0.1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022
AcasăSpecialRomânia cumpără armament disponibilizat de SUA

România cumpără armament disponibilizat de SUA

Ministerul  Apărării Naționale al României  urmează să cumpere, în anul 2016, o serie de echipamente declarate excedentare de către Guvernul SUA.

Această decizie este anunțată într-un document intitulat Plan Strategic, a cărui îndeplinire reprezintă una dintre prioritățile MApN pe anul 2016.

Conform acestui document, MApN are în vedere “continuarea colaborării în domeniul dotării prin achiziţia unor echipamente declarate EDA (Excess Defense Articles) de către SUA”.

Termenul  de finalizare pentru  acest  program este luna octombrie 2016. MApN nu indică ce buget este disponibil pentru aceste achiziții, precizând doar că sumele necesare  “se vor stabili ulterior”.

Livrările de echipamente tip EDA se realizează prin Agenția de Cooperare din cadrul Departamentului Apărării al SUA. Chiar dacă Departamentul Apărării are un excedent de produse, orice livrare trebuie aprobată și de Congresul  SUA.

Echipamentele sunt transferate altor țări  la un preț diminuat, corespunzător stării tehnice a produselor.

De obicei, asemenea livări au ca scop modernizarea armatelor din țările partenere cu SUA, menționează Agenția de Cooperare americană.

Și alte state din centrul și estul Europei beneficiază, ca și România, de livrări de echipamente ecedentare din SUA. De exemplu, Polonia a primit vehicule tip ATV, Ucraina a primit automobile Humvee, iar Grecia a primit câteva nave.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cronologia nu înseamnă progres 

Astăzi, manierele, cultura, principiile morale au ajuns să formeze o recuzită la fel de ruginită și desuetă, precum armura cavalerului tristei figuri, în ochii celor care au căzut definitiv în gaura neagră a...
Ultima oră
Pe aceeași temă