33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialRomânii au cea mai mare încredere în pompier şi poştaş - studiu

Românii au cea mai mare încredere în pompier şi poştaş – studiu

Românii au încredere în pompieri, militari, biserică şi publicitate, conform unui studiu GfK România, înregistrând cel mai scăzut nivel de încredere pentru politicieni, bancheri şi managerii marilor companii.

 

Studiul internaţional GfK Trust Index 2010 prezintă nivelul de încredere al cetăţenilor din 19 ţări europene privind diferite categorii profesionale şi organizaţii, se arată într-un comunicat de presă de joi al grupului, remis Mediafax.

În România, pompierii se bucură de cel mai înalt grad de încredere al cetăţenilor (91 la sută), însă cifra este mai mică decât în alte state europene.

A doua profesie în topul încrederii este cea de poştaş (89 la sută), urmată de militari (88 la sută), profesori sau reprezentanţi ai bisericii (86 la sută).

La polul opus se află politicienii (11 la sută), în scădere cu trei procente faţă de acum doi ani, bancherii (28 la sută), de asemenea în scădere cu opt procente şi managerii marilor companii (39 la sută).

În comparaţie cu anul 2009, românilor le-a crescut încrederea în avocaţi (42 la sută faţă de 35 la sută), militari (88 la sută faţă de 82 la sută) sau de oamenii din domeniul publicităţii (50 la sută faţă de 46 la sută).

În ceea ce priveşte comparaţia cu alte ţări europene, domeniile profesionale în care românii au cea mai mare încredere sunt biserica, armata şi publicitatea, în vreme ce profesiile care se bucură de un succes mai mic sunt pompierii, doctorii şi poliţiştii.

Europenii, pe de altă parte, au cea mai mică încredere în politică, marketing, biserică sau ONG-urile de mediu.

Totodată, cetăţenii din alte state europene apreciază poliţiştii (75 la sută), doctorii (84 la sută faţă de 74 la sută în România) şi judecătorii (62 la sută faţă de 42 la sută).

Cele mai citite

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...
Ultima oră
Pe aceeași temă