UPDATE 18,00: Noul ministru de Interne, Carmen Dan, a confirmat, la comandamentul de iarnă de joi, că ar putea fi declarat codul roșu în patru județe ale României.
"Vă solicit să aveți în vedere evoluția fenomenelor meteorologice care sunt prognozate în perioada următoare, tocmai am discutat că este posibil să avem avertizări nowcasting pentru anumite județe, patru județe de cod roșu", a spus Carmen Dan.
În România s-ar putea declara, în următoarele ore, un cod roșu de viscol și ninsori, a declarat, joi, Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
În paralel, noul ministru de Interne, Carmen Dan, a convocat comandamentul de iarnă la sediul MAI.
"Modelele indică intervale de timp în cursul zilei de mâine, în care, datorită intensificărilor de vânt care pot depăşi 90 de km/oră şi în aceste condiţii vizibilitatea să fie spre zero, s-ar putea să emitem o avertizare de vreme severă imediată de tip cod roşu, în intervalul posibil 8-14, pentru estul judeţului Buzău, vestul judeţului Brăila, partea central nordică a judeţului Ialomiţa şi extremitatea de sud est a judeţului Vrancea. De sâmbătă este posibil să emitem cod galben pentru o vreme deosebit de geroasă în special partea centrală, în partea vestică, sudică şi estică a României. Aici vom avea – şi nu numai, chiar şi în sudul ţării – temperaturi deosebit de scăzute, pentru că maximele vor fi -17 – -10, iar minimele spre -24 – -12 grade, cu cele mai coborâte valori în zonele deja cunoscute ca polul gerului din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei", a declarat Elena Mateescu, directorul general al ANM.
Pe de altă parte, în cadrul comandamentului de iarnă de la sediul MAI, reprezentanţii Companiei Infrastructurii Rutiere au anunţat că, în toate zonele aflate sub avertizare cod galben şi cod portocaliu de ninsoare, utilajele sunt pregătite să intervină, iar în localităţile unde deja a nins, autospecialele acţionează.
"În momentul de faţă în zonele afectate avem pregătite 1600 de utilaje, sare, un stoc de aproximativ 70 de mii de tone. Estimăm că în această perioadă vom avea nevoie de 13.000, deci avem, stocurile sunt cu mult peste necesar. De asemenea aveam clorură de calciu, 611 tone de clorură de calciu, produs ecologic 99. În ceea ce priveşte pregătirea noastră, suntem pregătiţi pentru intervenţie pentru a nu avea sincope în fenomenul de deszăpezire am pregătit o permanenţă. Există utilaje în momentul de faţă în teren, se intervine doar în zonele unde există fenomene de polei şi de precipitaţii, mai exact în zona de nord unde încă mai avem precipitaţii", a declarat Cătălin Homor, şeful Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).