29.4 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialRusii se retrag din Georgia

Rusii se retrag din Georgia

De voie sau de nevoie, Rusia a acceptat sa isi retraga trupele din Georgia pana la sfarsitul lui 2008. Anuntul a fost facut luni la Moscova de ministrii de externe ai celor doua tari, Serghei Lavrov si Salomea Zurabisvili.
Acordul reprezinta un compromis asupra calendarului retragerii militarilor rusi de pe teritoriul georgian. Daca guvernul presedintelui Mihail Saakasvili s-a pronuntat pentru o retragere cat mai rapida, Rusia a incercat sa traga de timp, sustinand ca retragerea nu este posibila tehnic decat in patru ani.
Seful diplomatiei georgiene a obtinut cam tot ce se putea obtine din aceste negocieri. Cei 3.000 de militari rusi stationati la bazele de la Ahalkalaki si Batumi vor inceta imediat orice activitati militare, iar pe perioada retragerii “vor respecta suveranitatea Georgiei si nu vor participa la conflictele interne de pe teritoriul georgian”, in Abhazia si Osetia de Sud. 40 de blindate vor fi retrase pana la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, iar restul echipamentelor grele, pana la sfarsitul lui 2007. In schimb, o treime din militarii rusi vor avea dreptul sa ramana in Georgia cu titlu personal, iar baza de la Batumi va fi reconvertita intr-un Centru antiterorist ruso-georgian.
Nu ca Moscova ar fi avut de ales. In luna martie, Parlamentul de la Tbilisi a votat in unanimitate scoaterea in afara legii a prezentei militare ruse daca Moscova nu isi va retrage trupele pana la 1 septembrie 2006. Rusia a calificat votul drept “santaj”.
Pentru a salva ceea ce se mai poate, Moscova a incercat sa se foloseasca de prezenta militarilor sai pe teritoriul georgian pentru a forta Tbilisi sa se angajeze ca nu va gazdui “baze ale altor tari”, adica americane. Zurabisvili a refuzat insa sa garanteze, rezumandu-se la o declaratie vaga ca Georgia “nu are intentia sa faca acest lucru”.
Presedintele Saakasvili a salutat acordul de la Moscova, subliniind ca acesta “pune capat celor doua secole de prezenta militara rusa in Georgia”. Acordul intervine dupa vizita la Tbilisi a presedintelui american George W. Bush, in care acesta a avertizat Rusia ca “teritoriul si suveranitatea Georgiei trebuie respectate de toate natiunile”.

Cele mai citite

Crosul „Bucuria Alergării cu Invictus” – Ediția I

COMUNICAT DE PRESĂ Prima ediție a Crosului „Bucuria alergării cu Invictus", va avea loc sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 08.30, în Parcul Municipal Vest...

Prima întâlnire a grupului de lucru dedicat implementării Strategiei naționale privind dezvoltarea pieței de capital

Astăzi a avut loc, la sediul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), prima întâlnire a grupului de lucru interinstituțional dedicat implementării Strategiei naționale privind dezvoltarea...

15% din părinți nu alocă deloc timp relației cu propriii lor copii

Doar 42% dintre părinți alocă peste două ore pe zi activităților alături de copiii lor sub 10 ani. Din cauza faptului că părinții și copiii...
Ultima oră
Pe aceeași temă