14.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialScandal de corupţie în jurul Mondialului din Qatar

Scandal de corupţie în jurul Mondialului din Qatar

Instanţa liderilor fotbalului mondial se confruntă cu cereri de relansare a ofertei pentru Cupa Mondială 2022, după ce o anchetă a FBI a dezvăluit că fostul vicepreşedinte al FIFA, Jack Warner ar fi primit două milioane de dolari de la o companie din Qatar, imediat după desemnarea emiratului din Golf ca organizator al competiţiei mondiale.

Polemici şi scandaluri au izbucnit după atribuirea Cupei Mondiale de Fotbal (CMF) 2022 şi au continuat alimentând controversele asupra uneia din deciziile cele mai discutabile din istoria sportului. În pofida recomandărilor raportului de inspecţie al FIFA, care clasificase dosarul qatariot „cu mari riscuri” pentru jucători din cauza căldurii locale puternice – peste 50 grade Celsius, 14 din cei 22 de membri aflaţi la acea vreme în Comitetul Executiv al FIFA, au ales să voteze în favoarea Qatarului, în 2010. De atunci, cinci dintre ei au fost înlăturaţi fiind implicaţi în scandaluri de corupţie.

În timp ce discuţiile legate de oportunitatea deplasării Mondialului 2022 în iarnă divizează deja planeta fotbalului şi acuzaţiile de sclavagism faţă de muncitorii străini angajaţi pe şantierele legate de această Cupă Mondială în plin deşert au plasat Qatarul într-o poziţie delicată faţă de comunitatea internaţională, Daily Telegraph a deschis cutia Pandorei, dezvăluind o afacere de corupţie în jurul votului controversat din 2010. Jack Warner, originar din Trinidad-Tobago, – la acea vreme preşedinte al Confederaţiei nord-americane (Concacaf) şi vicepreşedinte al FIFA – şi familia sa au primit 2,32 milioane dolari de la o firmă qatariotă după desemnarea emiratului din Golf.

FIFA a deschis o anchetă după aceste dezvăluiri şi surse apropiate lumii fotbalului arată că este posibil ca organizaţia să ia în considerare retragerea dreptului emiratului de a organiza turneul mondial. Clive Efford, ministrul din umbră al Sporturilor, a declarat că „FIFA va trebui să procedeze la o anchetă completă”. Pare că probabil este o corupţie gravă legată de ofertă şi a ridicat grave preocupări privind atribuirea Cupei Mondiale Qatarului, a continuat el, precizând că în cazul în care se va constata o afacere de corupţie, FIFA va trebui să redeschidă procesul de ofertă.

Warner şi Hamman

În urmă cu un an, elveţianul Guido Tognoni susţinea teza corupţiei, evocând „puternice suspiciuni de compromisuri”, aluzii care au interesat FBI, agenţia americană declanşând o anchetă asupra fostului vicepreşedinte al FIFA. O eminenţă cenuşie a balonului rotund, silit să demisioneze în iunie 2011, când se pregătea să-l înlocuiască pe preşedintele Sepp Blatter. Jack Warner a primit 1,2 milioane dolari de la societatea Kemco, proprietate a lui Mohamed Bin Hamman, membru executiv al FIFA din Qatar. Fiul mai mic al lui Warner a primit 750.000 dolari de la un fost oficial qatariot iar unul din salariaţii lui Warner, alţi 400.000 dolari. Condusă de Mohamed Bin Hamman, la acea vreme preşedinte al Confederaţiei asiatice (AFC) şi de asemenea, vice-preşedinte al FIFA, societatea Kimco a primit la două săptămâni după votul discordiei o notă trimisă de la Jamad, o societate a lui Jack Warner, în care se cerea plata pentru servicii prestate între 2005 şi 2010. Fostul stăpân absolut al Concacaf a fost obligat să demisioneze din toate funcţiile în fotbal, după ce o înregistrare video a dovedit că primise mită în bani cash, vocea fiind a lui Mohamed Bin Hamman la alegerile pentru preşedinţia FIFA, în 2011. Qatariotul, care îşi depusese candidatura contra lui Sepp Blatter, a fost înlăturat de instanţa pentru etică.

Această nouă afacere prezintă riscuri uriaşe de discreditare a desemnării Qatarului pentru Mondialul din 2022 şi capătă amploarea unui Qatargate. Publicaţia britanică precizează că există documente ce dovedesc existenţa plăţilor asupra cărora FBI a deschis o anchetă, în măsura în care sume masive au tranzitat printr-o bancă din New York, după ce o instituţie bancară din Grand Cayman a refuzat să efectueze tranzacţiile. În prezent, agenţii FBI anchetează în baza din Trinidad a lui Warner. Telegraph mai precizează că fiul mai mare a lui Jack Warner, care locuieşte la Miami, va fi audiat de FBI. Afacerea este alimentată de mărturii anonime concordante şi Blatter se află la rândul său în ochiul ciclonului, ca şi circumstanţele atribuirii Cupei 2022.

„Au cumpărat Mondialul 2022” declara într-un mail secretarul general al FIFA, Jerome Valeke, după atribuirea competiţiei la 2 decembrie 2010.

 

Cele mai citite

Probleme pentru Facebook și Instagram. Comisia Europeană a inițiat proceduri oficiale împotriva Meta

Astăzi, 30 aprilie, Comisia Europeană a demarat proceduri oficiale pentru a evalua dacă Meta, compania-mamă a platformelor Facebook și Instagram, a încălcat Actul legislativ...

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă