13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecial"Rozariul Regina Maria" isi va recapata farmecul imperial

“Rozariul Regina Maria” isi va recapata farmecul imperial

» Administratia din Timisoara investeste cinci milioane de lei in studii de fezabilitate pentru reabilitarea parcurilor imperiale

Administratia locala din Timisoara a decis sa aloce aproximativ 5 milioane de lei pentru documentarea studiilor de fezabilitate care sa ofere solutii pentru renovarea a trei parcuri din municipiu: Rozelor, Poporului si Botanic.
"Consiliul Local a aprobat realizarea unor studii de fezabilitate pentu cele trei parcuri, demers care ar putea ajunge la circa 5 milioane de lei noi", a declarat pentru Romania libera, Flavius Boncea, purtatorul de cuvant al Primariei.
Investitia preconizata de specialisti se ridica la peste trei milioane de euro, suma necesara pentru reabilitarea din temelii a parcurilor.
Printre cele trei parcuri se afla si vechiul parc al Rozelor, odinioara Rozariul Regina Maria, de departe cel mai incarcat de istorie.
Istoria "Rozariului" se pierde in vremurile vechiului Imperiu", la 19 iulie 1891, Timisoara gazduieste o mare expozitie industriala, agrara si comerciala, asa incat trebuia gasit un spatiu pentru toate exponatele. Cum terenul dintre Parcul din Fabric (Coronini, pe atunci) si Parcul Central (Scudier, in epoca) era liber, Primaria dispune si populatia participa cu entuziasm la ridicarea unui parc de 90.000 de metri patrati in stil englezesc.

Frumusetea deosebita a aranjamentelor florale, realizate de celebrii autori Wilhelm Mühle si Franz Niemetz, recunoscuti in toata Europa, va atrage admiratia unui mare public, inclusiv cea a Imparatului Franz Josef I, care viziteaza la 16 septembrie 1891 superbul parc timisorean. Deceniile care au trecut au schimbat semnificativ infatisarea "verde" a orasului. Aici au fost plantate peste 1.200 de specii si variante de trandafiri. Putin inainte de cel de-al doilea razboi mondial, parcul primeste si un teatru de vara, care este folosit pana in ziua de azi.

Cele dintai planuri pentru ridicarea unor superbe gradini au fost elaborate in secolul al XVIII-lea de inginerii militari austrieci, imediat dupa cucerirea Timisoarei.
"Unul dintre cele mai vechi parcuri timisorene apare in documentele vremii pozitionat langa Palatul Generalahaus si altul in curtea cladirii unde locuiau familiile ofiterilor austrieci", explica scriitorii Ioan si Rodica Munteanu, autorii unei ample Monografii a Timisoarei. In jurul casei Presedintelui Tarii Banatului exista un teren acoperit cu arbori, care in anul 1781 devine parc public si loc de agrement pentru populatia instarita a vremii.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă