7.4 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Saracii iubesc Facebook-ul"

„Saracii iubesc Facebook-ul”

» Cel mai mare semn de saracie e dependenta de a fi "conectat" – prin SMS-uri, Twitter sau Facebook. Asta a explicat autorul de science-fiction Bruce Sterling intr-o conferinta de la un festival de tehnologie din America.

» Scenariul contrazice ideea cum ca cei "conectati" vor detine puterea, si a starnit dezbateri incinse pe Internet dupa ce a fost discutat in ziarul New York Times si in retelele de socializare.
 
Discursul a fost tinut in martie, la Festivalul South by Southwest din Austin, Texas, insa a inceput sa fie larg discutat pe Twitter si bloguri abia dupa ce a aparut un articol despre el in New York Times.
In mod ironic, discursul pe care un scriitor despre tehnologie l-a facut la o conferinta despre interactivitate intr-o sala plina cu bloggeri si jurnalisti n-a fost inregistrat de nimeni. Cu toate astea, bucati din el au fost consemnate in timp real pe cateva bloguri. Din ele se reconstituie urmatorul peisaj:

Conectivitatea e un simbol al saraciei
In anii ’90, se credea ca oamenii se vor imparti intre cei care sunt conectati – si care detin, astfel, puterea – si cei care nu sunt conectati, deci mai saraci. Astfel explica procesul pe blogul sau (bavatuesdays.com) profesorul Jim Groom de la universitatea Mary Washington din Virginia, care a participat la conferinta: "Lucrurile nu au mers chiar in felul acesta, conectivitatea a devenit mai ieftina decat se credea, prin telefoane mobile si Internet. Iar acum a crescut dependenta de aceasta conectivitate si ea a ajuns, mai degraba decat un indicator al privilegiului, un semn al saraciei. Realitatea e ca bogatii sunt cei care isi permit sa nu fie conectati, sa nu lucreze la "brandul lor online", sa nu stea pe Twitter ore in sir." Articolul din New York Times intareste aceasta viziune.

Nu ne permitem intimitate
Autorul lui spune ca "doar saracii – definiti vag ca cei fara alte optiuni – sunt obsedati de conectarea lor. Oricine cu un suflet puternic sau un portmoneu gras isi inchide telefonul si cultiva o gradina privata care tine Netul salbatic departe. Omul relaxat, sugereaza Sterling, savureaza izolarea sau intimitatea cu prietenii, preferabil inconjurati de carti si filme si tablouri si vin si viniluri – lucruri originale care stau unde sunt si nu pot fi copiate, corupte si aruncate in jurul globului cu cateva click-uri. Traim pe Net in aceasta suprapopulare doar pentru ca nu ne permitem intimitate."

Falit pe Twitter
Scenariul lui Sterling a fost intens criticat, mai ales cu exemple ale unor comunitati foarte sarace care au fost "ridicate" prin introducerea telefonului. Insa, asa cum explica scriitorul pe blogul sau, saracia la care se refera nu e pur fizica – sa mori de foame – ci o versiune mai corporatista: sa fii angajat de rand intr-o companie, sa iti vinzi libertatea (si timpul pe care l-ai putea petrece cu ceilalti) pentru un incert confort financiar, sau sa iti inlocuiesti individualitatea cu trasaturi ale unor accesorii (un mobil stralucitor, de exemplu). "Chiar daca esti falit – si unii dintre voi, probabil, vor fi – vei fi masiv si dens conectat," spune Sterling.

Cu note proaste pe Facebook
Chiar in timp ce se dezbatea subiectul, in revista Wired aparea un articol despre un studiu de la universitatea din Ohio, care spune ca utilizatorii de Facebook sunt studenti mai slabi si au note mai proaste la scoala. Adauga, apoi, ca Facebook-ul nu face studentii mai slabi, ci pur si simplu cei care sunt usor distrasi de la invatat vor gasi in site-ul de socializare o noua sursa de distragere.
Insa Bruce Sterling foloseste el insusi toate aceste instrumente: are 700 de fani pe Facebook, e activ pe flickr si Twitter, unde are peste 4.000 de abonati, si scrie zilnic pe blogul sau (wired.com/sterling). Asa ca reactiile au curs: pe Twitter, utilizatorul "marcad" spune "«Futuristi» ca Bruce Sterling care traiesc bine din universitati pretentioase, bugete ale oraselor si declaratii inalte sunt doar un alt simbol." Altul, "jedibunny", comenteaza ironic "vai de mine, twitterul ma face sa ma simt asa de impovarat acum! La naiba, bruce sterling."

si de la festival s-a scris mult, majoritatea participantilor trimitand in timp real texte de pe laptopuri si telefoane mobile. De altfel, s-a scris atat de mult incat reteaua mobila AT&T a trebuit sa mareasca banda alocata orasului Austin, pentru ca se bloca din cauza traficului.
Pentru ei discursul a fost socant, probabil intentionat, dar in fond e o reluare a ideii din spatele faimoasei replici a lui Thomas Edison: "Vom face electricitatea atat de ieftina, incat doar bogatii vor arde lumanari." Sterling ar spune "Vom face conectivitatea atat de ieftina, incat doar bogatii vor vorbi fata in fata." In zonele civilizate, replica lui Edison s-a adeverit.

» Parintele cyberpunk-ului si profetul Internetului
Bruce Sterling e un scriitor american de science-fiction, unul dintre fondatorii miscarii cyberpunk. A scris prima carte in 1977, la 23 de ani, si de atunci a ajuns o voce influenta atat in science-fiction, cat si in evolutia mai realista a Internetului. Mai publica in revista Wired si pe blogul wired.com/sterling.

Cele mai citite

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...
Ultima oră
Pe aceeași temă