14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialSalarii de mizerie in educatie

Salarii de mizerie in educatie

Munca de psiholog scolar poate fi foarte frumoasa in conditiile in care unitatile de invatamant ar dispune de fondurile necesare asigurarii dotarilor cabinetelor, dar si cu personalul adecvat. La nivelul judetului Constanta exista o criza de psihologi scolari. Cauza este, in mare parte, subfinantarea sistemului de invatamant, care nu permite asigurarea unor salarii decente pentru persoanele care imbratiseaza o astfel de meserie. Cu aceasta situatie nu se confrunta doar psihologii scolari, ci si cadrele didactice, bibliotecarii si toti angajatii din sistemul de invatamant.

Un psiholog scolar aflat la inceput de cariera nu castiga mai mult de trei milioane de lei pe luna. Banii sunt extraordinar de putini in raport cu volumul mare de munca si cu responsabilitatile impuse de acest post. Scolile sunt, de obicei, aglomerate, iar inerentele probleme sunt pe masura. Aici intervine si familia, care, de obicei, nu se preocupa de educatia copiilor. Astfel, toate greutatile cad pe umerii psihologului scolar si ai cadrului didactic, care se vad nevoiti sa-i civilizeze pe elevi.
Mircea Apostol, psiholog la Grupul Scolar „I.N. Roman” Constanta, spune ca psihologia, ca disciplina, este predata de profesorul de stiinte socio-umane Ð absolvent de istorie. Acesta preda si filosofie, si psihologie, educatie civica si asa mai departe. Daca un absolvent de istorie poate preda toate aceste materii, nu acelasi lucru se intampla cu psihologii. Asadar, psihologul scolar nu este si profesor de psihologie in scoala pentru ca pe bancile facultatii nu a studiat… economia ca materie! Ce treaba are psihologia cu economia? Nimeni nu stie.

Doua milioane pentru o munca titanica

Psihologul Mircea Apostol raspunde de peste o mie de elevi. Este angajat cu jumatate norma si isi duce traiul Ð numai el stie cum Ð cu un salariu de 2,5 milioane de lei lunar. El a declarat ca este singur si ca abia se descurca cu acesti bani. „Nici nu pot sa spun ce s-ar fi ales de noi daca as fi avut si responsabilitatea unei familii. Este imposibil sa traiesti decent cu acesti bani”, a declarat Mircea Apostol. Responsabilitatea functiei pe care o ocupa este extrem de mare pentru ca are de-a face cu adolescentii. Trebuie sa fie atent mai ales la sfaturile pe care le ofera in ceea ce priveste problemele cu care acestia se confrunta.

Tentative de suicid

„Sunt foarte multe probleme cu care se confrunta adolescentii de astazi si noi trebuie sa-i consiliem in asa fel incat faptele lor sa nu reprezinte nici un pericol pentru ei sau pentru cei din jur”, a afirmat consilierul psihologic al Grupului Scolar „I.N. Roman”.
La cabinetul sau vin elevii cu probleme incepand de la crizele de identitate si pana la tentativele de suicid. O alta problema este legata de relatia cu parintii, pe care adolescentii nu stiu sa o gestioneze in mod corespunzator. Conflictul dintre generatii se manifesta pregnant si isi pune amprenta pe comportamentul tinerilor atat in scoala, cat si in afara ei.

Conflicte intre profesori

Consilierul psihologic nu are numai sarcina de a se ocupa strict de elevi. Din responsabilitatile sale fac parte si profesorii. In cancelarie se isca deseori disensiuni intre cadrele didactice, care sunt mediate tot de psihologul scolar. Data fiind complexitatea activitatii, legislatia trebuie adaptata necesitatilor, iar responsabilii din sistemul de invatamant ar trebui sa aiba in vedere elaborarea unui statut al psihologului din scoala.

Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă