12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRomania va avea o Lege a Internetului

Romania va avea o Lege a Internetului

Reprezentantii Guvernului, industriei muzicale, ai companiilor media si de telecomunicatii sustin ca reglementarea internetului si a facilitatilor de download nu trebuie sa incalce liberul acces la cultura, dar admit ca drepturile de autor trebuie protejate printr-o viitoare lege a internetului. Mai multi reprezenatanti ai utilizatorilor, fie ca proveneau din mediul presei sau dintre bloggeri, au criticat documentul "Acordul pentru dezvoltarea si protectia operelor pe noile retele digitale", elaborat de Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), care a admis ca poate fi anulat.

Dupa cum releva NewsIn, printre obiectiile aduse "acordului", cele mai grave au fost lipsa definirii conceptelor si limitarea dreptului constitutional de liber acces la cultura si cunoastere. Astfel, utilizatorii de internet sunt numiti "consumatori", iar accesul este redus la "acces rezonabil al consumatorilor la cultura si cunoastere".

Printre prevederile acordului se numara simplificarea "modului de acordare a licentelor in mediul digital, inclusiv prin analizarea organizarii unui ghiseu virtual unic", "digitizarea repertoriului national si promovarea si integrarea sa in repertoriul international pentru a putea fi utilizat si de consumatori din alte tari", asigurarea "transparentei metodelor de licentiere" si reglementarea folosirii operelor "orfane", al carui autor a murit si nu exista mostenitori sau care nu au autor identificat.

Pentru elaborarea unui nou document care sa reglementeze principiile internetului, download-ului si share-ului, s-a stabilit organizarea a patru grupuri de interese (autoritati, societatea civila, mediul de afaceri si autorii), care sa lucreze pe doua planuri, practic si strategic. ORDA va anunta ulterior adresa web unde vor avea loc discutiile pentru elaborarea documentelor mentionate. Discutiile sunt libere si publice, astfel incat oricare dintre cei sapte milioane de utilizatori de internet din Romania va putea interveni.

Printre prevederile care ar trebui sa fie incluse in viitorul document au fost precizate "adaptarea legislatiei", "justul echilibru intre autori si consumatori", "recunoasterea capacitatilor creatoare ale utilizatorilor", "protectia operei scrise", "respectarea dreptului la acces", si "marirea procentului de utilizare a internetului si culturii online". Documentul final nu se va constitui intr-o lege, dar va putea fi un punct de plecare.

In prezent in Romania nu exista un acord asupra unui regulament strict al internetului. Acest domeniu este reglementat de trei alte arii legislative, protectia consumatorului, legea drepturilor de autor si legile telecomunicatiilor. Problemele ridicate de liberul transfer de date pe internet afecteaza, insa, numeroase alte domenii. De pilda, in noua Lege a Educatiei Nationale, aflata acum pe masa Curtii Constitutionale, se mentioneaza o "abordare educationala, pedagogica care sa conduca la prevenirea pirateriei in mediul digital".

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...
Ultima oră
Pe aceeași temă