24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialSă ne clădim viitorul fără a ne uita trecutul

Să ne clădim viitorul fără a ne uita trecutul

Ziua de astăzi marchează semnarea în 1933 a unui pact între două regimuri totalitare – Germania nazistă, aflată sub dictatura lui Hitler, şi Uniunea Sovietică, sub cea a lui Stalin. Acest pact a acţionat ca declanşator al celui mai brutal război de până în prezent. Milioane de oameni au fost ucişi în timpul celui de-al doilea război mondial şi, după sfârşitul războiului, timp de zeci de ani, mult mai mulţi au avut de suferit sub regimuri totalitare. Pentru a comemora aceste victime şi pentru a ne asigura că ne clădim viitorul fără a ne uita trecutul, 23 august a fost desemnată drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare.

Pentru locuitorii statelor baltice, 23 august 1939 marchează, în primul rând, începutul ocupaţiei naziste şi, în al doilea rând, ocupaţia sovietică ce a avut loc ulterior. Diferitele experienţe istorice ale popoarelor din Europa de Est şi ale celor din Europa de Vest nu ar trebui să reprezinte o sursă de divizare, ele ar trebui să ne unească şi mai mult ca europeni. 74 ani mai târziu, trebuie să fim uniţi în comemorarea celor care au căzut victime regimurilor totalitare din Europa şi celor care au luptat împotriva acestor regimuri. Datorăm acest lucru, în special, generaţiilor noastre mai tinere, care construiesc Europa de mâine – o Europă mai bună şi mai puternică. O Europă care este ferm ancorată în principiile demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, independenţei sistemului judiciar şi respectării drepturilor fundamentale, inclusiv a drepturilor minorităţilor. Acestea sunt valorile comune ale Europei care vor arăta lumii că am învăţat lecţiile trecutului.

Evenimentele se estompează în memoria oamenilor. Într-o măsură tot mai mare, tinerii nu vor avea niciodată ocazia de a întâlni o persoană care a trăit în timpul acestor războaie. Pentru aceste noi generaţii, viaţa pe timp de război şi sub un regim totalitar sau autoritar este doar o poveste dintr-o carte de istorie. Acest fapt demonstrează, mai presus de toate, un singur lucru: acela că Uniunea Europeană şi–a îndeplinit promisiunea de a aduce pace şi democraţie.

Cu toţii ne dorim ca aceste realizări să fie ireversibile, însă nu ne putem aştepta ca acest lucru să vină de la sine. Trebuie să acţionăm pentru menţinerea păcii şi a democraţiei în fiecare zi. Intensificarea extremismului şi a rasismului ar trebui să ne alerteze. De aceea, generaţiile mai tinere ar trebui să cunoască trecutul pentru a clădi viitorul. Experienţele tragice pe care le-au trăit atât de mulţi oameni în întreaga Europă fac parte din istoria noastră, iar europenii de toate vârstele trebuie să afle despre ele.

Comisia Europeană este pregătită să îşi îndeplinească rolul. Noul program „Europa pentru cetăţeni” va continua să sprijine proiectele care abordează cauzele ce au condus la regimuri totalitare în istoria modernă a Europei. Bugetul alocat comemorării în cadrul viitorului program „Europa pentru cetăţeni” va reflecta importanţa crescândă a înţelegerii trecutului recent al Europei, a acceptării acestuia şi a transmiterii mesajului către tânăra generaţie de europeni. În cadrul noului program, 20% din buget va fi alocat comemorării, faţă de 4% în prezent. Noua componentă a programului, denumită „Memoria europeană”, va acoperi, de asemenea, alte momente decisive din istoria europeană recentă, de exemplu, în 2014, comemorarea a 100 de ani de la începutul primului război mondial, a 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului şi a zecea aniversare a extinderii UE către Europa Centrală şi de Est.

Astăzi este o zi în care trebuie să reflectăm şi să tragem învăţămintele necesare din cele mai devastatoare capitole ale istoriei europene. Păstrarea amintirii crimelor săvârşite de regimurile totalitare şi autoritare este singura modalitate de a arăta generaţiilor mai tinere că democraţia şi drepturile fundamentale nu vin de la sine, ci sunt rodul unei istorii dureroase. Prin păstrarea vie a amintirii acestui trecut se poate garanta că europenii nu vor fi din nou divizaţi. Totalitarismul nu îşi are locul în Europa.

Cele mai citite

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Cutremur în sudul Italiei! Sute de locuitori au fost evacuați

Aproximativ 140 de deținute dintr-o închisoare de femei de lângă Napoli au fost evacuate pentru evaluări structurale, în timp ce zeci de clădiri de...

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, vizită de lucru în Germania și Spania

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 16 - 19 mai 2024, o vizită de lucru în Republica Federală...
Ultima oră
Pe aceeași temă