12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialRomanii disperati vor asalta si imbolnavi Albionul

Romanii disperati vor asalta si imbolnavi Albionul

Adoptarea planului de restrictionare a accesului romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Marea Britanie a venit dupa o sustinuta campanie antiimigratie in presa britanica, aceasta propagand scenarii apocaliptice ale unei adevarate “invazii”.
Campania de presa a fost declansata in urma cu aproximativ o luna si jumatate, prin publicarea unor asa-zise “scurgeri de informatii” de la Ministerul de Interne de la Londra: un raport secret in care se estima ca aproximativ 600.000 de imigranti au sosit in Marea Britanie dupa “A8” (aderarea a opt state din Europa Centrala la UE in 2004) si ca situatia se va degrada si mai mult dupa “A2” (aderarea Romaniei si a Bulgariei, la 1 ianuarie 2007). “Dat fiind ca aderarea A2 vine dupa problemele dificile ale A8, credem ca acest proces (al imigratiei) trebuie sa fie dirijat pentru o perioada tranzitorie”, s-a comentat. Inca de atunci, “Romania libera” a semnalat nuanta jignitoare a “indicativelor” A8 si A2, care seamana cu indicativele virusurilor (A5 fiind, de exemplu, virusul care provoaca gripa aviara).
Imigratia in Marea Britanie a devenit una dintre principalele teme ale luptei politice dintre laburisti si conservatori, dar si din interiorul Partidului Laburist. Grav este ca toate tabloidele britanice (deci toate publicatiile de mare tiraj) sunt in “tabara” antiimigratie, intretinand si amplificand isteria. “The Daily Mail”, “The Sun”, “The Sunday Telegraph” si “The Daily Star” s-au intrecut in a publica articole alarmante despre romanii si bulgarii care vor veni in Marea Britanie si vor declansa adevarate epidemii de SIDA si de infractionalitate. Din pacate, si ziare respectate ca “The Herald” si “The Times” au reflectat opinii nefavorabile Romaniei si Bulgariei.
Tabara antiimigratie a subliniat constant si diferenta de dezvoltare dintre Romania si Bulgaria si “vechea Europa”, atat prin informatiile publicate, cat si prin ilustratii. Fotografiile cu carute si cai sau cu cersetori au fost considerate de catre autori si editori drept cele mai relevante imagini din Romania si Bulgaria. O fotografie de acest gen a aparut si ieri in “The Daily Telegraph”, iar din articolul consacrat planului ministrului John Reid nu a lipsit precizarea ca venitul brut pe gospodarie din Romania si Bulgaria este “de zece ori mai mic” decat cel din Marea Britanie. Aceasta diferenta de dezvoltare va face ca un “val” de romani si bulgari disperati sa ia cu asalt si sa “distruga” prospera si “primitoarea” Mare Britanie, estimarile numarului de cetateni din aceste doua tari care vor dori sa imigreze in Marea Britanie mergand de la 140.000 la aberantul 600.000. Cifre care s-au vehiculat intens prin presa, in pofida precizarilor facute de autoritatile de la Bucuresti si de la Sofia si a realitatii ca destinatiile preferate ale roma-nilor care doresc sa imigreze sunt Spania si Italia. Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca de la Bucuresti a estimat ca numarul romanilor care vor dori sa lucreze in Marea Britanie nu va depasi 36.000.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă