-2 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăSpecialRomânia cumpără mai mult decât vinde

România cumpără mai mult decât vinde

Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare s-a adâncit la 569,6 milioane de euro în primele cinci luni din 2016, pe fondul reducerii exporturilor și al majorării importurilor, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la solicitarea Agerpres. “România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1.913,7 milioane de euro, în scădere cu 6,6% față de perioada corespunzătoare din 2015, în timp ce importurile au urcat până la 2.483,3 milioane de euro, reprezentând un salt de 13%, determinat exclusiv de sporirea achizițiilor de produse agroalimentare din zona intracomunitară", arată datele MADR.

Potrivit statisticii, țigările, grâul și porumbul sunt produsele care au adus cele mai mari încasări din exporturi în primele 5 luni din acest an, respectiv 969,6 milioane de euro. Astfel, în perioada menționată au fost exportate în spațiul intra și extracomunitar 24.900 tone de țigări, două milioane de tone de grâu și 1,063 milioane de tone de porumb. Pe de altă parte, au fost înregistrate scăderi la exporturile de ulei de floarea-soarelui (-29,7 milioane euro), orz (-27,6 milioane euro), turte din extragerea grăsimilor vegetale (-15,9 milioane de euro), boabe de soia (-7,4 milioane de euro), carne de pasăre (-6,5 milioane de euro) și semințe de rapiță (-2,5 milioane de euro).

În ceea ce privește importurile de produse agroalimentare, în primele 5 luni din acest an, topul a fost dominat de produsele de brutărie, patiserie și biscuiți cu o valoare de 97,1 milioane de euro, de carnea de porc — 96 de milioane de euro și preparatele alimentare — 88,5 milioane de euro.

Comparativ cu aceeași perioadă din 2015, importurile au avansat la majoritatea grupelor de produse agroalimentare, cele mai mari creșteri ale importurilor înregistrându-se tot la grâu, lapte și smântână.

În schimb, în perioada menționată s-au redus importurile de șroturi de soia (-18,4 milioane de euro) și de semințe de floarea-soarelui (-4,8 milioane de euro). De asemenea, volumul importurilor de porumb a scăzut cu 620.300 tone (-86,3 milioane de euro).

Uniunea Europeană a fost principalul partener în schimburile de produse agroalimentare, în condițiile în care livrările către statele membre au avut o pondere valorică de 60,3% din total exporturi, iar achizițiile intracomunitare au deținut o pondere de 82,2% din total importuri.

Cele mai citite
00:01:49

Serbia abandonează proiectul de litiu Rio Tinto de 2,4 miliarde de dolari

Serbia abandonează proiectul de litiu Rio Tinto, după ce și-a revocat licențele de explorare a litiului din cauza problemelor de mediu. Proiectul era evaluat...

Celebrul actor, Louie Anderson, din faimosul desen animat „Viața cu Louie”, a murit

Louie Anderson, comediant și actor a murit la vârsta de 68 de ani. El este creatorul serialului de desene animate "Viața cu Louie", scrie...
00:01:46

SUA și Rusia, discuții despre Ucraina

Principalii diplomați americani și ruși au fost de acord să continue să discute în încercarea de a rezolva o criză care a stârnit temeri...
Ultima oră
Pe aceeași temă