7.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia ar putea oficializa vineri anexarea a 15% din Ucraina

Rusia ar putea oficializa vineri anexarea a 15% din Ucraina

Rusia ar putea oficializa, vineri, anexarea a 15% din Ucraina, odată cu încheierea referendumurilor susținute de Moscova în patru regiuni.
În joc sunt 90.000 km pătrați de teritoriu ucrainean, o suprafață de mărimea Ungariei sau a Portugaliei.

Președintele rus, Vladimir Putin, se va adresa ambelor camere ale parlamentului rus pe 30 septembrie, când ar putea declara oficial anexarea, a transmis Ministerul Apărării de la Londra, potrivit Euronews. Referendumurile – nerecunoscute și aspru criticate de Occident – se încheie marți în patru regiuni din Ucraina controlate de Rusia: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Rusia ar anexa cel puțin 90.000 km pătrați de teritoriu ucrainean – o suprafață de mărimea Ungariei sau a Portugaliei.

Puterile occidentale, precum și Kievul, au declarat că nu vor recunoaște rezultatul referendumurilor, pe fondul acuzațiilor că locuitorii acestor regiuni au fost constrânși să voteze.

Rusia ar putea oficializa vineri anexarea a 15% din Ucraina, lucru ce ar duce la un proces legislativ rapid în parlamentul rus

După ce consultările populare se vor încheia marți, liderii fiecărei regiuni ar putea face cereri oficiale de anexare către Kremlin. O lege de recunoaștere oficială a celor patru regiuni ca teritoriu rusesc ar putea fi înaintată parlamentului rus marți seara, potrivit presei locale, care anunță că proiectul de lege ar putea fi adoptat până miercuri.

Acesta ar urma apoi să treacă prin Consiliul Federației, o formalitate care ar putea fi finalizată miercuri sau joi. Este de așteptat ca Vladimir Putin să facă un anunț oficial cu privire la anexare până la sfârșitul săptămânii. Anunțul lui Putin ar putea veni mai devreme. În 2014, el a semnat un proiect de lege prin care recunoștea Crimeea ca parte a Rusiei la două zile după referendumul organizat de Moscova și înainte de un vot al parlamentului, potrivit euronews.ro.

Rusia va oficializa vineri anexarea a 15% din Ucraina, oferind lui Putin un pretext pentru a putea folosi chiar și armele nucleare

Există temeri că, prin anexarea formală a teritoriilor ucrainene, Vladimir Putin își oferă un potențial pretext pentru a folosi arme nucleare. Doctrina nucleară a Rusiei permite utilizarea unor astfel de arme în cazul în care armele de distrugere în masă sunt folosite împotriva teritoriului său sau dacă statul rus se confruntă cu o amenințare existențială din partea armelor convenționale.

Oficialii britanici spun că anexarea poate consolida sprijinul pentru război în rândul publicului rus. „Liderii Rusiei speră aproape sigur că orice anunț de aderare va fi văzut ca o justificare a operațiunii militare speciale și va consolida sprijinul patriotic pentru conflict”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...

Ce sume pot fi accesate prin programul IMM Plus 2024 și ce sectoare pot obține finanțare

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea să ia credite bancare cu garanții de stat și cu dobânzi subvenționate prin noul...

Ministrul de Finanțe confirmă că inspectorii ANAF vor purta arme. Modelul este cel al Poliției Fiscale din alte țări

Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală vor purta arme de foc în timpul activității lor profesionale, a declarat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. Ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă