4.3 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăSpecialRomania da cu bani in NATO

Romania da cu bani in NATO

Din intreaga Alianta, Romania este tara care cheltuieste cel mai putin pe aparare, raportat la numarul de locuitori. Totusi, contributia financiara a Romaniei la bugetul NATO este cea mai mare dintre tarile din acelasi val de aderare, de aceea isi poate permite deja sa puna conditii.

Valul de lideri si de capi militari ai tarilor membre NATO poposeste in tara care cheltuieste cel mai putin pe aparare din intreaga Alianta Nord-Atlantica: 49 de dolari pe cap de locuitor, in 2007. Desi aceasta cifra a crescut de-a lungul ultimilor ani, Romania nu a reusit sa depaseasca tari precum Bulgaria (55 de dolari), Ungaria (68 de dolari), Lituania (72 de dolari) sau Turcia (102 dolari). In NATO, fruntase la acest capitol sunt SUA (1460 dolari), Norvegia (663 dolari) si Anglia (657 dolari).
Alianta Nord-Atlantica traieste din contributiile financiare ale tarilor membre. Pentru perioada ianuarie 2008-decembrie 2009, banii Romaniei vor reprezenta 1% din bugetul NATO pentru programe civile si 1,16% din bugetul pentru programe militare. Romania investeste in NATO cei mai multi bani dintre tarile care au aderat in acelasi an, 2004, la Alianta (Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Slovenia). Dintre tarile foste comuniste, doar Polonia ne depaseste la banii varsati catre bugetul NATO. Principalele cotizante sunt SUA, Anglia si Germania.

Pe ultima suta de metri inaintea debutului marii intalniri, Teodor Melescanu, ministrul Apararii, a anuntat ca Romania isi permite sa suplimenteze numarul trupelor din Afganistan cu inca o companie, anticipand ca discutiile de la summit vor include si subiectul cresterii contributiilor fiecarei tari in acea zona de conflict. "Un asemenea apel trebuie luat foarte in serios, cu conditia ca el sa fie completat de un alt apel, si anume ca si in zona de sud, care este cea mai fierbinte, sa asistam la o crestere a solidaritatii", a declarat ministrul Apararii. Romania are 561 de militari in Afganistan, plus cei 200 anuntati de Traian Basescu. Cei mai multi sunt desfasurati in zona de sud – Kandahar. Deocamdata, in organigrama operatiunii din Afganistan, fortele romanesti nu apar ca un corp distinct, ci sunt mentionate la capitolul "alte tari care contribuie cu trupe", deci distribuite unde este mai mare nevoie de ele.

In 2007, Romania a cheltuit putin peste 3 miliarde de dolari pentru aparare, mai mult decat toate statele din valul de aderare 2004. Singura tara din Europa Centrala si de Sud-Est care a cheltuit mai mult a fost Polonia (7,8 miliarde de dolari). Cel mai putin au cheltuit tarile baltice si Luxemburg. Felul in care si-a impartit Romania bugetul de aparare arata ca interesul a manat-o tot catre NATO si mai putin catre propria ograda – interiorul granitelor. In 2007, din cele 3 miliarde de dolari, 64% s-au investit in personal (cel mai mult din ultimii patru ani) si 20% in echipament (cel mai putin de la aderare). Doar 1,7% din acesti bani au fost investiti in infrastructura de aparare, iar restul banilor au reprezentat alte cheltuieli. Procentul dedicat infrastructurii interne a fost la fel de mic in ultimii ani.
Nici la Summitul NATO Romania nu s-a dat in laturi de la cheltuieli. Bugetul alocat summitului a fost de peste 25 de milioane de euro. Numai pe cele 500 de steaguri ale summitului s-au cheltuit 25.000 de euro.

DECLARATII
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a estimat, in stilul propriu, ca presedintele american George W. Bush ar putea sa aiba o intalnire cu bucurestenii sau constantenii in timpul summitului: "S-ar putea sa fie si la Bucuresti. si la Neptun nu stiu daca va sta tot timpul inchis in vila. Eu ii anunt pe dobrogeni sa se astepte la o cuvantare a lui Bush". Bush va tine un discurs in Bucuresti, in cadrul unei conferinte organizate de German Marshall Fund, in dimineata zilei de miercuri.

Cele mai citite

Sectorul ospitalității s-a dublat în ultimul deceniu: Peste 13.500 de unități de cazare în 2024

Numărul unităților de cazare din România a înregistrat o creștere spectaculoasă în ultimii zece ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Dacă în...

Iranul începe retragerea din Siria: Bashar al-Assad, sub presiune internațională să părăsească țara

Iranul a început să-și retragă personalul militar și diplomatic din Siria, pe fondul intensificării unei ofensive a grupărilor militante, informează The New York Times. Potrivit...

Afaceristul care a finanțat cu 1 milion de euro campania lui Călin Georgescu, vizat de anchetă

Sâmbătă dimineața, procurorii Parchetului General, alături de polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă