4.8 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia ar putea oficializa vineri anexarea a 15% din Ucraina

Rusia ar putea oficializa vineri anexarea a 15% din Ucraina

Rusia ar putea oficializa, vineri, anexarea a 15% din Ucraina, odată cu încheierea referendumurilor susținute de Moscova în patru regiuni.
În joc sunt 90.000 km pătrați de teritoriu ucrainean, o suprafață de mărimea Ungariei sau a Portugaliei.

Președintele rus, Vladimir Putin, se va adresa ambelor camere ale parlamentului rus pe 30 septembrie, când ar putea declara oficial anexarea, a transmis Ministerul Apărării de la Londra, potrivit Euronews. Referendumurile – nerecunoscute și aspru criticate de Occident – se încheie marți în patru regiuni din Ucraina controlate de Rusia: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Rusia ar anexa cel puțin 90.000 km pătrați de teritoriu ucrainean – o suprafață de mărimea Ungariei sau a Portugaliei.

Puterile occidentale, precum și Kievul, au declarat că nu vor recunoaște rezultatul referendumurilor, pe fondul acuzațiilor că locuitorii acestor regiuni au fost constrânși să voteze.

Rusia ar putea oficializa vineri anexarea a 15% din Ucraina, lucru ce ar duce la un proces legislativ rapid în parlamentul rus

După ce consultările populare se vor încheia marți, liderii fiecărei regiuni ar putea face cereri oficiale de anexare către Kremlin. O lege de recunoaștere oficială a celor patru regiuni ca teritoriu rusesc ar putea fi înaintată parlamentului rus marți seara, potrivit presei locale, care anunță că proiectul de lege ar putea fi adoptat până miercuri.

Acesta ar urma apoi să treacă prin Consiliul Federației, o formalitate care ar putea fi finalizată miercuri sau joi. Este de așteptat ca Vladimir Putin să facă un anunț oficial cu privire la anexare până la sfârșitul săptămânii. Anunțul lui Putin ar putea veni mai devreme. În 2014, el a semnat un proiect de lege prin care recunoștea Crimeea ca parte a Rusiei la două zile după referendumul organizat de Moscova și înainte de un vot al parlamentului, potrivit euronews.ro.

Rusia va oficializa vineri anexarea a 15% din Ucraina, oferind lui Putin un pretext pentru a putea folosi chiar și armele nucleare

Există temeri că, prin anexarea formală a teritoriilor ucrainene, Vladimir Putin își oferă un potențial pretext pentru a folosi arme nucleare. Doctrina nucleară a Rusiei permite utilizarea unor astfel de arme în cazul în care armele de distrugere în masă sunt folosite împotriva teritoriului său sau dacă statul rus se confruntă cu o amenințare existențială din partea armelor convenționale.

Oficialii britanici spun că anexarea poate consolida sprijinul pentru război în rândul publicului rus. „Liderii Rusiei speră aproape sigur că orice anunț de aderare va fi văzut ca o justificare a operațiunii militare speciale și va consolida sprijinul patriotic pentru conflict”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un avion de vânătoare s-a prăbușit marți în nord-estul Croației

Un avion de vânătoare al Forţelor Aeriene croate s-a prăbușit, marţi, în nord-estul Croației, anunţă autorităţile militare de la Zagreb, citate de agenţia Reuters. Avionul...

Ursula von der Leyen vrea ca țările din Balcanii de Vest să se distanțeze de Rusia și China

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a cerut marţi ţărilor din Balcanii de Vest, la summitul de la Tirana, să se disocieze de...

Cum se împart banii din bugetul pe anul viitor

Guvernul vrea să adopte bugetul pentru anul următor până la sfârșitul săptămânii. În contextul războiului din Ucraina, Apărarea va primi alocări record, bani mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă