar nu am avut nici o problemă cu nimeni, dar celelalte două clase erau deja prea numeroase, având 30-32 elevi, de aceea am hotărât să înfiinţez o nouă clasă. Şi prin toate clasele avem şi copii romi. Anul trecut, nici nu erau declaraţi romi- după nume, nici nu puteam să ştiu că sunt romi”, a spus Tanţa Negroiu Drăghici.
Mai mult, directoarea de la „Ioniţă Asan” a declarat că orele de sport nu se fac separat, ci în comun cu celelalte clase de clasa I, iar „copiii sunt bine, învaţă, sunt mulţumiţi”.
De asemenea, directoarea liceului din Caracal a mai precizat că, la începutul anului, doar doi părinţi au fost nemulţumiţi de situaţie, iar unul dintre ei şi-a mutat copilul în altă clasă, şi acum este mulţumit.
Părinţii şi Romani CRISS cer scuze publice şi remedierea situaţiei
Astfel, prin acţiunea intentată colegiului „Ioniţă Asan” la CNCD şi la tribunal, Romani CRISS şi părinţii a doi dintre elevi au cerut constatarea faptei de discriminare şi sancţionarea acesteia. De asemenea, ei au cerut remedierea situaţiei şi scuze publice, timp de o săptămână, în trei cotidiene centrale.