16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRomânia – ținta atacurilor cibernetice. Trei sectoare – cheie au fost...

România – ținta atacurilor cibernetice. Trei sectoare – cheie au fost vizate în anul 2015

România nu mai este patria hackerilor,  dar devine, din ce în ce mai mult, ținta atacurilor cibernetice.

În anul 2015, trei domenii  – cheie ale statului român au fost vizate de atacuri cibernetice:  Afacerile Interne, Afacerile Externe și Apărarea, au anunțat specialiști din domeniul  cybersecurității.

În paralel, au fost atacate sistemele de Internet  Banking de la 11 bănci cu filiale în România.

Atacatorii rețelelor bancare au căutat evident să obțină bani. În schimb, cei care au atacat sectoarele strategice au căutat  informații.  “Nu înseamnă, neapărat, că date de la aceste instituții au fost compromise”, subliniază specialiștii în cybersecuritate.

În alte state din UE, pe lângă cele trei domenii atacate în România, au mai fost vizate sțectoare cum ar fi cercetarea aerospațială și resursele strategice.

Atacurile sunt de multe ori planificate de “actori statali”, prin intermediul unor grupuri de crimă organizată sau al unor hackeri. Chiar și locația acestora este greu de stabilit, întrucât se folosesc  softuri care modifică sau care maschează identitatea.  De exemplu, într-o singură zi, împotriva infrastructurilor critice din România se pot înregistra peste 130.000 de acțiuni suspecte, care pot reprezenta atacuri informatice. În ultima perioadă, peste jumătate din aceste acțiuni au provenit, aparent , din Venezuela. Atacurile cibernetice asupra României pornesc, în realitate, din Rusia sau din China, susțin specialiștii.

Un atac cibernetic banal, dar asociat, totuși, unui  grad mediu de risc, îl poate reprezenta un mail având un atașament suspect, tip Facebook. Un asemenea mail a fost primit recent de un director din Ministerul de Interne. Evident, destinatarul n-a deschis mailul ci a anunțat specialiștii în securitate cibernetică.

Dacă instituțiile din domeniul securității naționale au și specialiști, și soft, și metode de a se proteja, alte organizații, de stat sau private, stau mult mai slab. Există instituții ale administrației din România care nu au pe calculator nici măcar un antivirus, spun specialiștii. În privința personalului, situația este la fel de precară. Un minister civil poate avea un singur angajat IT, plătit cu 1500 de lei pe lună (ceea ce nu îl motivează), iar lui i se spune “tu ești de la IT, tu trebuie se aperi de atacuri cibernetice”.

În România nu există, la ora actuală, niciun program de licență în domeniul securității cibernetice. Există totuși două programe de masterat pe acest domeniu – unul la Academia Tehnică Militară, celălalt la ASE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă