11.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021

România cumpără armament disponibilizat de SUA

Ministerul  Apărării Naționale al României  urmează să cumpere, în anul 2016, o serie de echipamente declarate excedentare de către Guvernul SUA.

Această decizie este anunțată într-un document intitulat Plan Strategic, a cărui îndeplinire reprezintă una dintre prioritățile MApN pe anul 2016.

Conform acestui document, MApN are în vedere “continuarea colaborării în domeniul dotării prin achiziţia unor echipamente declarate EDA (Excess Defense Articles) de către SUA”.

Termenul  de finalizare pentru  acest  program este luna octombrie 2016. MApN nu indică ce buget este disponibil pentru aceste achiziții, precizând doar că sumele necesare  “se vor stabili ulterior”.

Livrările de echipamente tip EDA se realizează prin Agenția de Cooperare din cadrul Departamentului Apărării al SUA. Chiar dacă Departamentul Apărării are un excedent de produse, orice livrare trebuie aprobată și de Congresul  SUA.

Echipamentele sunt transferate altor țări  la un preț diminuat, corespunzător stării tehnice a produselor.

De obicei, asemenea livări au ca scop modernizarea armatelor din țările partenere cu SUA, menționează Agenția de Cooperare americană.

Și alte state din centrul și estul Europei beneficiază, ca și România, de livrări de echipamente ecedentare din SUA. De exemplu, Polonia a primit vehicule tip ATV, Ucraina a primit automobile Humvee, iar Grecia a primit câteva nave.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă