16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialSărbătoarea Sfintei Marii, între evlavie, grătare şi manele

Sărbătoarea Sfintei Marii, între evlavie, grătare şi manele

Zeci de pelerini aflaţi la Mănăstirea Curtea de Argeş şi Mănăstirea Tismana au petrecut sâmbătă noapte până în zori în aşteptarea slujbei de Sfânta Maria. În schimb, la Mănăstirea Necula credincioşii au aşteptat ore în şir să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

O parte din cei aproape 2.000 de credincioşi care au rămas sâmbătă noapte lângă zidurile Mănăstirii Curtea de Argeş pentru a participa dimineaţa la slujba de Sfânta Maria au încins grătarele, au băut şi au dansat ore în şir. „Aşa petrecem noi. Facem grătar, mâncăm şi bem înainte de slujbă”, ne-a spus unul dintre petrecăreţi. De asemenea, zeci de pelerini veniţi la Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj pentru a se ruga nu au putut rezista ispitei şi au încins grătarele. Duminică dimineaţă, în timp ce o parte din pelerini ascultau slujba, la câteva sute de metri răsunau manelele.
În judeţul Cluj, au asistat la slujba de Sfânta Maria de la Mănăstirea Nicula aproximativ 60.000 de pelerini. Credincioşi din toate colţurile ţării au venit la mănăstire ca să se închine la icoana Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, despre care cred că ar fi făcătoare de minuni.
„Am venit să mă rog la Maica Sfântă pentru sănătate, pentru mine şi pentru copii. Am venit din judeţul Satu Mare încă de joi, chiar dacă sunt operată la ochi”, ne-a spus o femeie care căra după ea un geamantan imens. În semn de penitenţă, unii credincioşi au ocolit, în genunchi, vechea biserică din lemn adusă din satul Năsal în curtea mănăstirii. Pelerinii au fost ademeniţi de comercianţi cu un bâlci organizat lângă mănăstire, unde se vindeau şlapi chinezeşti, pepeni, ceaune de fontă ori icoane.
Sfânta Maria a fost prilej de sărbătoare şi pentru marinari. Ziua Marinei a început ieri la ora 9.55, când preşedintele Traian Băsescu a fost întâmpinat de Garda de Onoare, dar şi de câţiva participanţi nervoşi care l-au huiduit. Au urmat ceremonialul de ridicare a pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei şi ridicarea pavilionului şi a marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv. Manifestările au continuat cu discursurile oficialităţilor, printre care şi cel al ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.
Ulterior, miile de turişti şi de constănţeni prezenţi pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei au urmărit sosirea alaiului Zeului Neptun şi demonstraţii marinăreşti, urmate de Exerciţiul Naval FNR 2010.

 

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă