11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialRomânii, avertizaţi înaintea unui mare cutremur

Românii, avertizaţi înaintea unui mare cutremur

„Atenţie, cutremur în Vrancea. Magnitudinea de un anumit grad. Iată ce aveţi de făcut, unde să staţi, pentru a vă feri viaţa.“ Cam aşa ar arăta mesajul către populaţie.

Guvernul pregăteşte un sistem de avertizare a românilor în caz de cutremur major, este anunţul făcut de Mihnea Costoiu, ministru delegat al Educaţiei. Sistemul funcţionează deja în cadrul Institutului pentru Fizica Pământului, dar este valabil numai pentru autorităţi. Practic, se primeşte un mesaj pe telefon.

CITEŞTE ŞI: Populaţia va fi avertizată în acelaşi timp cu autorităţile, în cazul unui cutremur

După exemplul sus-amintit. E drept că timpul nu e foarte mare. Dacă locuieşti în Capitală, mesajul vine cu 25 de secunde înainte ca unda de şoc să lovească Bucureştiul. Este clar că oamenii care stau la etajul al zecelea al unui bloc nu au timp să iasă din clădire în numai 25 de secunde. Nu se pune însă problema aşa, ne-a explicat directorul ştiinţific al Institutului pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian.

„Rolul acestui mesaj este de a îndruma oamenii să ia anumite măsuri, rapide, înainte de producerea cutremurului. De pildă, să stingă focul la aragaz, să se aşeze în locurile cele mai sigure din casă“, iată răspunsul specialistului. Ar fi chiar o mare greşeală să fugi pe scări, ştiindu-se că tocmai scările sunt cele mai vulnerabile părţi ale unei clădiri. Pe de altă parte, dacă te afli pe stradă şi primeşti un asemenea mesaj, ar fi bine să te îndepărtezi imediat de clădirile înalte în apropierea cărora te afli. Te poţi trezi în cap cu tot felul de obiecte căzute de la balcoane sau chiar cu bucăţi din tencuială, dacă nu şi mai rău.

Sistemul e în lucru acum

Se lucrează acum la un soft special care va fi disponibil pentru întreaga populaţie a României în câteva luni, a mai declarat oficialul Ministerului Educaţiei. Ceva asemănător este şi în Japonia. „Şi acolo timpul de avertizare a populaţiei înaintea unui mare cutremur este de ordinul secundelor“, ne-a lămurit directorul ştiinţific de la Fizica Pământului. Ce mai trebuie spus este că sistemul va fi gratuit. Asta înseamnă, aşa cum a spus Mihnea Costoiu, că Guvernul va trebui să stabilească cu toate companiile de telefonie ca mesajul referitor la avertizarea de cutremur să fie gratuit.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă