4.3 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăSpecialRomânia respinge acuzaţiile Rusiei privind scutul antirachetă

România respinge acuzaţiile Rusiei privind scutul antirachetă

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Daniel Ioniţă, consideră "nefondate" acuzaţiile Rusiei potrivit cărora sistemele antirachetă care vor fi instalate în România încalcă Tratatul INF.

Potrivit secretarului de stat român, elementele scututului antirachetă de la Deveselu au „un caracter pur defensiv” şi nu fac obiectul acestui tratat.

"Potrivit articolului 7, alineatul 3, din Tratatul INF, prevederile acestuia nu se aplică dezvoltării şi testării rachetelor care angajează ţinte care nu se găsesc la sol. Interceptorii SM-3 (parte a sistemului Aegis Ashore de la Deveselu) au ca obiectiv angajarea de ţinte aflate în aer şi pe cale de consecinţă nu fac obiectul Tratatului INF", a explicat Daniel Ioniţă, citat de Mediafax.

Conform acestuia, sistemul Aegis Ashore este capabil să lanseze rachete doar împotriva ţintelor aeriene.

Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF), intrat în vigoare în anul 1998, urmăreşte reducerea ameninţărilor la adresa securităţii şi stabilităţii în Europa din partea rachetelor cu rază intermediară şi scurtă de acţiune.

În privinţa echipamentelor din România, "sistemul Aegis Ashore nu include software, componente de control al focului şi nici infrastructura care i-ar permite să lanseze rachete pentru angajarea ţintelor la suprafaţa solului. Totodată, sistemul Aegis Ashore nu a fost şi nu va fi testat sau amplasat pentru a lansa alt tip de rachete decât cele dezvoltate şi testate pentru angajarea ţintelor aeriene care nu se află la suprafaţa solului”, a subliniat secretarul de stat Daniel Ioniţă. Din aceste motive, echipamentele pregătite să fie instalate in România nu intră sub incidenţa INF.

Echipamentele de la Deveselu (judeţul Olt) vor deveni operaţionale în acest an si vor fi integrate scutului antirachetă al NATO.

Declaraţiile de astăzi ale secretarului de stat român vin ca răspuns la acuzaţiile lansate, acum câteva zile, de adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov.

Citește și: Oficial rus: Scutul antirachetă care va fi instalat în România încalcă Tratatul INF

Oficialul rus susţinea că echipamentele de tip MK-41, destinate lansării verticale a rachetelor cu rază medie şi lungă de acţiune, sunt interzise de INF, iar sistemele care vor fi instalate in România şi Polonia includ echipamente MK-41.

În toamna anului trecut, o poziţie similara exprimase şi Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentului din Ministerul rus de Externe. "Există motive să credem că instalarea programată a sistemelor MK-41 în Europa ar deveni o nouă încălcare flagrantă a Tratatului. Sperăm că dialogul iniţiat pe aceste teme va avea ca rezultat o revenire a Statelor Unite la respectarea deplină a angajamentelor asumate prin acest acord important", preciza Ulianov.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă