14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. RUSIA: Duma de Stat vrea o rezoluţie care să condamne "anexarea"...

UPDATE. RUSIA: Duma de Stat vrea o rezoluţie care să condamne “anexarea” RDG de către RFG în 1989

Serghei Narîşki, preşedintele Parlamentului rus, a cerut miercuri Comisiei pentru Afaceri Externe să studieze posibilitatea de a adopta o rezoluţie care să condamne "anexarea" Germaniei de Est de către Germania de Vest în 1989, scrie Mediafax.

La 3 octombrie 1990, la finalul unui proces declanşat de căderea Zidului Berlinului, simbol al divizării lumii în timpul Războiului Rece, Germania s-a reunificat după 40 de ani de separare. "Spre deosebire de Crimeea, nici un referendum nu a fost realizat în RDG", a adăugat el, făcând referire la cel desfăşurat în peninsula ucraineană, când 97 la sută dintre votanţi au ales alipirea la Rusia, potrivit Kremlinului.

Dacă alipirea Crimeei la Rusia este considerată o anexare, atunci "putem spune că RDG a fost anexată de RFG", apreciază Narîşkin, adăugând că Rusia se opune logicii standardelor duble.

Mihail Gorbaciov, ultimul şef al Uniunii Sovietice, care a fost apreciat de factorii de decizie din vestul Europei tocmai pentru că a permis căderea Zidului Berlinului şi reunificarea paşnică a Germaniei, l-a criticat pe preşedintele Dumei şi a cerut să nu se "simplifice viziunea trecutului şi să nu se judece trecutul pe baza situaţiei actuale". "Despre ce anexare vorbim? Nu are nici o legătură", a insistat Gorbaciov, citat de agenţia Interfax.

Cele mai citite

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă