11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialPeste 2000 de persoane, printre care și primarul Capitalei, i-au adus un...

Peste 2000 de persoane, printre care și primarul Capitalei, i-au adus un ultim omagiu reginei Ana, la Palatul Regal din Capitală

UPDATE 14.45: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a depus flori și a aprins o lumânare, la Palatul Regal, în memoria reginei Ana, informează Agerpres.

„Am prețuit-o, am cunoscut-o la evenimentele care s-au organizat la Palatul Elisabeta, am fost invitată de Principesa Margareta și când eram jurnalist și ca senator. Regret foarte mult aceste momente și mi-aș dori ca tinerii și nu numai ei, chiar și noi, cei puțin mai în vârstă, să ne respectăm mai mult personalitățile naționale, valorile istorice și să prețuim mai mult istoria”, a declarat ea.

Primarul Capitalei a stat la coadă aproape o oră. „Am transmis și în calitate oficială de primar general, chiar când s-a anunțat vestea tristă de plecare la cele veșnice a Reginei Ana, un mesaj de condoleanțe, un mesaj oficial din partea Municipalității, dar astăzi am venit ca simplu cetățean și stau la coadă, ca și ceilalți bucureșteni, pentru a spune o scurtă rugăciune și a avea un moment de reculegere la catafalcul Reginei Ana”, a mai spus primarul general.

14.43: Peste 2000 de oameni au venit vineri, până la ora 14.00, la Palatul Regal, pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei Ana, informează Mediafax.

De la oameni simpli, la cărturari, profesori universitari, ziarişti, rapsozi, preoţi, tineri şi copii, la primarul Capitalei, cu toţii au mers cu solemnitate în Sala Tronului a Palatului Regal din capitală pentru a zăbovi un timp în faţa catafalcului şi a-şi prezenta omagiile urmate de un scurt momet de reculegere. Oamenii vin constant la Palat, iar coada nu se diminuează.

12.31: Peste 400 de persoane, predominant vârstnici, dar și tineri și copii, au venit, vineri dimineața, la Palatul Regal din Capitală, pentru a aduce un ultim omagiu reginei Ana, informează Agerpres.

 Printre ei s-au numărat și directorul Institutului de Istoria Artei, Adrian-Silvan Ionescu, pictorul Ștefan Câlția, Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană, și gazetarul Sorin Roșca Stănescu.

Pentru nonagenarul Iorgu Ciocan, veteran de război, prezența la catafalcul Reginei înseamnă stimă și respect deosebit pentru Familia Regală.

„Stimă și respect deosebit, în primul rând pentru Mihai, pentru că eu am fost pe front. M-a vizitat în Crimeea. L-am apărat acolo de niște partizani. Iar pentru doamna (Regina Ana — n.r.), stimă și considerație că s-a alăturat unui domn atât de mare. Eu pentru Mihai aș face orice în lumea aceasta. Eu sunt de-o vârstă cu Mihai. E mai mare ca mine cu zece zile”, a declarat el.

În cursul zilei de vineri membri ai Familiei Regale sunt așteptați să facă de gardă la catafalcul defunctei Regine, după ce joi aici s-au recules Principesa Sofia și Elisabeta Maria Biarneix, fiica acesteia.

———–

Persoanele care doresc să aducă un ultim omagiu reginei Ana o pot face, vineri, între orele 08.00 și 22.00, la Palatul Regal din București, unde este depus sicriul cu trupul neînsuflețit. Sâmbătă, va avea loc înmormântarea, la Curtea de Argeș.

Joi, câteva vii de oameni au trecut pe la catafalcul reginei Ana, aflat în Sala Tronului a Palatului Regal. Femei, bărbați sau copii, tineri ori vârstnici au așteptat în liniște, la rând, pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei. 

Flori și candele au fost depuse în fața Palatului Regal.

Acestea sunt primele funeralii regale desfășurate în România după anul 1938, când a fost înmormântată Regina Maria. Printre cei așteptați la ceremoniile religioase se numără Majestatea Sa Regina – Mamă Sofia a Spaniei, Alteța Sa Regală Principele Charles al Țării Galilor, Moștenitorul Coroanei Regatului Unit al Marii Britanii, Alteța Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei, Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei și Ungariei, Baronul Johannes von Holzhausen și alți membrii ai elitei aristocratice a Europei. Marele absent de la aceste ceremonii va fi Majestatea Sa Regele Mihai I al României, căruia medicii i-au interzis să vină în țară la funeraliile soției sale.

Citește și: Sute de persoane au adus un ultim omagiu reginei Ana, la Palatul Regal din Capitală. La funeralii vor veni principi din șase țări ale Europei

„La funeraliile Majestăţii Sale Defuncte Regina Ana vor lua parte ASR Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES domnul Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills şi domnişoara Elisabeta Maria Biarneix”, au anunţat reprezentanţii Biroului de Presă al Casei Regale. 

Este pentru prima oară când fostul Principe Nicolae participă la un eveniment al Familiei Regale după excluderea sa din linia de succesiune la Coroană, excludere intervenită în urmă cu un an.

Potrivit site-ului RomaniaRegala.ro, la ora 11.30, sicriul reginei Ana a României va fi scos din Palatul Regal din București și va fi așezat în mașina mortuară, care v-a traversa Capitala cu direcție spre Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități, potrivit site-ului oficial al Casei Regale a României.

Slujba de înmormântare va avea loc mâine, de la ora 15.00 în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezența Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș. 

 

 

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă