20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRomânia începe să fiarbă. Adio ploi! Vine canicula!

România începe să fiarbă. Adio ploi! Vine canicula!

Vremea in tara noastra va intra intr-un proces accelerat de incalzire. Singura noastra problema, cel putin pana pe 23 iunie, ramane Dunarea, pentru care s-a emis cod galben, din cauza nivelulul ridicat al apei, relateaza portalul realitatea.net.

Dunărea va fi sub atenţionare de cod galben între localităţile Gruia şi Zimnicea, sector pe care este îndiguită, din 16 până pe 23 iunie, urmând ca debitul maxim la intrarea în ţară să fie de 10.600 de metri cubi pe secundă, pe 17 iunie.

Se instituie cod galben – faza I de apărare – pe Dunăre, pe sectorul Gruia – Zimnicea (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman), şi se va menţine depăşită cota de atenţie la Isaccea (judeţul Tulcea), începând cu data de 16 iunie, ora 6.00, şi până pe 23 iunie, ora 18.00, potrivit unei atenţionări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor.

Dunărea pe sectorul aval Gruia este îndiguită, nefiind preconizată apariţia unor probleme deosebite, a precizat pentru Mediafax directorul Centrului de Prognoze Hidrologice din cadrul INHGA, Marius Mătreaţă.

„Nu este o situaţie deosebită pentru Dunăre”, a mai spus acesta, arătând că maximul pe care îl va atinge debitul Dunării la intrarea în ţară va fi, conform prognozei actuale, de 10.600 de metri cubi/ secundă, pe când, în aprilie, debitul a atins un maxim de 11.900 de metri cubi pe secundă, fără a apărea probleme deosebite.

Incepand de maine vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioada a anului. Vor fi maxime cuprinse între 26 şi 33 de grade, cu cele mai ridicate valori în Câmpia de Vest şi Câmpia Română. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiază în Moldova, Dobrogea şi zona Carpaţilor Orientali, dar numai izolat vor fi ploi de scurtă durată însoţite de descărcări electrice.Şi în capitală încălzirea vremii continuă, astfel la amiază se vor înregistra 31 – 33 de grade la amiază.

Pentru urmatoarele doua saptamani vremea va intra intr-un proces accelerat de incalzire, pusa pe seama invaziei aerului cald tropical nord-african peste intreaga jumatate de sud a continentului. Astfel, dupa cum arata hartile de tendinta a maselor de aer, se poate observa cum nunatele de rosu intens ce reprezinta aerul fierbite tropical vor imbraca intreaga tara. Ca urmare, valorile termice maxime se vor apropia sau chiar vor atinge pragul de canicula – 35 de grade, indeosebi in Campia de Vest si in Campia Romana. Fenomenele asociate instabilitatii atmosferice sunt tot mai putine, urmand sa mai avem parte de cateva ploi de vara, in special in zonele inalte de relief si numai in orele dupa-amiezelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă