11.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialAsasinarea ambasadorului rus în în Turcia. Familia atacatorului și colegul său de...

Asasinarea ambasadorului rus în în Turcia. Familia atacatorului și colegul său de apartament au fost reținuți. Altintaș a închiriat o cameră de hotel unde a plănuit crima. Experții ruși au început anchetarea incidentului

UPDATE 18.30: Trupul neînsufleţit al diplomatului rus asasinat în Ankara, Andrei Karlov, a fost repatriat în Rusia, marţi, la o zi după ce a fost împuşcat mortal în timpul unui vernisaj al unei expoziţii din capitala Turciei. Citeşte mai multe AICI!

 


UPDATE 17.17: Cei 18 anchetatori ruși au ajuns la Ankara. La plecarea spre Rusia, avionul care i-a adus va repatria trupul ambasadorului împușcat. 


17.00. Agenția de presă turcă Anadolu scrie: Turcii au cerut reintroducerea pedepsei cu moartea în țară, iar Erdogan le-a răspuns că ”trebuie să primească ceea ce vor”.

Citește mai multe aici


15.40: Polițistul turc Mevlüt Mert Altintaș, care l-a împușcat mortal luni pe ambasadorul rus la Ankara, Andrei Karlov, ar fi făcut parte din dispozitivul care a asigurat securitatea ambasadei Rusiei săptămâna trecută, când în apropiere au avut loc mai multe manifestanții vizând situația din Alep, potrivit postului de televiziune turc NTV, care citează surse din cadrul forțelor de securitate, informează RIA Novosti.


14.40:  Mevlut Mert Altintaș a avut o discuție cu agenții de securitate de la Centrul de Artă Contemporană, după ce a refuzat să treacă prin aparatul cu raze X. Totuși, a fost lăsat să intre pe baza legitimației de polițist, au precizat autoritățile locale, citate de Hurriyet Daily News.

Centrul de Artă Contemporană este folosit în mod curent pentru evenimente organizate de ambasade și asociații. Luni seară, la expoziție se aflau cinci agenți de securitate, erau instalate camere de supraveghere pe fiecare etaj, precum și scannere cu raze X. 

În urma incidentului, și expoziția organizată în Centrul de Artă Contemporană va fi redenumită după diplomatul omorât. 


13.55:  VIDEO. Putin trimite o echipă de 18 oameni să investigheze asasinarea diplomatului rus la Ankara. Turcii botează o stradă din Ankara cu numele ambasadorului

O echipă de 18 anchetatori va fi trimisă în Turcia, să ancheteze asasinarea diplomatului Andrei Karlov, a anunțat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, înainte de întâlnirea cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, scrie agenția Anadolu… citește mai departe aici … 


12.05: Atacatorul de 22 de ani și-a rezervat o cameră la hotel înainte de asasinat, în apropiere de Centrul de Artă Contemporană, au precizat anchetatorii, citați de Hurriyet Daily News. 

Altintaș și-a luat liber de la serviciu în 19 decembrie, ca să poată plănui atacul asupra diplomatului rus. Pe măsură ce Karlov se pregătea să-și susțină discursul, Altintaș se bărbierea și se aranja, înainte de a coborî din hotel și a merge spre expoziție, unde a intrat cu legitimația sa de polițist. 

Atacatorul a tras 11 focuri de armă, din care nouă țintindu-l pe ambasador. 


Șase persoane au fost reținute, marți dimineața, în legătură cu asasinarea ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov, care a fost împușcat de un fost ofițer de poliție, informează Reuters.

Potrivit agenției Anadolu, autoritățile i-au reținut pe mama, tatăl, sora și alte două rude ale lui Mevlüt Mert Altıntaş, cât și pe colegul de apartament al acestuia. 

După ce atacatorul a fost împușcat, luni nopatea, forțele de ordine au descins la familia Altintaș, în cartierul Aydin Soke, și au efectuat mai multe percheziții. Mevlut Mert Altintaș, care a făcut parte din Direcția de Intervenție Rapidă, absolvise un liceu vocațional în 2014. Familia se mutase în cartierul Soke în urmă cu două luni, scrie publicația turcă Cumhurriyet. 

Și S.B., colegul de apartament al lui Mevlut Mert Altintaș, a fost reținut, luni noaptea. El lucrează, de asemenea, ca polițist în cadrul Direcției de Intervenție Rapidă. Anchetatorii au efectuat percheziții și la apartamentul din Yenimhalle. 

Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, a fost omorât în urma unui atac armat, în timp ce susţinea un discurs la vernisajul unei expoziţii de artă contemporană în Ankara. Diplomatul a murit din cauza rănilor suferite.

Tot luni, autoritățile l-au identificat pe asasinul ambasadorului rus. Este vorba despre Mevlüt Mert Altıntaş, un tânăr de 22 de ani, care era un ofiţer de poliţie din Capitala Turciei. Potrivit unor surse din media, el  ar fi fost şi anchetat pentru puciul eşuat din luna iulie, însă a fost achitat de acuzaţii. 


Citiți filmul evenimentelor aici: Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost asasinat. Atacatorul a strigat: Noi murim în Alep, tu mori aici. Putin și Erdogan au aplanat agravarea situației între Turcia și Rusia │FOTO+VIDEO

FOTO. Mărturia fotografului de la Associated Press, care a surprins asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia


Atacatorul a intrat în clădire folosind o legitimaţie de poliţist, iar după ce l-a împuşcat mortal pe ambasadorul rus, ar fi spus că acesta plăteşte pentru intervenţia militară a Rusiei din Siria. „Noi murim în Alep, tu mori aici”. Bărbatul a tras un foc în aer şi le-ar fi solicitat celor prezenţi să părăsească sala. Potrivit altor surse media, în incident, ar mai fi fost rănite şi alte trei persoane. Asasinul ar fi vorbit, cu pistolul în mână, lângă ambasadorul întins pe podea, timp de un minut, moment în care şi forţele de ordine au intervenit. Bărbatul a fost ucis în timp ce pleca din clădire, informează agenţia Andalou.


Rusia condamnă uciderea ambasadorului rus la Ankara, calificând incidentul drept un atac terorist. Liderul de la Kremlin a convocat o întâlnire de urgenţă cu toţi şefii agenţiilor de securitate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă