8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSănătate. Competiţie pentru fonduri de 25 milioane euro

Sănătate. Competiţie pentru fonduri de 25 milioane euro

Ministerul Sănătăţii va achiziţiona angiografe – aparate cu ajutorul cărora se investighează starea vaselor de sânge, cu scopul diagnosticării unor leziuni cu potenţial invalidant sau letal – în valoare de peste 25 de milioane de euro, din fonduri europene, scrie Mediafax.

Ministerul Fondurilor Europene a anunţat Ministerul Sănătăţii că, din 12 august, se află în consultare publică documentele necesare pentru iniţierea unei competiţii în cadrul Programului Operațional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), axa prioritară 2, pentru acordarea de fonduri în valoare de 25 milioane de euro pentru achiziţionarea de angiografe. În prezent, în unităţile sanitare din România există 38 de angiografe, 9 fiind în spitalele regionale din subordinea autorităţilor locale, iar 29 în unităţile din subordinea Ministerului Sănătăţii.

Pe lângă aparatele deja existente, spitalele au solicitat alte 54 de angiografe. Din totalul celor 54 de solicitări, 24 au fost primite din partea spitalelor aflate în subordinea autorităţilor locale, iar 30 din partea spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor. Intervenţia se derulează într-o încăpere asemănătoare unei săli de operaţii. Prin intermediul unui cateter, se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor care urmează a fi investigate. „Foarte important este că, pe lângă diagnosticul care se realizează în urma acestei intervenţii, se poate face şi un tratament endovascular al unor afecţiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive, dilatările unor stenoze aparţinând arterelor periferice (la membrele superioare şi inferioare), dar şi viscerale (precum cele renale) sau artere coronare care vascularizează inima”, a explicat medicul Bogdan Popa, de la Departamentul de angiografie al Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Aceste intervenţii se numesc angioplastii şi pot fi completate de inserţia unui dispozitiv care se numeşte stent, asemănător unei plase metalice care se poziţionează in interiorul arterei şi are rolul de a o menţine deschisă.

Competiţia va fi lansată la sfârşitul lunii august de către Organismul Intermediar pentru Cercetare din cadrul POS CCE.  

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă