10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialRomii lustragii, "o gluma sinistra" a autoritatilor italiene

Romii lustragii, “o gluma sinistra” a autoritatilor italiene

Prefectul Romei, Carlo Mosca, a declarat in ziarul italian Il Messagero ca tinerii de etnie roma ar trebui sa lustruiasca pantofi in fata supermarketurilor. Declaratia sa este "rasista si xenofoba, chiar cu iz fascist", reactioneaza transant directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice (CRJ), Georgiana Iorgulescu.

Atitudinea exprimata de prefectul Carlo Mosca – "De ce sa nu ii punem pe tinerii romi, de exemplu, in fata supermarketurilor pentru a desfasura activitatea de lustragiu?" – indica ignorarea totala a conventiilor privind drepturile omului si ale copilului, subliniaza si George Roman, directorul de programe al organizatiei "Salvati Copiii" – Romania. "Este o gluma sinistra a unui reprezentant al guvernului care cauta sa atraga sustinatori prin declaratii foarte dure", afirma Roman.
Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, pe care Italia a ratificat-o inca din 1991, precizeaza ca toti copiii, indiferent de apartenenta etnica, religie, rasa, limba, situatie materiala, origine sociala etc., trebuie sa se bucure de toate drepturile, statele fiind obligate sa protejeze copiii impotriva oricaror forme de discriminare.

George Roman crede ca nu se pune problema punerii in practica a masurii propuse de Mosca: "Asistentii sociali din institutiile de protectie a copilului nu o vor aplica niciodata". Massimo Converso, presedintele organizatiei rome Opera Nomadi, a declarat, tot in Il Messagero, ca alaturarea de cuvinte "lustragiu" – "rom" aminteste de uciderea din anii ‘40 a copiilor romi din centrul orasului sarb Kragujevac pentru ca au refuzat sa lustruiasca cizmele militarilor din trupele SS.
In timp ce in Italia discriminarile la care sunt supusi romanii, inclusiv cei de etnie roma, starnesc reactii aprinse, Ministerul roman de Externe nu are nici o reactie. "MAE nu are o pozitie oficiala privind declaratiile prefectului Romei", ne-a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Cosmin Boiangiu.

MAE a schitat recent o campanie – "Piazza di Romania" – al carei scop este imbunatatirea imaginii romanilor in Italia, pentru care ar putea primi o suplimentare de buget de 1,4 milioane lei. Campania ar urma sa se desfasoare in perioada septembrie-octombrie 2008 si ar cuprinde evenimente ce prezinta muzica si traditii romanesti, un meci de fotbal cu scop caritabil si o serie de actiuni de diplomatie publica.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...
Ultima oră
Pe aceeași temă