14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial"România - Tigăi pentru voturi". Ce scrie presa internațională despre urmărirea penală...

“România – Tigăi pentru voturi”. Ce scrie presa internațională despre urmărirea penală a lui Sebastian Ghiţă

Presa internaţională scrie despre urmărirea penală a deputatului Sebastian Ghiţă, un aliat al premierului Victor Ponta, acuzat de deturnare de fonduri europene şi tentativă de corupere a alegătorilor, cărora le-ar fi oferit inclusiv tigăi, informează Mediafax.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea titlurile publicate de presa internațională despre urmărirea penală a lui Sebastian Ghiţă.

Un aliat al premierului Victor Ponta este acuzat de corupţie, inclusiv de complicitate la deturnare de fonduri de la Uniunea Europeană şi tentativă de corupere a alegătorilor, scrie cotidianul american New York Times, care titrează “România: De la tigaie la focul justiţiei”.

Citește și: Ce spune şeful CCR despre interdicţia impusă lui Sebastian Ghiţă de a nu îşi exercita mandatul de deputat

Cotidianul adaugă, în ştirea preluată de la Associated Press, că procurorii l-au acuzat pe Ghiţă că a plătit 392.000 de dolari moldovenilor cu cetăţenie română pentru a-l vota pe Ponta la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, pe care acesta le-a pierdut.

Procurorii mai spun că Ghiţă le-a oferit alegătorilor stimulente ilegale, precum tigăi, la scrutinul parlamentar din 2012, în urma căruia a fost ales deputat, precizează Associated Press. Agenţia de ştiri americană adaugă că Sebastian Ghiţă a primit interdicţie de a vorbi cu premierul Victor Ponta, de a părăsi oraşul de domiciliu şi de a-şi îndeplini atribuţiile de parlamentar.

Citește și: PREMIERĂ. Confiscare EXTINSĂ pentru deputatul PSD Sebastian Ghiță. Sechestre pe întreaga sa avere și pe conturile a 24 de apropiați și a 51 de firme

Subiectul este abordat şi de site-ul de ştiri în limba franceză Boursorama.com, care titrează “România – Tigăi pentru voturi”. Site-ul, care preia o ştire Reuters, notează că Ghiţă, un apropiat al premierului Ponta, este suspectat că le-a propus alegătorilor tigăi în schimbul voturilor la alegerile legislative din 2012. Ghiţă este suspectat, de asemenea, că a încercat să mituiască alegătorii din Republica Moldova să voteze în favoarea lui Ponta la prezidenţialele din noiembrie 2014. “Degeaba, că premierul a fost nevoit să se încline în faţa candidatului de centru Klaus Iohannis”, scrie sursa citată.

Agenţia de ştiri Reuters precizează că procurorii îl acuză pe Ghiţă că a strâns ilegal bani şi a cumpărat tigăi de pe piaţa neagră pentru a le oferi unui “număr important de alegători” în 2012.

Reuters menţionează, de asemenea, că Ponta însuşi este investigat într-un dosar separat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Premierul se recuperează, în prezent, la o clinică din Istanbul, după o operaţie la genunchi.

 

Cele mai citite

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...
Ultima oră
Pe aceeași temă