4.8 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomânia, în alertă. Localități fără curent electric, pășuni inundate și drumuri înzăpezite

România, în alertă. Localități fără curent electric, pășuni inundate și drumuri înzăpezite

 

Echipajele de intervenție au acționat, duminică, în mai multe localități din țară, ca urmare a vântului puternic și zăpezilor.

Mureș: 70 localități au rămas fără curent electric

37 de copaci au fost doborâți de vânt, zece mașini au fost avariate, iar 70 de localități au rămas fără energie electrică, duminică. Astfe, echipajele ISU din județul Mureși au fost mobilizate să intervină.

„Ca urmare a fenomenelor meteo prognozate, astăzi până la ora 17,00, ISU ‘Horea’ al județului Mureș a avut 37 de intervenții pentru înlăturarea copacilor căzuți din cauza vântului puternic. Astfel, salvatorii de la Detașamentul de pompieri Târgu Mureș au intervenit la 30 de solicitări de înlăturare a copacilor căzuți, iar cei de la Detașamentul Sighișoara, la 7 solicitări. Din fericire, nu au existat victime umane. 10 autoturisme au fost avariate de copacii doborâți de vânt”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, căpitan Cristian Virag.

Potrivit acestuia, echipele de intervenție ale Electrica lucrează la remedierea defecțiunilor survenite la numeroase puncte de transformare din județ. În continuare circa 70 de localități nu au curent, iar în 15 localități, inclusiv în municipiul Târnăveni, s-a reușit remedierea defecțiunilor provocate de vântul puternic și de căderile masive de zăpadă.


CITEȘTE ȘI: VIDEO. Haos în București, după furtuna de sâmbătă noaptea: 23 de copaci doborâți de vânt, șapte mașini avariate, stâlpi de electricitate rupți


Totodată, pe drumurile județene au fost semnalate două blocaje în trafic, în zona Sângeorgiu de Pădure-Bezid și a localității Hodoșa, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Mureș Ovidiu Dancu, pentru Agerpres.

Covasna: Trafic în condiții de iarnă

Circulația rutieră se desfășoară fluent, dar în condiții de iarnă pe toate drumurile publice din județul Covasna, traficul fiind, însă, îngreunat din cauza zăpezii pe DN 11 C și DN 2 D, în zonele montane, potrivit Agerpres.

Potrivit directorului Secției Drumuri Naționale Covasna, ing. Cristian Drincă, pe parcursul zilei s-a intervenit cu 16 utilaje pentru curățarea drumurilor și împrăștierea materialului antiderapant, iar circulația se desfășoară pe carosabil ud, pe alocuri acoperit cu un strat subțire de zăpadă frământată.  Se circulă cu dificultate în zonele montane, respectiv pe DN 11 C în zona Balvanyos și DN 2D dinspre localitatea Ojdula spre județul Vrancea, unde continuă să ningă.

Cristian Drincă a mai spus că utilajele vor patrula și în cursul nopții următoare și vor arunca material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului pe carosabil.

Suceava: Amenzi pentru administratorii de drumuri

Polițiștii suceveni au aplicat, duminică, administratorilor unor segmente de drum trei sancțiuni contravenționale în valoare peste 7,800 de lei, în urma activităților de monitorizare a traficului și a unor deficiențe constatate. Biroul de presă al IPJ Suceava precizează că sancțiunile au fost aplicate pentru deficiențe pe drumul județean din comuna Mușenița, pentru cele constatate pe DN 17A între Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc și pe DN 2 pe segmentul Bălcăuți — Siret.

Potrivit IPJ Suceava, în acest weekend, 250 de polițiști rutieri și cu atribuții pe linie rutieră au fost mobilizați pentru a desfășura acțiuni de prevenire și combatere a accidentelor rutiere, dar și pentru monitorizarea și fluidizarea traficului. Acțiunea s-a structurat pe două paliere, în condițiile meteo existente, respectiv, în zilele de vineri și sâmbătă, s-a acționat cu toate aparatele radar în zona Vicov, Rădăuți, Fălticeni, iar duminică polițiștii au acționat pentru fluidizarea traficului în condițiile căderilor de precipitații sub formă de zăpadă.

Totodată, polițiștii au desfășurat acțiuni pentru facilitarea accesului și intervenției utilajelor de deszăpezire. Au fost aplicate 225 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 100.000 lei, dintre acestea 106 au fost aplicate pentru depășirea regimului legal de viteză. De asemenea, au fost reținute zece permise de conducere și au fost retrase cinci certificate de înmatriculare.

Prahova: Copaci doborâți de vânt sau cu risc de prăbușire 

Lucrători ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova au intervent, duminică după-amiază, pentru degajarea unor copaci doborâți de vânt în zona de nord a județului, respectiv în stațiunea Bușteni, de pe Valea Prahovei, și în zona Măneciu-Cheia. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, Raluca Vasiloae, la Bușteni se intervine pe Strada Arcului, iar în comuna Măneciu se acționează în zona care duce spre Muntele Roșu, pentru degajarea unor pomi care au căzut din cauza vântului puternic.

De asemenea, Serviciul Voluntar din Azuga va interveni pentru degajarea unor copaci aflați pe marginea DN 1. 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, Raluca Brezeanu, a precizat că în zonă sunt copaci care riscă să se prăbușească, astfel că se va interveni punctual pentru degajarea lor. Pe perioada intervenției, traficul pe DN1 va fi restricționat pentru o perioadă scurtă de timp în zona în care se va lucra, a precizat sursa citată.

Dolj: Acoperișurile și balcoanele mai multor blocuri s-au prăbușit

 

Zeci de copaci din mai multe localități din Dolj au fost doborâți, iar izolația, acoperișurile și balcoanele mai multor blocuri din Craiova au căzut, duminică, din cauza vântului puternic, avariind patru autoturisme.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dolj, Florin Cocoșilă, prin serviciul de urgență 112 s-au primit peste 30 de apeluri prin care au fost sesizate avariile produse de vântul puternic. „Echipajele noastre au avut două intervenții pentru degajarea izolației care a căzut de pe două blocuri din Craiova din cauza vântului puternic, fiind avariate trei autoturisme. Tot în Craiova, patru acoperișuri de bloc și balcoane au căzut. De asemenea, am intervenit la degajarea copacilor căzuți pe circa 10 străzi din Craiova, precum și în comunele Bucovăț, Ghercești și Pielești. Toate județele din zona Olteniei se află sub avertizare cod galben de vânt puternic până în această seară, la ora 20,00, iar apelurile privind avariile continuă să vină”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.

Blocurile avariate se află pe bd. Dacia și în cartierul Craiovița Nouă. De asemenea, o bucată de tablă de pe acoperișul Universității din Craiova s-a desprins în urma vântului puternic.

Botoșani: Zeci de hectare de pășune au fost inundate

Aproximativ 50 de hectare de pășune din comuna botoșăneană Hilișeu Horia au fost inundate, duminică, în urma precipitațiilor puternice și ieșirii din matcă a pârâului Buhai, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Dorina Lupu.

Potrivit acesteia, a fost inundat și drumul de acces către cătunul Balaban. Oficiali ai ISU susțin că pericolul a trecut, iar cotele apelor sunt în scădere. La fața locului s-au deplasat și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, prefectul Dan Nechifor, precum și inspectorul șef al ISU, colonelul Cristian Amarandei.

De asemenea, două comune au rămas fără curent electric — Leorda, unde au fost afectați 540 de consumatori, și Ripiceni — 200 de consumatori.

Ca urmare a precipitațiilor sub formă de zăpadă căzute în cursul zilei, 18 utilaje ale Secției Drumuri Naționale și Direcției Județene de Drumuri și Poduri se aflau, duminică seară, în misiuni de patrulare pe teren.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU