16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialSALMONELA: Încă TREI TONE de carne de pasăre de la de Avicola...

SALMONELA: Încă TREI TONE de carne de pasăre de la de Avicola Călăraşi, retrase din magazine

UPDATE: Încă trei tone de carne au fost retrase, joi dimineaţă, din magazinele din Bucureşti, conform B1 TV.

_ _ _ _ _

18 magazine Selgros sunt controlate după ce procurorii DNA au descoperit nereguli în activitate. Şeful ANSVSA a fost convocat la Guvern.

Peste 17 tone de carne de pasăre au fost retrase până acum din magazinele din Bucureşti, Braşov şi Cluj-Napoca

Cazul are legătură cu dosarul Mafia Cărnii, în care sunt cercetaţi un procuror-şef de la Parchetul General şi un senator PSD.

Citeşte şi: Dosarul “Mafia cărnii”. Un lider al reţelei, alături de alţi nouă membri-arestaţi. Pronunţarea pentru al treilea lot, azi la prânz

Procurorii au interceptat convorbiri din care reieşea că una din firmele implicate a livrat unui lanţ de hypermarketuri cantităţi importante de carne alterată.

Citeşte şi: STENOGRAME. Băiatul procurorului şef se milogea pentru 500 de euro

Potrivit referatului procurorilor, ”în cadrul activităţii societăţii SC Avicola Călăraşi SA, Orlando Daher a acţionat în cursul anului 2013 pentru punerea în consum public de carne de pui alterată în vederea vânzării încălcând normele în vigoare, sens în care cel în cauză întreprinde demersuri pentru a fi favorizat şi a nu fi sancţionat de Vasile Nedelcu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Securitatea Alimentelor DSVSA Călăraşi”.

Astfel, ”în perioada mai-septembrie 2013 Orlando Daher a coordonat producerea şi distribuţia pe piaţă a unor importante cantităţi de carne e pasăre, mare parte din aceasta fiind improprie consumului uman, aspect constat în mai multe rânduri de reprezentanţii/administratorii diferitelor firme aflate pe lanţul de distribuţie respectiv:

În data de 08.05.2013, Orlando Daher este informat că Mario Trans Robert SRL Bucureşti şi NED Group SRL Constanţa au returnat aproximativ 100 kilograme e marfă ce prezintă caracteristici organoleptice (culoare, miros, gust) improprii;”, se arată în referat.

Carnea trebuia să ajungă în Irak

La data de 07.07.2013, Moubarak Mahmoud Sleiman îi spune lui Orlando Daher că are client care ”vrea pui pentru Irak…frate, noi avem 40 de tone pregătite…”, iar Orlado Daher îi răspunde că ”s-au vândut…le-am vândut intern…au făcut 6 luni de la data de producţie, nu mai era bun pentru Irak, am fost nevoit să-l vând aşa, n-am avut altă soluţie…bine că am scăpat de ale a40 de tone şi că s-au terminat odată…nici n-am avut certificat..”

Citeşte şi: Dosarul Mafia Cărnii. Procurorul şef, protectorul REŢELEI, arestat alături de fiu

Carnea era returnată din  Selgros

”Orlando Daher a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din Selgros Chash&Carry SRL sau provenite din depozitele SC Avicola Călăraşi SA, sens în care i-a solicitat lui Bigdan Constantin Narciz, administratorul Romsad 2001 Prodcom SRL Bucureşti, firmă care prestează către SC Avicola Călăraşi SA, atât activităţi de procesare carne cât şi distribuţie a acesteia pe piaţa de profil să îl sprijine cu găsirea unei soluţii prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv veterinari”, potrivit documentului procurorilor.

Mai mult, ”la 13.09.2013, Orlando Daher este informat de un angajat Ilie despre gravitatea extinderii infestării halelor cu pui, constatări făcute de medicii veterinari ”sunt la DSV, vreau să vă spun că toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4,5 şi numai puţin 4,5,11,12,13,14 adică şase hale din şase hale trimise toate sunt pozitive la CO…sunt pozitive la CO (salmonela CO tipo ifantis), deci fecale tot ce a trimis a doua oară a ieşit pozitiv”.

Citeşte şi: MAFIA CĂRNII: Cine sunt protejaţii senatorului PSD Nicolae Bădălău, învinuit de trafic de influenţă într-un dosar de evaziune de 50 de milioane de euro

Cu toate acestea, la 16.09.2013 Orlando Daher îi spune angajatului său Răducu Constantin: ”…dai marfa aia care a comandat Provitul şi ULS…”, iar angajatul îi informează că ”…păi ULS-ul i-am lăsat 4.000 şi ceva, lu’ Provit i-am zis că-i dau trei tone şi jumătate, deja a plecat maţina cu 6 tone…” La finalul discuţiei Orlando îi ordină lui Răducu….”să nu rămână nimic acolo daca ai nevoie de carne, m-ai înţeles?”

Citeşte şi: Ce avere are Angela Nicolae, suspectată de trafic de influenţă în dosarul de evaziune fiscală

”Astfel de situaţii au fost identificate în data de 17.09.2013, în legătură cu livrări de produse ale SC Avicola Călăraşi SA, către SC Avicola SA Crevedia. Şi Avicola SA Buzău, când Daher Orlando a dispus lui Ilie Bocioagă (medic veterinar al SC Avicola Călăraşi SA) să ascundă medicilor veterinari de la DSVSA Buzău aspectul legat de infestarea cărnii de pasăre cu salmonella, singurii pe care ar urma să-i înştiinţeze fiind persoanele de la abatoare. În acest context, Daher a comercializat importantte cantităţi de carne de pasăre, provenite de la SC Avicola Călăraşi SA livrată spre procesare către SC SARO Trust SRL Topoloveni şi SC Romsad 2001 Prodcom SRL”, mai arată procuroriii DNA.

Citeşte şi: Dosarul “Mafia Cărnii”. Sechestre la 40 de ferme zootehnice, pe 50 de imobile, pe conturi bancare pentru recuperarea a 70 de milioane de euro

Care de pui stricată în magazinele din Braşov şi Cluj-Napoca

”SC Avicola Călăraşi SA a livrat cantităţi de carne de pui alterată şi către magazinele din lanţul Selgros, aspect constatat de George Olteanu, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Braşov, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau miros rânced, închis, iar în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare.

O situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj-Napoca.

La o livrare din data de 11.09, către un magazin din lanţul SELGROS situat în Brăila, în carnea de pui ambalată au fost identificate excremenet şi şoareci vii”, se mai arată în referatul procurorilor.

Procurorii anticorupţie au cerut, marţi, în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, arestarea preventivă a lui Orlando Daher, dar şi a altor 26 de persoane, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro

Cele mai citite

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF. Organigrama crește cu 200 de oameni și încă un post de vicepreședinte

În ședința din 23 mai 2024, Executivul urmează să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru modificarea organigramei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noile reglementări...
Ultima oră
Pe aceeași temă