39.3 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialȘapte francezi sunt judecați pentru că au plecat să lupte alături de...

Șapte francezi sunt judecați pentru că au plecat să lupte alături de islamiști. Unul dintre acuzați este fratele unui atentator de la Bataclan

Procesul în care şapte tineri originari din Strasbourg, estul Franţei, printre care şi fratele unuia dintre atentatorii kamikaze de la sala Bataclan din 13 noiembrie 2015, sunt judecaţi pentru că au plecat în Siria spre a se pregăti ca luptători islamişti, a început luni în faţa unui tribunal corecţional din Paris, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Inculpaţii, cu vârste între 24 şi 27 de ani, aflaţi toţi în arest, sunt judecaţi pentru asociere în vederea comiterii de acte de terorism. 

Ei au făcut parte dintr-un grup mai mare care a plecat în decembrie 2013 în Siria. Din acest grup, două persoane au murit, iar restul au revenit în Franţa în aprilie 2014, singurul rămas în Siria fiind Foued Mohamed-Aggad, care a făcut parte ulterior din comandoul de la sala de concerte Bataclan, unde au fost ucise 90 de persoane. 

Karim Mohamed-Aggad, fratele lui Foued, se află printre cei şapte inculpaţi. 

Conform unei surse apropiate dosarului, în timpul audierilor, cei şapte au susţinut că au plecat în Siria într-o misiune umanitară – fiind încurajaţi de un recrutor binecunoscut serviciilor de informaţii, Mourad Fares -, sau pentru a lupta împotriva forţelor preşedintelui Bashar al-Assad, nu pentru a deveni militanţi islamişti. 

Ei au declarat că au urmat antrenamente sportive şi că ocazional au mânuit arme, doar pentru instrucţie sau fotografii de propagandă, fără însă a lupta vreodată. 

‘Am mers acolo cu un singur scop: să lupt împotriva regimului lui Bashar al-Assad’, a declarat Karim Mohamed-Aggad la audiere, cerând instanţei să nu-l confunde cu fratele său. ‘Îţi alegi prietenii, nu familia. Fratele meu a făcut ceea ce a făcut, el singur poartă răspunderea’, a afirmat Karim Mohamed-Aggad. 

De altfel, avocaţii au explicat că tinerii au fost induşi în eroare, iar atunci când şi-au dat seama că au căzut în mâinile unei reţele jihadiste, au căutat o cale de scăpare. ‘Li s-a spus că pot fi utili. Greşeala lor a fost că au crezut propaganda’, a declarat Martin Pradel, avocatul unuia dintre inculpaţi, pentru Reuters. 

Procesul se va încheia pe 7 iunie, inculpaţii riscând până la 10 ani de detenţie, pedeapsa maximă ce poată fi dictată de un tribunal corecţional în Franţa. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă