14.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialSalutări de la Jakarta: cum l-a prins trecutul din urmă pe SOV

Salutări de la Jakarta: cum l-a prins trecutul din urmă pe SOV

Oricât s-a chinuit să-şi încheie socotelile cu trecutul în justiţie, Sorin Ovidiu Vîntu nu pare să fi scăpat: exact în momentul în care Mircea Geoană pierdea alegerile prezidenţiale în decembrie 2009, trecutul lui Vîntu a ieşit din nou la suprafaţă, de data asta tocmai în Indonezia, la Jakarta.  Fostul director al FNI, Nicolae Popa, fugar de 10 ani, a fost prins miraculos exact în ajunul prezidenţialelor din România. De atunci, justiţia a început să-l împungă din nou pe Vîntu.

În ultimele zile, procurorii par să fi apelat la un truc judiciar care aminteşte de prinderea lui Al Capone în vreme prohibiţiei americane: l-au ţinut în corzi pe Vîntu, cu acuzaţiile de şantaj la adresa managerului Realităţii Media, Sebastian Ghiţă (subţiri, dacă le compari cu ce a arătat până acum că poate Vîntu în materie de “inginerii”). Procurorii par să fi pus în practică exact ce-l sfătuia “golanul bătrân” Vîntu pe “golanul cel tânăr”, în discuţia înregistrată: să anihileze resursele inamicului, pentru a-l elimina. Sună a Sun Tzu, dar Vîntu a stat în arest, fără acces la contacte şi bani, şi a fost hărţuit judiciar până când Popa a aterizat la Bucureşti.

Citeşte aici de ce reprezintă Nicolae Popa un pericol pentru Sorin Ovidiu Vîntu şi de ce l-ar turna:

Cele trei motive pentru care Popa l-ar turna pe Vîntu

Ce-i va spune Vîntu lui Popa la întâlnirea de 10 ani

Până acum, Sorin Ovidiu Vîntu a fost achitat de toate acuzaţiile care i s-au adus în dosarele privind Fondul Naţional de Investiţii (FNI) sau Fondul Naţional de Acumulare (FNA). Alte acuzaţii s-au prescris, pentru că cercetările procurorilor sau judecarea acuzaţiilor s-au prelungit suspect de mult. În urma prăbuşirii FNI, statul român i-a despăgubit pe foştii jucători cu 100 de milioane de euro de la buget. Cei care au plătit oalele sparte de Vîntu au fost Ioana Maria Vlas, condamnată la 10 ani de închisoare (din care a ispăşit doar şase) şi Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare, în lipsă.

În septembrie 2010, la aproape un an după alegerile prezidenţiale din 2009 şi după ce Nicolae Popa a fost prins în Indonezia, Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat într-un nou dosar, fiind acuzat de favorizarea infractorului – fugarul Nicolae Popa. Vîntu i-a trimis constant bani lui Popa în Indonezia, pentru a trăi bine şi a mitui pe cine trebuia, au arătat procurorii. După o săptămână de arest, Vîntu a fost eliberat.

La sfârşitul lunii trecute, Vîntu a ieşit din nou în lumina reflectoarelor, într-un scandal cu bodyguarzi şi poliţie la sediul Realităţii TV, unde Sebastian Ghiţă, patronul grupului Asesoft şi noul manager al trustului de presă al lui Vîntu, se pare că nu juca după placul “mogulului”.

Citeşte aici cum a început scandalul Vîntu-Ghiţă privind contractul de management al trustului Realitatea Media:

Cine va tranşa conflictul Ghiţă-Vîntu

Realitatea lui Vîntu şi Ghiţă sau cum se fură un Audi

Cu câteva zile înainte ca Nicolae Popa să aterizeze la Bucureşti, lucrurile s-au precipitat. Conflictul Vîntu-Ghiţă a explodat în public, atunci când procurorii au anunţat că Sebastian Ghiţă îl acuză pe Vîntu de şantaj şi ameninţări cu moartea. Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat de procurori, în baza acestor acuzaţii, miercuri seara.

Vezi aici de ce a fost arestat Vîntu:

Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus la Parchetul General

Culisele şantajului lui SOV

În noaptea de miercuri spre joi, Sebastian Ghiţă a făcut publică o înregistrare în care Sorin Ovidiu Vîntu se lăuda cu trecutul său de mafiot şi îl ameninţa că îl va îngropa dacă nu face ce i se spune. Printre altele, Vîntu a spus că Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, i-a dat undă verde să împuşte rakeţii din România.

Vezi aici cum l-a ameninţat Vîntu pe Ghiţă:

AUDIO Vîntu: Am împuşcat sute de racheţi, sute nu zeci, şi când spun împuşcat mă refer la propriu

I-ar fi tras Vîntu un glonte în cap lui Sebastian Ghiţă? Ironia unui joc la bluf

Citeşte ce a răspuns Virgil Măgureanu despre rakeţi şi SOV:

Virgil Măgureanu: I-am zis lui Vîntu să demascăm rakeţii, nu să-i împuşcăm

Vezi ce părere a avut Florin Cioabă, regele romilor, despre afirmaţia lui Vîntu că toţi bulibaşii din România furau argint industrial la ordinele lui:

Regele romilor, Florin Cioabă: “Vîntu i-a învăţat pe bulibaşi să fure, că el e profesionist”

Joi dimineaţa, pe internet au apărut alte trei înregistrări despre care Sebastian Ghiţă spune că ar fi fost lansate de Vîntu şi trunchiate parţial, pentru a-l pune într-o lumină proastă. Sursa este anonimă, însă au existat indicii că ar proveni din trustul Realitatea. Aceste înregistrări ale unor discuţii anterioare dintre Vîntu şi Ghiţă dezvăluie că de fapt cei doi ar fi pus iniţial la cale să reiasă că sunt la cuţite, pentru ca afacerile lui Ghiţă să nu aibă de suferit de pe urma persecuţiei politice la care Vîntu susţine că ar fi supus. Undeva, nu se ştie unde, înţelegerea a picat şi Vîntu a trecut la presiuni mai dure.

Ascultă aici cele trei înregistrări ale discuţiilor dintre Vîntu şi Ghiţă:

AUDIO Noi înregistrări cu Vîntu şi Ghiţă. Vîntu: “De-l schimbă pe Boc, succesorul e Udrea”

Vezi aici ce au reţinut procurorii drept esenţial din interceptările discuţiilor dintre Vîntu şi Ghiţă:

Vîntu către Ghiţă: “Dacă am strâns puţin din pinteni, ţi-ai dat duhul”

Din discuţiile celor doi, au reieşit însă şi amănunte picante, dincolo de pitorescul limbajului de cartier al celor doi moguli. Pe lângă faptul că vorbesc de angajaţii Realitatea Media, inclusiv despre “vedete”, ca despre nişte sclavi sau animale de companie, este pus şi mai bine în lumină cum este folosită Realitatea TV ca o maşinărie de propagandă şi presiune în funcţie de interesul patronilor.

Elena Udrea, ministrul Turismului şi Dezvoltării, este ahtiată după putere Traian Băsescu îşi va găsi sfârşitul politic din cauza ei:

Vîntu către Ghiţă: “Ştii cine îi va lua gâtul lui Băsescu? Udrea!

Victor Ponta, preşedintele PSD, ar fi acceptat să recite orice partitură, numai să facă rating la Realitatea TV:

Victor Ponta, băiatul de “breaking news” al lui Sebastian Ghiţă

Lui Sorin Blejnar, şeful ANAF, i s-ar pune beţe în roate în cazul controlului financiar de la Realitatea Media, chiar din interiorul instituţiei, de către doi subalterni care vor să-l dărâme din funcţie:

Şeful ANAF despre cei “doi băieţi” care îl sapă: “Mulţumesc de informaţie!”

Liberalul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, este în graţiile lui SOV şi se află în discuţii pentru realizarea unei emisiuni la Realitatea TV:

Vîntu despre Cioroianu: “E un personaj salubru”. Cioroianu: “O iau ca pe un compliment”

Într-un final, care nu este însă deznodământul acestei poveşti, Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat din arest ieri noapte, judecătorii considerând că poate fi judecat în libertate.

SOV, cercetat in libertate. Ghiţă pentru romanialibera.ro: Eu sunt dator să mă apăr împotriva sistemului mafiot. Nu este treaba mea să comentez ce se întâmplă în justiţia din România

Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...

Steaua Armatei, sancționată de Comisia de Disciplină a FRF

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal a sancţionat clubul CSA Steaua cu disputarea a două meciuri fără spectatori şi o penalitate sportivă...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă