16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialRusia, „pregătită să folosească arme nucleare“

Rusia, „pregătită să folosească arme nucleare“

Cinci militari ucraineni au fost ucişi în cea mai gravă recrudescenţă a luptelor în estul Ucrainei, unde situația este tensionată, au declarat responsabili de la Kiev. Privind acest conflict din Ucraina, un grup de experți avertizează că în anumite circumstanțe, Rusia este pregătită să utilizeze arme nucleare tactice.

Autorităţile de la Kiev au acuzat rebelii pro-ruşi că au atacat poziţiile ucrainene în estul Ucrainei, în pofida acordului de încetare a focului. Asistentul preşedintelui Petro Poroşenko a raportat decesul a cinci militari şi rănirea altor 39 în luptele din apropierea oraşului Mariinca, pe care rebelii pro-ruşi au încercat în van să îl ocupe. Luptele, în care ambele tabere au folosit arme grele, au depăşit obişnuitele confruntări, fiind o încălcare a încetării focului anunţată în februarie de liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei.

Rusia a declarat ieri că Kievul îşi neagă obligaţiile ce îi revin în această încetare a focului în timp ce Departamentul de Stat american a arătat cu degetul spre Moscova, estimând că are responsabilitatea de a face presiuni asupra rebelilor pentru a înceta luptele. Ieri, un purtător de cuvânt militar ucrainean a declarat că situaţia de lângă Mariinka rămâne „tensionată, dar stabilă”. „În trei reprize, separatiştii au bombardat poziţiile noastre în timpul nopţii. Pentru moment este în curs o operaţiune pentru descoperirea grupurilor de diversiune şi sabotaj”. 

Separat, armata ucraineană a declarat că rebelii au atacat pe tot parcursul nopţii trupele guvernamentale din afara oraşului din sud-estul portului Mariupol, ca şi asupra localităţilor din apropiere de Lugansk. Moscova a acuzat armata ucraineană de „provocări” fiind „în mare măsură” responsabilă de situaţia actulă din regiune. Marţi, o reuniune programată la Minsk pentru noi discuţii privind situaţia din estul ucrainean, a fost amânată, Kievul acuzând Rusia că a subminat negocierile.

Raport ONU

Un raport actualizat al ONU asupra Ucrainei relevă că violările grave și persistente a drepturilor omului – torturi, execuții sumare – continuă în estul țării, în pofida unui calm relativ. Bilanțul violențelor între jumătatea lui aprilie 2014 și 30 mai 2015 este de 6.417 morți și 15.962 răniți, în zona de conflict din estul Ucrainei.

Printre aceste violări, Biroul pentru drepturile omului al ONU menționează ”bombardamentele, execuțiile arbitrare și detențiile ilegale, torturi și rele tratamente, trafic de persoane, ca și absența justiției și a urmăririlor penale”. Se precizează că în pofida scăderii intensității ostilităților, civilii continuă să fie uciși și răniți”, a declarat Înaltul Comisar pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad al-Hussein. ”Deținem rapoarte și documente alarmante asupra execuțiilor sumare de către grupuri armate și anchetăm acuzațiile similare privind forțele armate ucrainene. Avem, de asemenea, rapoarte oribile asupra torturilor și relelor tratamente în detenție atât din partea grupărilor armate cât și a forțelor de ordine ucrainene”.

Avertisment pentru NATO și UE

Potrivit unui studiu al Chatham House citat de The Independent,  conflictul din Ucraina, unde Moscova susține rebelii separatiști, reprezintă un moment definitoriu pentru viitorul Europei și autorii documentului cer Occidentului să crească puterea forțelor sale militare convenționale. De asemenea, avertizează că Rusia este gata să utilizeze armele nucleare tactice în anumite circumstanțe și NATO ar trebui să precizeze că așa-numitul război limitat ar fi ”imposibil”.

”Conflictul din Ucraina este un factor determinant pentru viitorul securității europene” iar „faptul că Ucraina va aprofunda instabilitatea în Europa de Est, crește riscul de noi acțiuni ale Kremlinului și de diminuare a perspectivelor de schimbări benefice eventuale în Rusia”. Rusia poate avea un mare interes în Ucraina, dar Occidentul are un interes mult mai mare în prezervarea climatului post-Războiului Rece. NATO și UE ar putea să se prăbușească dacă nu reușesc să oprească agresiunea rusă.

Putin a fost încurajat

Raportul, printre ai cărui autori se numără și doi foști ambasadori la Moscova, Sir Roderic Lyne și Sir Andrew Wood, declară că președintele rus, Vladimir Putin, a fost încurajat de ”răspunsurile insuficiente și prea puțin convingătoare” ale Occidentului la evenimente ca preluarea de către Rusia a Osetiei de Sud și a Abhaziei de la Georgia, în 2008. ”Kremlinul percepe că Europa nu are voința de a plăti prețul necesar pentru a-și apăra principiile. Ambițiile și intențiile ruse au fost vizibile de peste un deceniu, dar Occidentul a considerat mult mai ușor să le ignore și să susțină că Rusia progresează spre un model liberal-democratic, cu care Occidentul se simte la adăpost. ”Războiul din Ucraina este în parte rezultatul latitudinii Vestului față de Rusia, dar în cazul unui conflict mai larg în Europa, Rusia nu va ezita să recurgă la armele nucleare tactice”. 

Tacticile hibride reprezintă un termen ce descrie desfășurarea de trupe ruse fără însemne și utilizarea forțelor locale pro-Kremlin în estul Ucrainei. Amenințarea crescândă a Rusiei înseamnă că această  ”capacitate de disuasiune convențională trebuie să fie restaurată ca o problemă de urgență și transmisă în mod convingător ”. 

Cele mai citite
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...

Doi polițiști de frontieră, răniți într-o acțiune de prindere a unor migranți

Doi poliţişti de frontieră din Timiş au fost răniţi noaptea trecută, în timp ce executau o acţiune de prindere în flagrant a unor călăuze...
Ultima oră
Pe aceeași temă