12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRUSIA ar putea ataca reţele SUBMARINE de telecomunicații ale SUA și ale...

RUSIA ar putea ataca reţele SUBMARINE de telecomunicații ale SUA și ale altor țări NATO

Rusia ar putea distruge cabluri submarine de telecomunicații ale Statelor Unite, informează cotidianul  The New York Times, preluat de Mediafax.

O asemenea întrerupere a cablurilor ar perturba traficul de Internet la nivel mondial.

Experții care au lansat avertismentul din New York Times provin din seviciile secrete și din Forțele Navale ale SUA.

Potrivit acestora, în contextual creșterii tensiunii dintre Rusia și statele occidentale, submarine și nave  militare de suprafață ale Rusiei patrulează agresiv în apropierea unor cabluri care asigură aproape tot traficul de date din lume.

Rusia desfăşoară manevre navale  în Marea Nordului, în nord-estul Asiei şi chiar în apropierea coastelor americane, în Pacific şi în Atlantic.

 

"Ar fi preocupant să auzim că vreo ţară ar viza cabluri de telecomunicaţii. Din cauza caracterului clasificat al operaţiunilor submarine, nu putem discuta detalii", a declarat William Marks, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale americane.

 

Cu toate acestea, în conversaţii private, comandanţi militari americani şi agenţi ai serviciilor de informaţii sunt mult mai direcţi, notează The New York Times. Activităţile navale ruse sunt urmărite cu mare preocupare de Washington.

 

De exemplu, în septembrie 2015, nava rusă de spionaj Iantar, echipată cu submarine proprii, a navigat foarte aproape de coastele de est ale Statelor Unite, îndreptându-se spre Cuba, unde se află punctul final al unui important cablu american, cel de la baza Guantanamo Bay.

 

Nava rusă a fost monitorizată foarte atent de serviciile secrete americane.

 

"Nivelul activităţilor militare şi de spionaj ruse şi americane este comparabil cu cel din perioada Războiului Rece", dezvăluie un diplomat american.

 

Conform unor specialişti, o avarie la un astfel de cablu ar produce  daune de 10.000 de miliarde de dolari pe zi pentru mediile de afaceri occidentale, în principal pentru instituţii financiare.

 

Prin unele cabluri trec 95% din fluxurile de date Internet de la nivel global.

 

În acest context, Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a introdus pe lista "infrastructurii esenţiale" cabluri de date din zonele New York, Miami şi Los Angeles.

SUA nu sunt singura țară occidentală îngrijorată de amenințarea asupra cablurilor submarine.

Norvegia este atât de preocupată de activităţile militare ruse încât a solicitat ajutorul aliaţilor din NATO pentru misiuni de monitorizare.

De asemenea, acum câteva luni, o manevră a unei nave militare de suprafață a Rusiei, în Marea Baltică, a produs avarierea unui cablu submarin de transport al energiei electrice, care lega statele baltice de Peninsula Scandinavă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă