16 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021
AcasăSpecialRomânia cumpără mai mult decât vinde

România cumpără mai mult decât vinde

Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare s-a adâncit la 569,6 milioane de euro în primele cinci luni din 2016, pe fondul reducerii exporturilor și al majorării importurilor, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la solicitarea Agerpres. “România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1.913,7 milioane de euro, în scădere cu 6,6% față de perioada corespunzătoare din 2015, în timp ce importurile au urcat până la 2.483,3 milioane de euro, reprezentând un salt de 13%, determinat exclusiv de sporirea achizițiilor de produse agroalimentare din zona intracomunitară", arată datele MADR.

Potrivit statisticii, țigările, grâul și porumbul sunt produsele care au adus cele mai mari încasări din exporturi în primele 5 luni din acest an, respectiv 969,6 milioane de euro. Astfel, în perioada menționată au fost exportate în spațiul intra și extracomunitar 24.900 tone de țigări, două milioane de tone de grâu și 1,063 milioane de tone de porumb. Pe de altă parte, au fost înregistrate scăderi la exporturile de ulei de floarea-soarelui (-29,7 milioane euro), orz (-27,6 milioane euro), turte din extragerea grăsimilor vegetale (-15,9 milioane de euro), boabe de soia (-7,4 milioane de euro), carne de pasăre (-6,5 milioane de euro) și semințe de rapiță (-2,5 milioane de euro).

În ceea ce privește importurile de produse agroalimentare, în primele 5 luni din acest an, topul a fost dominat de produsele de brutărie, patiserie și biscuiți cu o valoare de 97,1 milioane de euro, de carnea de porc — 96 de milioane de euro și preparatele alimentare — 88,5 milioane de euro.

Comparativ cu aceeași perioadă din 2015, importurile au avansat la majoritatea grupelor de produse agroalimentare, cele mai mari creșteri ale importurilor înregistrându-se tot la grâu, lapte și smântână.

În schimb, în perioada menționată s-au redus importurile de șroturi de soia (-18,4 milioane de euro) și de semințe de floarea-soarelui (-4,8 milioane de euro). De asemenea, volumul importurilor de porumb a scăzut cu 620.300 tone (-86,3 milioane de euro).

Uniunea Europeană a fost principalul partener în schimburile de produse agroalimentare, în condițiile în care livrările către statele membre au avut o pondere valorică de 60,3% din total exporturi, iar achizițiile intracomunitare au deținut o pondere de 82,2% din total importuri.

Cele mai citite

1 din 4 români trăiește în sărăcie cruntă. Ce spun statisticile

Rata sărăciei relative a fost în anul 2020 de 23,4%, în valori absolute, numărul săracilor corespunzător acestei rate fiind de 4,524 milioane persoane, conform...

Rareș Bogdan va fi ministru

Rareș Bogdan va fi ministru în timpul guvernării PNL - PSD - UDMR. Chiar Rareș Bogdan a anunțat că va primi o asemenea funcție,...

Campionii la rugby ai României sunt blocați în Africa de Sud

Campionii la rugby ai României sunt blocați în Africa de Sud, din cauza pandemiei de Covid. Din Africa de Sud trebuie repatriați 39 de români,...
Ultima oră
Pe aceeași temă