12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialRudel Obreja: Noi trebuie să facem cu 23 de euro ceea ce...

Rudel Obreja: Noi trebuie să facem cu 23 de euro ceea ce fac alţii cu 500

Daniela Ionescu a stat de vorbă cu Rudel Obreja, preşedinte al Federaţiei Române de Box, luni, în direct pe romalialibera.ro şi Radio Lynx, despre starea boxului românesc şi motivele pentru care meciul lui Lucian Bute nu a fost transmis de nicio televiziune din România.

Daniela Ionescu – Lucian Bute revine astă seară în România cu veşti noi. Spune-ne despre ce este vorba?
Rudel Obreja – Lucian va detalia contractul pe care l-a semnat cu Showtime săptămâna trecută în Las Vegas.

D.I. – Ce înseamnă acest contract pentru Lucian Bute şi boxul românesc?
R.O. – Este o confirmare că Lucian Bute este cel mai bun boxeur la categoria lui. Showtime are sub contract tot ceea ce este mai bun la această categorie în lume. În România sunt două televiziuni care se bat, în SUA, în domeniul boxului profesionist, este HBO, pe de o parte, şi Showtime, pe cealaltă parte. Ei îşi impart evenimentele. Lucian a avut transmisiuni şi cu HBO şi cu Showtime. Showtime are ceea ce-i mai bun în acest moment, „Super Six”, acel turneu la care participă Abraham Froch, Danny Green, Allan Green, Andre Ward – campionul olimpic de la Atena, fiind toţi sub contract cu cei de la Showtime.

D.I. – Ne poţi spune şi suma pentru care a semnat?
R.O. – Sunt milioane… pentru fiecare meci. Sunt 3 plus 1 meciuri iar Lucian a păstrat o opţiune pentru vara anului 2011, pentru a avea un meci în România.

D.I. – Deci, avem şanse să-l vedem pe Lucian Bute?
R.O. – Şanse avem destule, şanse am avut şi în primăvara aceasta. Am avut o înţelegere cu Emil Boc, dar a ajuns FMI-ul la Guvern înaintea mea şi a căzut înţelegerea.

D.I. – Era vorba de o sumă atât de mare de bani de n-am putut organiza meciul în România?
R.O. – Eu consider că pentru un meci de talia lui Lucian Bute, un meci pe care l-ar urmări 30-40 milioane de oameni, un asemnea impact de imagine şi o asemenea promovare pentru ţară, ar costa în jur de 4 milioane de euro, incluzând toată organizarea, invitaţii şi transmisia TV . O gală la cheie. Premierul spusese că va fi o parte din bani de la buget şi în rest vor fi din surse atrase. Sigur, poate există oameni care zic „n-avem pensii, n-avem salarii”, dar la nivel naţional, pentru o ţară de 22 de milioane de oameni, 4 milioane de euro este o nimica toată, fiindcă câştigi imagine, promovare şi o recunoaştere corectă a acestei ţări. Imaginea României este destul de mult deformată.

D.I. – În emisiunea trecută vorbeam cu secretarul general de la ciclism că ministrul turismului din Turcia susţine integral organizarea turului ciclist al Turciei…
R.O. – Al doilea meci al lui Lucian cu Andrade care s-a desfăşurat în Quebec a fost susţinut de primăria Quebec-ului. Asemenea cheltuieli sunt fireşti. La turneul de tenis de la Melbourne, scrie undeva acolo jos Melbourne. În aprilie 2008, domnul Adriean Videanu a susţinut gala lui Adrian Diaconu. Primăria a fost în proporţie de 70-80 % finanţatorul acelei gale.

D.I. – Au existat comentarii  din partea unui boxeur foarte valoros la vremea lui care a afirmat că Lucian nu se bate cu pugilişti foarte valoroşi…
R.O. – Este vorba de o gelozie, dacă erau o fată şi un băiat înţelegeam şi eu, dar rămâne un mister de ce ar face asemenea afirmaţii. Ring Magazine, biblia boxului mondial, îl plasează în continuare pe Lucian Bute pe locul întâi. Pe de altă parte, mai există un clasament pound for pound care reuneşte toate categoriile, iar Lucian este pe locul 7. Măcar lucrurile astea două spun ceea ce este Lucian în acest moment.

D.I. – Cunoaşteţi bine acest domeniu…
R.O. – Este lucrul la care mă pricep cel mai bine şi aici am de învăţat cel mai bine. M-am apucat de box la 11 ani şi am 45 acum. Eu nu câştig bani din box, eu dau bani pentru box, nu am niciun fel de salariu. Singurul avantaj al meu este că lumea mă salută, cei mai mulţi o fac cu respect.

D.I. – De ce nu s-a transmis în România acest meci al lui Bute?
R.O. – Pentru că de la Televiziunea Română nu-şi asumă nimeni răspunderea. Lucian Bute este un bun, un campion al acestui popor. Oamenii aceştia au plătit mai bine de 39 de milioane de euro pentru trei ani de Liga Campionilor, iar pentru Lucian Bute nu au găsit 100.000 de euro. Ei au motivat că nu au avut o ofertă scrisă, de parcă ar trebui să-i roage cineva pentru aşa ceva.

Data viitoare o să mă îngrijesc eu să primească o ofertă scrisă. Cred că este de neiertat acest lucru, mai ales că nu este prima dată când fac asta. Amintiţi-vă că a fost o acţiune iniţiată de Emanuel Savin, primarul de la Buşteni, împreună cu federaţia, şi am făcut o chetă cu nişte oameni de afaceri. S-au strâns 150 de mii de dolari pentru meciul cu Miranda şi au fost plătite drepturile în Canada iar meciul a fost dat gratuit TVR-ului. Iar atunci a fost Lucian Bute şi Adrian Diaconu şi Jojo Dan. Acelaşi lucru se va întâmpla şi pe 12 martie, aviz TVR-ului, când va fi gala lui Bute în Canada, şi vom avea din nou cel puţin două meciuri pentru că se preconizează o revanşă a lui Adrian Diaconu cu Chris Henry. Dacă Adrian va câştiga are din nou şansa să se bată pentru titlul mondial.

D.I. – Cât ar trebui să plătească TVR-ul pentru drepturile de transmisie?
R.O. – Interbox a cerut 100 de mii de euro. Sunt om de afaceri şi dacă mă interează ceva, mă ţin gâtul ăluia ca un pitbull şi fac ceva. Ori găsesc sponsori, ori găsesc banii, ori găsesc formule – plătesc acum un pic, am exclusivitate cu Lucian, dar ceva trebuie făcut. Pot să le dau idei şi pe gratis, fiind vorba de Lucian şi de boxul românesc.

D.I. – Ce înseamnă imaginea lui Bute în boxul românesc şi ce înseamnă în boxul amator, pentru că ai fost de multe ori „acuzat” că ţii mai de grabă partea boxului profesionist?
R.O. – Oamenii trebuie să înţeleagă că trăim într-o societate de piaţă. Boxul amator nu se mai poate vinde, din nefericire, iar eu am încercat să schimb nişte lucruri. Nu este mai puţin adevărat că din boxul amator pleacă perfomerii. Ca manager nu pot să fac boxeori. Treaba mea este gestionez din punct de vedere administrativ. Ca supervizior le ofer condiţii şi mă lupt cu ei. Boxul profesionist se vinde, televiziunile acceptă să transmită iar sponsorii vin şi vin şi banii.

D.I. – Crezi că ar fi o idee să existe o ligă pentru box-ul profesionist, cum există la fotbal?
R.O. – Legea prevede înfiinţarea ligii de box profesionist, dar trebuie să se întâmple în cadrul legal. Federaţia Română de Box păstoreşte atât boxul amator, cât şi pe cel profesionist.

Toţi foştii campioni trebui să înţeleagă că trebuie să se implice.

D.I. – Revenind la meciul lui Lucian Bute, de ce nu o altă televiziune, de ce discuţiile se învârt în jurul  TVR?
R.O. – Federaţia nu are o problemă cu TVR-ul în mod special. Criticile mele se îndreaptă spre TVR deoarece are obligaţia de a face acest lucru, Lucian fiind un campion al România. Uşa este deschisă tuturor televiziunilor comerciale. Tot aud că nu sunt bani, dar noi plătim taxe. Înseamnă că cineva cheltuie banii altfel şi trebuie să plătească.

D.I. – O parte din costuri ar putea fi acoperite din bilete. Avem o sală în România unde s-ar putea organiza o gală?
R.O. – Am lansat ideea de a boxa pe stadion. Anul trecut începusem toate demersurile şi făcusem şi un sondaj, dar nu am avut nişte rezultate foarte clare. Din păcate nu avem o astfel de sală. Nu ştiu dacă toată România va putea asista la această gală, dar este satisfacţia că îl văd pe Lucian, cu centura pe masă, boxând în România. Dacă nu se întâmplă acest lucru în vară, mi-e greu să cred că mai putem.

D.I. – Revenind la boxul amator, în ce situaţie suntem la nivel de lot naţional.
R.O. – E o situaţie destul de grea. În România se investesc bani în sport, dar se investesc foarte prost. Sistemul nostru de a face sport de perfomanţă este unul vechi, perimat. La nivel de lot naţional putem cheltui 70 de lei pentru alimentaţia unui sportiv pe zi. Putem plăti 30 de lei pentru susţinătoarele de efort. Noi trebuie să facem cu 23 de euro ceea ce fac alţii cu 500 de euro probabil. Facem mai mult performanţă cu talentul acestor copii. Nu doar asta este problema, dar este un lucru foarte important. Nu se mai dă atenţie sportului. Suntem un popor din ce în ce mai bolnav, mai obez. Nu se mai face sport. Când eram copil, ne jucam cu toţii pe stradă până târziu. Acum există internetul sau tot felul de ierburi.

D.I. – La un moment dat s-a desfiinţat lotul olimpic, acum există din nou, ce s-a întâmplat?
R.O. – Nu a fost desfiinţat, a fost restructurat. Avem un lot olimpic, se ocupă Dorel Simion şi Gheorghe Napoleon de el. Îl avem la lotul de tineret pe Relu Auraş, Titi Tudor e la juniori, Adrian Lăcătuş la fete.

D.I. – De boxul feminin ce puteţi spune?
R.O. – Avem box feminin, Adrian Lăcătuş şi nevasta lui, Mihaela, fosta campioană mondială şi europeană, se ocupă de fete. Există o continuitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă