11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialŞapte angajaţi ai Complexului 'Sf. Maria' din Bucureşti, arestaţi preventiv

Şapte angajaţi ai Complexului ‘Sf. Maria’ din Bucureşti, arestaţi preventiv

Şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale 'Sfânta Maria' din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 1 au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti, într-un dosar ce vizează presupuse infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare. 

"Este vorba de şapte persoane care ocupau următoarele funcţii în cadrul Complexului 'Sfânta Maria': medic primar psihiatru, asistent medical şi cinci educatori specializaţi. Totodată, aceeaşi instanţă a decis cercetarea în stare de libertate a altor şapte angajaţi ai Complexului. Procurorii au dispus în urmă cu mai bine de o săptămână începerea urmării penale pentru mai mulţi angajaţi ai Complexului 'Sfânta Maria', într-un dosar care vizează presupuse infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare", se arată într-un comunicat al Primăriei sectorului 1, preluat de Agerpres. 

În centrele de plasament din sectorul 1 sunt instituţionalizaţi 167 de copii: 28 la Centrul Sfânta Maria, 43 la Centrul Sfântul Nicolae, 33 la Centrul Sfântul Iosif, 41 la Centrul Pinocchio şi 22 la Centrul Sfântul Ştefan. 

Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 1, Dănuţ Ioan Fleacă, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că nu ştie unde este componenta penală ''de natură să permită arestarea unui medic primar psihiatru pentru că şi-a făcut meseria''. 

"Din punctul meu de vedere, discutăm despre trei tipuri de posibile fapte, unele fapte de natură administrativă şi economică, incluzând aici o teoretică delapidare (…) o parte din personal este acuzat de abuzuri şi rele tratamente aplicate minorului. (…) Medicaţia care s-a administrat minorilor s-a făcut numai ca tip de medicaţie prescrisă de medicul primar psihiatru, copiii au fost evaluaţi, nu s-au dat medicamente arbitrar de către persoane neautorizate sau dacă s-au dat noi nu avem cunoştinţă de asta, dar toate prescripţiile medicale la persoanele care au primit medicaţie neuropsihiatrică au fost făcute de medici specialişti sau medici primari în domeniul respectiv, deci nu ştiu unde este componenta penală aici de natură să permită arestul unui medic primar psihiatru pentru că şi-a făcut meseria", a spus Fleacă. 

Procurorii au dispus pe 23 iunie efectuarea urmăririi penale faţă de 21 de suspecţi într-un dosar care vizează abuzuri comise la un centru pentru copii instituţionalizaţi din Bucureşti. 

"Actele de urmărire penală vizează modalitatea frauduloasă de funcţionare a sistemului de protecţie specială a minorilor instituţionalizaţi, în cadrul unui centru din Bucureşti, în perioada 2014 – 2016 (ca urmare a unui denunţ formulat în luna noiembrie 2015)", preciza Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. 

Din anchetă a reieşit că eludarea normelor privind standardele minime ale protecţiei sociale au fost eludate prin folosirea abuzivă a resurselor centrului de plasament şi a bunurilor sau serviciilor destinate minorelor şi prin punerea în primejdie gravă a dezvoltării fizice, intelectuale şi morale a minorelor instituţionalizate. 

În ceea ce priveşte folosirea abuzivă a resurselor centrului, anchetatorii au constatat că cei mai mulţi angajaţi îşi însuşesc în mod constant atât bunuri alimentare şi nealimentare achiziţionate din fondurile bugetului local al sectorului 1, cât şi bunuri sau sume de bani obţinute din sponsorizări sau donaţii. 

Referitor la punerea în primejdie a dezvoltării fizice, intelectuale şi morale, din anchetă a reieşit că minorelor nu le era asigurată o alimentaţie adecvată, deşi existau resurse, ca urmare a sustragerii constante a bunurilor alimentare de către angajaţi. 

O altă problemă gravă o reprezenta stabilirea şi administrarea unui tratament psihiatric cronic, în lipsa unei examinări efective a minorelor, cu scopul de a le reduce posibilităţile de a acţiona şi de a se exprima şi pentru a facilita astfel supravegherea minorelor de către angajaţi. 

Foto: Complexul Sf.Maria / Facebook

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă