16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialRomânii din diaspora pot veni la vot cu declarațiile pe proprie răspundere...

Românii din diaspora pot veni la vot cu declarațiile pe proprie răspundere completate. Le vor semna în secție

Biroul Electoral Central a decis marți ca Birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate trebuie să fie completate în 5 zile dacă nu au numărul maxim de membri, iar alegătorii vor putea veni la turul 2 cu declaraţia pe proprie răspundere printată şi completată, urmând să o semneze şi dateze în secţie, informează Mediafax.

Reprezentanţi ai MAE şi BEC au avut, marţi, discuţii legate de posibilităţile de fluidizare a procesului de vot în străinătate la turul 2 al prezidenţialelor, din 16 noiembrie. După aceste discuţii, BEC a adoptat, marţi, o decizie şi o hotărâre şi a remis un comunicat.

Decizia BEC adoptată marţi prevede că în termen de 5 zile, în situația în care biroul electoral al secției de votare din străinătate nu este constituit din numărul maxim de membri, președintele biroului va putea asigura completarea acestuia cu persoane din lista întocmită de MAE.

Potrivit legii, fiecare birou electoral al secţiei de votare din străinătate este constituit dintr-un preşedinte, desemnat de şeful reprezentanţei diplomatice, de regulă din cadrul acesteia, şi din 2 până la 6 reprezentanţi ai formaţiunilor politice care au propus candidaţi și că birourile electorale pentru secţiile de votare din străinătate nu pot funcţiona cu mai puţin de 3 membri, preşedinte şi 2 reprezentanţi ai formaţiunilor politice care au propus candidaţi.

Completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate cu reprezentanţii formaţiunilor politice care au propus candidaţi se face de către preşedintele biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate. În lege se mai arată că, în cazul în care numărul persoanelor propuse de formaţiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, acestea sunt completate cu persoane cu o bună reputaţie și fără apartenenţă politică, dintr-o listă întocmită de Ministerul Afacerilor Externe.

Legea mai stabilește că lista este transmisă spre avizare Autorităţii Electorale Permanente de către Ministerul Afacerilor Externe, în formatul solicitat de aceasta, în termen de două zile de la întocmire. Avizul Autorităţii Electorale Permanente se comunică Ministerului Afacerilor Externe până cel mai târziu cu 5 zile înaintea desemnării preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.

De asemenea, BEC a decis că alegătorii din străinătate își vor putea printa singuri formularul declarației pe propria răspundere, afișat pe site-urile BEC și al MAE, document pe care îl vor putea completa și în afara secțiilor de votare.

Decizia a fost adoptată ținând cont de necesitatea fluidizării procesului de votare la secțiile de votare din străinătate în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea Președintelui României.

Potrivit deciziei BEC, în toate cazurile, după identificarea alegătorului, semnarea și datarea declarației pe propria răspundere se va face numai în fața membrilor biroului electoral al secției de votare din străinătate.

Într-un comunicat remis presei, BEC menționează că această decizie a fost adoptată în urma întâlnirii pe care membrii BEC au avut-o, marți, cu ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, și cu reprezentanții Biroului Electoral pentru Secțiile de votare din străinătate și la solicitarea MAE.

Potrivit comunicatului, Biroul Electoral Central "a pus în discuție și oportunitatea și posibilitatea reală de suplimentare a secțiilor de votare din străinătate", precum și "necesitatea de a se asigura și a se lucra cu un număr de ștampile egal cu numărul de cabine de vot, chiar dacă nu sunt prezenți toți membrii biroului electoral al secției de votare".

În comunicat se mai arată că, în urma acestor discuții, BEC a adoptat și o hotărâre. În preambulul acesteia se arată că a fost adoptată având în vedere "situația creată de incidentele ivite la secțiile de votare din străinătate, privind exercițiul dreptului la vot" în data de 2 noiembrie. În hotărâre se precizează că mențiunea din legea pentru alegerea președintelui că al doilea tur de scrutin se organizează pe baza "acelorași liste de alegători" se referă doar la secțiile de votare din țară, spre deosebire de secțiile de votare din străinătate.

Întrebat de MEDIAFAX în ce mod Hotărârea BEC este de natură să fluidizeze procesul electoral la secțiile de votare din străinătate la al doilea tur de scrutin, purtătorul de cuvând al BEC, Marian Muhuleț, a menționat că nu are mandat să comenteze această decizie a Biroului.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că a propus BEC simplificarea procedurii de completare a declaraţiei pe propria răspundere şi a listei pe care trebuie să se înscrie votanţii din diaspora, precum şi mărirea numărului de cabine de vot, acolo unde o permite spaţiul.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţi ai BEC, că MAE a propus ca declaraţie pe propria răspundere să poată fi descărcată online şi completată înainte de vot, urmând ca la secţia de vot să fie doar semnată. Totodată, MAE doreşte ca decizia BES din 2 noiembrie prin care această declaraţie a putut fi completată şi în proximitatea secţiei de votare să fie menţinută.

Şeful diplomaţiei a mai spus că MAE a propus şi simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal. O altă propunere se referă la creşterea numărului de cabine de vot, acolo unde există spaţiu.

Cele mai citite

Lando Norris a spart gheața în Marele Circ! Britanicul, campion în cursa de la Miami

Britanicul Lando Norris (McLaren-Mercedes) s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 găzduit duminică de Miami, în a şasea etapă a Campionatului mondial. Plecat din...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...
Ultima oră
Pe aceeași temă