16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialSateliţii dezvăluie secretele Teheranului

Sateliţii dezvăluie secretele Teheranului

Iranul a construit un nou sit de lansare a rachetelor, care, potrivit analiştilor, militari ar putea fi folosit pentru testarea rachetelor balistice.

Imagini obţinute prin satelit ale structurii au fost publicate de IHS Jane’s Military and Security Assessments la câteva săptămâni după ce guvernul de la Teheran declarase că va construi noi baze de lansare spaţială pentru programul de sateliţi civili.

Potrivit cotidianului britanic The Telegraph, noul sit se află în apropierea primului centru spaţial din Iran, în provincia Semnan şi analiştii estimează că este conceput pentru testarea rachetelor balistice care utilizează combustibil solid şi nu pentru lansarea rachete­lor spaţiale, pentru că situl nu dispune de depozite de stocare a carburantului lichid, folosit în programul spaţial iranian.

O imagine a bazei luată luna trecută şi publicată de IHS Jane’s şi evaluările serviciilor secrete arată un turn de lansare înalt de 23 m, aşezat pe o rampă de lansare cu dimensiunile de 200 m/140 m. Matthew Clements, director de evaluare a declarat că „acest sit ar putea fi o instalaţie pentru lansarea pe orbită. Dar Iranul a construit deja cel puţin un sit cu această destinaţie şi privind imaginile satelitare pe care le-a obţinut, credem că această instalaţie este probabil utilizată pentru teste cu rachete balistice. Amplasarea şi orientarea sunt adecvate pentru teste cu rachete cu rază lungă de acţiune”. Specialistul a subliniat că nu dispune de nici o informaţie potrivit căreia baza de la Shahrud ar fi o instalaţie nucleară.

Shashank Joshi, cercetător la Royal United Services Institut a declarat pentru Telegraph că „vorbim adesea de programul nuclear al Iranului, dar adevărata ameninţare pentru ţările din regiune sunt rachetele balistice”.

Noul preşedinte, Hassan Rohani şi-a anunţat voinţa de cooperare cu Occidentul asupra programului nuclear al ţării sale, dar numeroşi lideri rămân sceptici în ce priveşte intenţiile reale şi în primul rând, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care consideră că Iranul încearcă doar să câştige timp. Eforturile Iranului pentru dezvoltarea şi testarea rachetelor balistice şi construirea unei capacităţi de lansare spaţială au contribuit la apelurile israeliene în favoarea loviturilor preventive asupra siturilor şi instalaţiilor sensibile.

Pericol regional

Rachetele constituie singurul armament al Iranului capabil să lovească obiective din afara frontierelor, în absenţa unei aviaţii moderne şi a unei flote marine puternice. Experţii occidentali susţin că Iranul dispune de câteva zeci de rachete balistice Shahab 3 şi Sejil 2, capabile să lovească Israelul sau obiective americane.

Teheranul a anunţat că va extinde considerabil programul său spaţial şi lunile trecute a declarat că ar fi lansat o maimuţă în spaţiu pe care a recuperat-o apoi în totală siguranţă. Ţările occidentale au temeri că tehnologia balistică cu rază lungă de acţiune utilizată pentru propulsarea sateliţilor iranieni pe orbită ar putea folosi ogive nucleare.

Iranul deţine un centru spaţial la Semnan, la 100 mile sud-est de noul sit, iar guvernul a sugerat că va construi altul în sud-estul Iranului, la Chabahar.

Intenţii vizate de Ghidul suprem

În această săptămână, preşedintele Hassan Rohani a declarat că ţara sa este pregătită să înceapă negocieri „serioase şi substanţiale” asupra problemei nucleare. Soluţia la această problemă, a declarat el, poate fi găsită „doar prin discuţii nu prin ameninţări” şi a precizat că este „serios determinat” nu doar pentru rezolvarea problemei programului nuclear dar şi pentru prezervarea drepturilor Iranului, între care „dreptul inalienabil” de a îmbogăţi uraniu şi de a răspunde preocupărilor celeilalte părţi.

Numai că, marea slăbiciune a lui Rohani este că are o marjă de manevră redusă. Prioritatea sa este cea economică, de unde necesitatea de a atenua sancţiunile internaţionale cu o atitudine mai suplă asupra problemei nucleare.

Dar deja Ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei a amintit că plaja sa de acţiune este mult mai strâmtă. Se întrevede o luptă dură în perspectivă şi Rohani va trebui să-şi demonstreze capacităţile de rezistenţă faţă de forţele care vor să-l izoleze de cei care l-au ales. Cercurile conservatoare iraniene se tem că preşedintele va încerca să încerce o autonomie în raport cu Ghidul suprem.

Fostul om politic iranian, Ahmad Salamatian arată că „nu am văzut niciodată o astfel de tensiune din epoca lui Khatami – care a avut numeroase dificultăţi cu clanurile radicale – toată lumea este deja cu cuţitele scoase”.

Cele mai citite

Clasamentul WTA actualizat. Câte jucătoare are România în top 100 + Ce loc ocupă Simona Halep

Poloneza Iga Swiatek continuă să conducă detașat în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis dat publicității luni de WTA, în care România are...

Un nou gol pentru Mihăilă în Serie B! Parma, campioană în liga secundă din Italia

Valentin Mihăilă a înscris un nou gol pentru Parma, care a terminat la egalitate cu US Cremonese, 1-1, duminică, pe teren propriu, în penultima...

Vizita de lucru a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Statele Unite ale Americii

Comunicat de presă Vizita de lucru a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Statele Unite ale AmericiiPreședintele României, Klaus Iohannis, se va afla, în perioada 7-8...
Ultima oră
Pe aceeași temă