14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialS-a inaugurat Muzeul Spiritualității Creștine la Dunărea de Jos

S-a inaugurat Muzeul Spiritualității Creștine la Dunărea de Jos

Prin cele 1.200 de exponate, muzeul se constituie într-o oglindă a vieții spirituale la malurile Dunării, numită odinioară „Iordanul românilor“.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit şi a inaugurat ”Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos”, care a fost amenajat în fostul Palat Episcopal al Dunării de Jos, naționalizat în 1963 și retrocedat în 2004. Palatul Episcopal a fost construit prin grija PS Partenie Clinceni, care pe 10 decembrie 1886 devenea episcop al Dunării de Jos, iar în 1902 mitroplit al Moldovei și Sucevei. Palatul a fost inaugurat pe 8 septembrie 1901. A fost confiscat abuziv de către comuniști, iar în 2004, la finalul a douăzeci de ani de demersuri, instanțele au stabilit ca imobilul să fie retrocedat Arhiepiscopiei Dunării de Jos. În 2012, arhiepiscopia a accesat o finanțare europeană pentru proiectul ”Consolidarea, reabilitarea și modernizarea Palatului Episcopal”. Bugetul total al proiectului a fost de 15.101.187 lei, finanțarea europeană fiind de 10.853.441 lei, iar restul – cofinanțarea asigurată de arhiepiscopie și fonduri alocate de Guvern. Lucrările de restaurare a clădirii au fost executate de SC Dedal Bahamat SRL și s-au desfășurat sub coordonarea IPS dr. Casian Crăciun, arhiepis­copul Dunării de Jos. A fost o muncă extrem de minuțioasă, la finalul căreia s-a reușit scoaterea la lumină, de sub tencuială, a unor picturi bisericeşti.

Un muzeu de istorie și cultură creștină

Muzeul are 21 de săli în care sunt expuse peste 1.200 de piese. La parter sunt sălile dedicate arheologiei și istoriei creștinismului și ortodoxiei la Dunărea de Jos. Printre exponate se află ceramică dacică cu motive creştine, descoperită în situri arheologice de la Tecuci, dar și artefacte descoperite în mormântul lui Innocens, primul cavaler încreștinat, din secolul 3 d.Hr. Secțiunea de cultură, artă, etnografie cuprinde icoane vechi şi costume populare din diferite zone folclorice ale Dunării de Jos. Sala memorială le e destinată preoţilor care au suferit sau au murit pentru credinţa lor, unii dintre ei în temnițele comuniste. În sala tezaurului este expusă o Evanghelie cu ferecături de argint care cântăreşte 11 kilograme şi alte piese valoroase din aur și argint. În sălile de la etaj se află o colecție de cărţi şi alte obiecte personale ale ierarhilor Dunării de Jos.

PF Daniel: Fără simț estetic, lumea ar muri de plictiseală

La inaugurarea muzeului au participat IPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, PS Lucian, epis­copul Caransebeșului, PS Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașiului, PS Visarion, episcopul Tulcei, PS Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, academicianul Victor Spinei și autorități locale. Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a referit la importanța înființării acestui muzeu: ”Am căutat ca orice slujitor, orice creștin să se regăsească în viața strămoșilor săi prin exponatele ce le-am primit de la înaintașii noștri, ierarhi în special, dar și unele exponate pe care le-am putut recupera de la parohii și mănăstiri, care sunt împreună ctitori ai acestui muzeu. Un muzeu de istorie creștină, un muzeu de cultură creștină”, a spus IPS dr. Casian Crăciun. Patriarhul României l-a felicitat pe arhiepiscopul Dunării de Jos pentru realizarea acestui muzeu: ”Arta este şansa unei misiuni, a unei comunicări nonverbale şi a unei cooperări pentru promovarea frumuseţii în lume. Când lumea nu mai are simţul estetic va muri de plictiseală, cum spunea un gânditor răsăritean. Nu facem misiune doar prin predică, ci şi prin cultură, educaţie şi artă. Arta sacră este o pledoarie pentru chipul lui Dumnezeu din om, valoarea eternă a persoanei umane. Îl felicit pe Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, pentru ce a realizat aici”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh.

Cele mai citite

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Aeronava cu Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat la București la ora 18.23

Aeronava care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat, în această seară, în România. Avionul a aterizat la ora 18.23, potrivit antena3.ro. Delegația care...
Ultima oră
Pe aceeași temă