13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialRomânia „exotică“, văzută de jurnaliştii americani

România „exotică“, văzută de jurnaliştii americani

La Muzeul Naţional de Istorie a României puteţi vedea expoziţia de fotografie „100 de ani – România în National Geographic“, expoziţie deschisă cu ocazia împlinirii a 125 de ani de existenţă a ediţiei internaţionale a faimoasei publicaţii şi 10 ani pe piaţa din ţara noastră.

Revista „National Geographic“ s-a născut din iniţiativa unor exploratori şi cercetători cu viziune de a răspândi cunoştinţele geografice în rândul publicului larg. După un secol şi un sfert de existenţă, în care a determinat generaţii întregi să aibă grijă de planetă, National Geographic se află în continuare în fruntea educatorilor.

Primii care semnalizează marile probleme ale lumii – încălzirea globală, criza petrolului, a alimentelor, a apei, explozia demografică – primii care luptă, prin conştientizare, împotriva despăduririlor, a poluării, a risipei, dar şi a intoleranţei şi discriminării, jurnaliştii, fotografii şi editorii „National Geographic“ invită publicul din România să sărbătorească alături de ei, printr-o nouă expoziţie aniversară: România, oglindită în paginile National Geographic.

Primele consemnări

În 1913 a apărut în revista „National Geographic“ primul articol despre ţara noastră: „România şi ambiţiile ei“. Descoperim în acest material o ţară europeană, dinamică, în plină emancipare, prosperă, cu petrol, grâu şi femei foarte frumoase. Alte câteva jaloane editoriale National Geographic marchează drumul nostru întortocheat prin veacul trecut. Articolul „România, statul pivotant“ (octombrie 1915) este urmat la scurt timp de „România şi Rubiconul său“ (septembrie 1916).

Jurnaliştii americani remarcau faptul că, după ezitări tactice, România a aruncat zarurile în partea cea bună. Urmează o „primăvară” românească de 20 de ani, copios prezentată de faimoasa publicaţie în articole luminoase, adevărate invitaţii turistice spre o lume de un pitoresc irezistibil, cu Delta Dunării, castelele transilvane şi mănăstirile, şi mai ales cu o lume rurală, tradiţională, care-şi datorează farmecul mozaicului de etnii, cu obiceiuri, porturi şi culturi diferite. Chiar dacă uneori reportajele alunecă puţin spre exotism, simţim seducţia satului românesc de odinioară.

După articolul publicat în 1940 urmează o tăcere de 29 de ani. Abia în 1969, „Americanii păşesc din nou în România“ – după cum afirmă titlul unui articol ce salută începutul unei înseninări politice. Bucurie prematură, căci ţara noastră balansează din nou între două lumi. „România, un rebel mergând pe sârmă“, publicat în noiembrie 1975, consemnează această cumpănă. Un nou con de umbră urmează, timp de un sfert de veac. De altfel, tăcerile revistei „National Geographic“ au fost, de-a lungul timpului, tot atât de semnificative ca şi consemnările sale.

În 1990 şi apoi în 1998 apar articole ce prezintă România pornită pe dificilul drum al democraţiei.

Printre fotografiile prezente în expoziţie se numără câteva realizate de mari artişti fotografi români, precum Alexandru Bellu şi Iosif Berman. Lucrări ale acestor fotografi renumiţi pot fi admirate şi pe site-ul www.imagoromaniae.ro, un proiect lansat de MNIR la finalul anului 2011, care pune în valoare un important fond de imagini aflat în fototeca muzeului şi care conţine în prezent o bază de date cu peste 5500 de imagini.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă